Zonbescherming voor het gezicht bij PCOS: onze nieuwste inzichten

In dit artikel deel ik (Loes) graag over mijn bevindingen van de afgelopen tijd. Ik belandde namelijk vanuit persoonlijke interesse in een grote zoektocht omtrent SPF:)

Als je iets googelt krijg je namelijk in eerste instantie antwoorden van populaire sites (vaak met goede marketing). Ook krijg je vaak tegenstrijdige antwoorden.

Dus daar ging ik weer, dit keer op zoek naar heldere informatie en de nieuwere inzichten omtrent SPF in gezichtsverzorging.

Zoals je weet zijn wij vanuit PCOS Platform altijd op zoek naar nieuwe informatie en inzichten en verwerken we de informatie die we vinden geregeld in ons online programma de PCOS Balans Formule zodat jij niet al dat onderzoek zelf hoeft te doen (wat ik kan begrijpen, want het resulteerde in vele avonden en uren zoeken, lezen, vergelijken en luisteren totdat ik de rode draad begon te zien).

De aanleiding was in mijn geval de vorming van lichte zonneschade die ik heb opgelopen in mijn gezicht. We nemen je mee in:

Wat is zonneschade? 

Zonneschade loop je op als je huid (een tijdelijke of een blijvende) reactie geeft op overmatige blootstelling aan de zon. We weten allemaal wel dat de zon op de korte termijn kan leiden tot verbranding van de huid, maar op langere termijn kan het leiden tot hyperpigmentatie, wat vlekjes op de huid kan geven. Vaak wordt genoemd dat dit ook veroudering van de huid kan versnellen.

Er bestaat ook zoiets als ‘melasma’, wat kan worden verergerd door blootstelling aan de zon en warmte maar wat wel iets anders is dan zonneschade.

Je huid beschermt zichzelf voor de zon door de aanmaak van pigment. Toch is niet iedere huid in staat om zichzelf voldoende te beschermen (zeker niet als je veel in de zon bent) waardoor je dus schade aan de huid kunt oplopen.

Lees ook: Acne bij PCOS: wat veroorzaakt het en hoe kom je ervan af?

Is een SPF echt nodig voor het gezicht?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een indicatie voor de mate waarin het de huid beschermt tegen UV straling (zowel vanuit de zon als van ander licht zoals licht van schermen).

Wij zijn vanuit PCOS Platform ook kritisch op SPF, omdat de producten die zonbescherming bieden vaak vol zitten met stoffen die de huid kunnen beschadigengifstoffen en hormoonverstorende stoffen.

En dat wil je bij PCOS juist niet, want het is immers de bedoeling dat je het elke dag op je huid smeert. Ook bij acne, wat vaak bij PCOS speelt, kan het klachten verergeren.

Dat was voor mij persoonlijk een reden om langere tijd geen zonnebrandcrème te gebruiken, maar dat merk ik dus nu aan mijn huid.

Je kunt natuurlijk ook uit de zon blijven of je huid beschermen met een pethoed of zonneklep, maar veel huidtherapeuten zijn van mening dat SPF elke dag van het jaar zou moeten worden gedragen vanwege de lichtstraling die we toch opvangen ondanks dat we uit de directe zon zijn.

Daarnaast bleek het voor mij ook niet heel haalbaar steeds maar uit die zon te blijven: ik wil zelf persoonlijk niet volledig in cognito op een festival staan😉

Wij houden van de holistische aanpak: het versterken van je huid van binnenuit (door de PCOS Loving leefstijl), het vermijden van overmatige directe zon en het gebruik van de juiste SPF om zonneschade en mogelijk versnelde huidveroudering te voorkomen.

Hoe gebruik je SPF?

SPF voor je gezicht smeer je op nadat je jouw standaard gezichtsverzorging hebt gebruikt en voordat je eventueel make up zoals foundation opdoet.

Je hebt verschillende sterktes, waarbij SPF20 beschermt tegen 93% van de UV straling en bijvoorbeeld SPF50 voor 98% van de UV straling.

Het verschil tussen de lagere en hogere SPF’s is dus niet heel groot wat betreft de beschermingskracht. Wel is een hogere SPF in staat je huid langer te beschermen. Toch is hier geen gemakkelijke rekensom voor en hangt de duur van de bescherming af van de kracht van de zon, de gevoeligheid van jouw huid en de hoeveelheid crème die je gebruikt.

De grootste kracht zit in het frequent gebruiken van de SPF: in ieder geval elke dag maar ook een aantal keer over de dag heen, zeker met SPF dat je gebruikt voor je gezicht omdat dit veel wordt blootgesteld aan UV straling ten opzichte van je lichaam. Voor SPF in je gezichtsverzorging wordt geadviseerd dat iedere twee uur bij te werken.

Nou, dat is nogal wat vind ik persoonlijk. Dan moet je die SPF wel echt op je huid wíllen smeren…. En toen ik dat ging proberen met een van onze favoriete zonnebrandcrèmes voor het lichaam van Oh Lief, werd ik toch een beetje ongelukkig. Het was erg vet en liet een te witte waas achter voor op het gezicht. Het was niet makkelijk om gewoon over de dag bij te werken, zeker niet in combinatie met foundation.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een SPF voor het gezicht?

Ondertussen ben ik héél wat informatie verder en zijn er een aantal dingen erg belangrijk gebleken bij het kiezen van een goede SPF voor het gezicht:

1. Vind een SPF die je werkelijk gebruikt. Dit klinkt als een open deur, maar het is wel een beetje persoonlijk denken wij om een SPF te vinden die past bij jou. Je moet het dusdanig fijn vinden dat je (vooral bij direct zonlicht) een aantal keer per dag wilt bijsmeren om zonneschade te voorkomen en eventueel melasma niet te triggeren.

2. Combineer het bij voorkeur met een vitamine C. Soms zit dit in het product. Deze sterke antioxidant helpt ook om de huid te beschermen (persoonlijk gebruik ik de vitamine C van Inika voordat ik mijn SPF smeer). Als er nog meer antioxidanten in de SPF-crème zitten zoals ECGC: top!

3. Kies voor vloeibare crème met SPF. Veel poederfoundations bevatten ook SPF, maar je kunt er dan niet voldoende vanuit gaan dat alle huid goed wordt bedekt. Vloeibare SPF geeft meer garantie voor het gelijkmatig en volledig beschermen van alle huid die je ermee besmeerd.

4. Kies voor niet-nano zinkoxide als ingrediënt ter bescherming van de zon. Vaak wordt titaniumoxide ook genoemd, maar wij vinden de onderzoeksresultaten van deze stof nog wat twijfelachtig (omdat het schadelijk zou kunnen zijn bij inademing).

5. Wees héél oplettend met de andere stoffen die in de SPF verwerkt zitten. Wij maken graag gebruik van de INCI app om te checken of een merk en product vooral pure ingrediënten bevat. Niet alle producten staan in de INCI app, dus als dat niet het geval is raden we je sterk aan alle ingrediënten op te zoeken in Google en de eventuele schadelijkheid ervan te bestuderen.

Drie merken die wij aanraden als je PCOS hebt

Hoewel wij de zonnebrandcrème van Oh Lief dus heel graag gebruiken voor ons lichaam, hebben we twee merken gevonden die aan al onze eisen voldoen en daarnaast een derde die ook het overwegen waard is.

We hebben geen samenwerking met deze merken, dit zijn gewoon aanbevelingen vanuit ons enthousiasme:

1. Abloom SPF20
Tot nu toe het schoonste product dat wij hebben gevonden dat gecombineerd is met antioxidanten zoals vitamine C en E en hydraterende stoffen zoals Glycine. Te koop in ‘nude’ en ‘sunkissed’, wat een tintje bevat. Isabelle en ik gebruiken deze SPF nu allebei.

2. Lois Lee SPF20
Deze SPF is qua ingrediënten ook erg schoon en bevat vitamines zoals C, A en E en andere verzorgende, schone stoffen zoals aloë vera.

3. Daarnaast is er dus nog een derde merk dat wij redelijk vinden: Ilia Super Serum Skin SPF30. Het bevat mogelijk wel iron-oxides en titaniom-oxides, maar in lage mate (waarschijnlijk omdat in dezelfde fabriek producten zijn gemaakt waar deze stoffen wel in zitten). Het voordeel van dit product is dat het tevens een foundation is. Als je graag foundation gebruikt maar ook gaandeweg de dag wilt bijsmeren, kan dit de drempel verlagen om dat structureel te doen.

Tip bij alle SPF’s en andere meer natuurlijke cosmetica:
Let wel op dat je de producten goed schud voor gebruik. Vaak bevatten meer pure verzorgingsproducten minder emulgatoren. Dit zijn stofjes die alle ingrediënten in een product gemengd houden. Door een product goed te schudden voor gebruik zorg je ervoor dat alle ingrediënten weer goed gemengd zijn 😊

Conclusie

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen en te beschermen, ook bij PCOS. Er gaan veel verschillende visies de rondte en wij staan voor het kiezen van de juiste zonbescherming waarbij een bewuste keuze wordt gemaakt op het gebied van de ingrediënten. Vrouwen met hormonale klachten zoals bij PCOS hebben vaak een gevoeligere huid, een onzuivere huid en er is ook meer kans op het vormen van melasma door de onderliggende hormonale verstoringen (zoals oestrogeendominantie). Een goede huidverzorging met daarbij het gebruik van SPF kan hierbij helpen.

Mocht je nu meer van ons willen horen, wijzen we je graag even op de opties die we bieden om verder te gaan op jouw pad naar balans met PCOS:

Optie 1
Onze gratis masterclass ‘In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans, zodat je klachtenvrij door het leven kunt en je de kans op zwangerschap vergroot’.

In deze masterclass gaan we in op:

  • Hoe je menstruatiecyclus precies werkt en wat er gebeurt bij PCOS
  • Hoe dit samenhangt met de rest van je lichaam
  • Wat de werkelijke oorzaak van PCOS is en hoe dat precies zit
  • Hoe je de oorzaak van PCOS aanpakt en zo in balans kunt komen (en blijven)

Meld je hier gratis aan!

Optie 2
De PCOS Scan waarmee je inzicht krijgt in welke verstoringen bij jou mogelijk een rol spelen en wat deze verstoringen precies inhouden en met PCOS te maken hebben.

Lees hier meer over de PCOS Scan!

Optie 3

Op onze site lees je veel artikelen over PCOS, net zoals het artikel dat je net gelezen hebt. Hiernaast delen we veel gratis info en tips op Instagram en nemen we regelmatig een nieuwe podcastaflevering op. Mocht je ons daar nog niet volgen, doe vooral 🙂

Deel dit artikel via
Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest

Loes & Isabelle

Wij zijn Loes (links) en Isabelle (rechts) en samen runnen wij PCOS Platform. Na het krijgen van de diagnose PCOS zijn we beiden op zoek gegaan naar een oplossing voor de vervelende klachten en de disbalans die PCOS teweegbrengt. Inmiddels is Loes orthomoleculair therapeut en Isabelle hormoontherapeut en delen wij via PCOS Platform alle ins en outs over PCOS en wat je hieraan kunt doen. Want er is ontzettend veel wat je wél kunt doen bij PCOS – dat hebben we zelf ervaren en zien we honderden vrouwen in onze praktijk óók doen. Dat gunnen wij jou ook!

Loes & Isabelle

Wij zijn Loes (links) en Isabelle (rechts) en samen runnen wij PCOS Platform. Na het krijgen van de diagnose PCOS zijn we beiden op zoek gegaan naar een oplossing voor de vervelende klachten en de disbalans die PCOS teweegbrengt. Inmiddels is Loes orthomoleculair therapeut en Isabelle hormoontherapeut en delen wij via PCOS Platform alle ins en outs over PCOS en wat je hieraan kunt doen. Want er is ontzettend veel wat je wél kunt doen bij PCOS – dat hebben we zelf ervaren en zien we honderden vrouwen in onze praktijk óók doen. Dat gunnen wij jou ook!

Ook interessant om te lezen…

Algemeen

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een te hoog of te laag bloedsuikerniveau kan problemen veroorzaken, vooral bij vrouwen met PCOS. …

Verder lezen
Algemeen

De lever en PCOS: alles wat je moet weten

De lever speelt een erg belangrijke rol bij PCOS. Waarom is dat zo? En wat betekent dit voor jou als vrouw met PCOS? Wij doken in het onderwerp. Onze bevindingen lees je hier.  Dit onderwerp en de volledige inhoud van …

Verder lezen
Behandeling

Alles over de DUTCH test bij PCOS: wanneer is het een uitkomst?

Misschien herken je het wel: je hebt PCOS en probeert je door middel van leefstijl- en voedingsaanpassingen beter te voelen. Maar wat je ook (goed) doet, na verloop van tijd lijkt je gezondheid niet meer te verbeteren. Op zo’n moment …

Verder lezen
Algemeen

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een te hoog of te laag bloedsuikerniveau kan problemen veroorzaken, vooral bij vrouwen met PCOS. …

Verder lezen
Algemeen

De lever en PCOS: alles wat je moet weten

De lever speelt een erg belangrijke rol bij PCOS. Waarom is dat zo? En wat betekent dit voor jou als vrouw met PCOS? Wij doken in het onderwerp. Onze bevindingen lees je hier.  Dit onderwerp en de volledige inhoud van …

Verder lezen
Behandeling

Alles over de DUTCH test bij PCOS: wanneer is het een uitkomst?

Misschien herken je het wel: je hebt PCOS en probeert je door middel van leefstijl- en voedingsaanpassingen beter te voelen. Maar wat je ook (goed) doet, na verloop van tijd lijkt je gezondheid niet meer te verbeteren. Op zo’n moment …

Verder lezen
verleidingen weerstaan pcos
Leefstijl

Hoe zeg je nee tegen lekkernijen? Met deze tips weersta je de verleiding

Een tijdje geleden vroeg iemand mij: ‘Hoe zeg je nee tegen alle taart/chips/koekjes op je werk?’. Een goede vraag, en ik (Isabelle) liep hier ook regelmatig tegenaan. Verleidingen zijn er overal. Soms heb je ontzettend behoefte aan zoetigheid, andere keren …

Verder lezen

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans zodat je klachtenvrij door het leven kunt en je de kans op zwangerschap vergroot'

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans'

loes-isabelle