Gratis masterclass 26 en 28 februari

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 26 en 28 februari In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Zoek je een PCOS therapeut of wil je een opleiding tot therapeut volgen? Wij geven tips
Isabelle & Loes
12 april 2023

Ben je op zoek naar een geschikte PCOS therapeut die jou kan helpen of denk je eraan om zelf een opleiding tot PCOS therapeut te volgen? Wij geven tips waar je op moet letten in je zoektocht.

Dit onderwerp bespreken we ook in een podcast:

Tips voor als je een PCOS therapeut zoekt

Wanneer je PCOS wilt aanpakken, zoek je waarschijnlijk naar behulpzame informatie. Maar op het internet zie je soms door de bomen het bos niet meer. De adviezen vliegen je om de oren.

Een (PCOS) therapeut helpt je bij het herkennen van patronen en bij het bepalen van een richting zodat jij een voedings- en leefstijlpatroon gaat aannemen die bij jou als persoon en bij jouw leven past. Zo kun jij weer in balans komen, van je klachten af komen en optimaal vruchtbaar zijn! Maar waar kun je op letten bij het zoeken van een PCOS therapeut? 5 tips:

(Verderop in dit artikel geven we tips voor als je een opleiding wilt volgen tot therapeut).

1. De achtergrond

De eerste tip is om iemands achtergrond te checken. Welke opleidingen heeft hij of zij gevolgd? En wat is de loopbaan (werkachtergrond)?

2. Past de ervaring bij jou?

Iemand kan ontzettend veel ervaring hebben op het gebied van PCOS, maar kijk ook naar jouw persoonlijke situatie en vergelijk die met de ervaring van de therapeut. Zijn er overeenkomsten te vinden? In ons geval: heeft de therapeut zelf PCOS, darmklachten, angsten etc.? Soms kan het ook indirecte ervaringsdeskundigheid zijn: is er ergens in de omgeving van de therapeut hetzelfde ziektebeeld te vinden?

Bovenstaande is natuurlijk geen eis maar het geeft veel affiniteit vanuit de therapeut en een vollediger inzicht in waar jij doorheen gaat.

3. Specialisatie

Iemand die zich helemaal in jouw klacht heeft gespecialiseerd, weet er doorgaans veel van af. Iemand die zich daarentegen op het totaalplaatje richt en niet zozeer op jouw klacht, weet er waarschijnlijk ietsje minder over. Oftewel: wil je het allerbeste advies, kies dan altijd voor gespecialiseerde hulp. 

Een voorbeeld: er zijn veel diëtisten die niet echt weten wat PCOS inhoudt. Meer sporten, minder calorieën eten en meer afvallen is niet het juiste recept in de aanpak van PCOS. (Maar wel in de aanpak van overgewicht: de specialisatie van een diëtist). 

4. Ervaring

Zoek je naar een PCOS therapeut, dan kan ervaring voor jou ook doorslaggevend zijn. Iedereen moet ergens beginnen, wij zijn ook ergens begonnen. Hoe meer vlieguren iemand heeft gemaakt, hoe beter diegene op de hoogte is van zijn of haar vak.

5. Hoeveel scholing/onderzoek doet de therapeut nu nog? 

Als therapeut moet je jezelf blijven ontwikkelen en op de hoogte zijn van de nieuwste informatie. Een tunnelvisie moet je voorkomen. 

Loes en Isabelle van PCOS Platform volgen momenteel bijvoorbeeld scholing omtrent de volgende onderwerpen:

  1. Haarmineralenanalyse.
  2. DUTCH-test.
  3. Vetzuurbalans-test.
  4. Masterclasses van o.a. Natura Foundation.
  5. Cursussen gericht op fertiliteit, schildklier en andere losse onderdelen die gelinkt zijn aan PCOS.

6. Intervisie

Ten slotte een laatste tip als je op zoek bent naar een therapeut: kijk hoeveel mensen zich buigen over jouw situatie. Met welke partijen werkt de therapeut samen? Bij PCOS Platform hebben we bijvoorbeeld elkaar en labs waar we mee samenwerken. Ook hebben we een netwerk met andere therapeuten waar we vragen kunnen neerleggen omtrent casussen.

Tips voor als je een opleiding wilt volgen en therapeut wilt worden

Zit je eraan te denken om een opleiding tot PCOS therapeut te volgen? Let dan op de volgende dingen, zodat je een goed afgewogen keuze maakt:

1. Belangenverstrengeling 

Let op belangen die verstrengeld zijn bij opleidingen. Dat wil niet meteen zeggen dat het een slechte opleiding is maar het geeft een vooroordeel. Vliegtuigmaatschappijen publiceren geen onderzoek of geven geen opleidingen over hoe onveilig het is om te vliegen. Coca Cola publiceert geen onderzoek waarin staat dat Coca Cola ongezond is.

Dus als een opleidingsinstituut gelinkt is aan een supplementenmerk zullen zij het gebruik van supplementen niet snel ontkrachten. Dit is niet per se slecht, maar een kritische houding is erg belangrijk. Een tip is om zelf naar de nadelen te zoeken van het supplement en je eigen conclusie te trekken.


Overigens zijn bijna alle PCOS therapeut-opleidingen in Nederland gelinkt aan een supplementenmerk. Hormoon Community Nederland is daar een uitzondering op. 

2. Wie zijn de leraren?

 Hoe ervaren zijn de experts en leraren van de opleiding? Hanteer daarbij bovenstaand lijstje met tips als je een therapeut zoekt. 

3. Het opleidingsprogramma

Kijk goed hoe het opleidingsprogramma in elkaar steekt en of het bij jou past. Bestudeer de inhoudelijke elementen. Vind je het interessant en wil je daar ook daadwerkelijk meer over weten? 

4. Hou je oogkleppen af 

Neem niet zomaar alles aan als waarheid. Focus je op anatomische, biologische, fysiologische en systemische elementen en blijf vooral kritisch wat betreft adviezen. Het hoeft echt niet slecht te zijn maar zoek online op de nadelen en gevaren van bepaalde adviezen. Trek daarna pas je eigen conclusie.

Ben jij op zoek naar een PCOS therapeut om samen mee te werken aan jouw PCOS klachten zodat jij ook weer in balans kunt komen, van je vervelend klachten af kunt komen en optimaal vruchtbaar raakt? Wij, Loes en Isabelle staan graag voor je klaar. Je kunt hier een kijkje nemen bij ons aanbod.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!