Zo herken je suiker op een verpakking

Suikers vermijden

Misschien ben je al een tijdje bezig met het (zoveel mogelijk) vermijden van (toegevoegde) suikers of ben je net een poging aan het wagen. Maar hoe herken je die suikers nou en hoe staan ze eigenlijk op de verpakking? In dit artikel lees je alles over suiker in ingrediëntenlijsten, maar ook over marketing en claims. 

Toegevoegd suiker

Toegevoegde suikers is eigenlijk precies zoals je het zegt: toegevoegd suiker. Dus suiker wat niet van nature aanwezig is in het product maar eraan is toegevoegd. Dit kan als suiker op de verpakking staan maar bijvoorbeeld ook als glucose, fructose, glucose-fructosestroop (HFCS), agavesiroop of natuurlijk vruchtensuiker. Het Diabetesfonds heeft een handige lijst opgesteld met meer dan 50 schuilnamen voor suiker. 

Marketing

Omdat suikervrij op dit moment een trend is in de voedingsmiddelenindustrie, spelen marketeers daarop in door bijvoorbeeld claims als ‘suikerarm’ of ‘zonder toegevoegd suiker’ op de verpakking te zetten. Om de consument te beschermen is er een Europese lijst opgesteld met goedgekeurde claims. Aan de claims zitten voorwaarden verbonden waar het voedingsmiddel aan moet voldoen om de claim op de verpakking te mogen zetten. Op deze manier wordt voorkomen dat marketeers niet zomaar alles op een verpakking zetten.

Claims

Toch kan het nog steeds lastig zijn om te herkennen waar dan écht geen suiker aan is toegevoegd, wat suikerarm is en suikervrij. Vooral ‘van nature aanwezige suikers’ kunnen je doen denken dat het suikervrij is. Als je dan bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgt, is het handig te weten wat deze claims precies inhouden. In onderstaande tabel staan de meest voorkomende claims op een rijtje.

ClaimSuikergehalte
SuikervrijMaximaal 0.5 gram suiker per 100g of 100ml
SuikerarmMaximaal 5g suiker per 100g of 2.5g per 100ml
Geen toegevoegde suikersEr mogen geen suiker of andere producten vanwege hun zoetkracht zijn toegevoegd.
Van nature aanwezige suikersDit moet op het product staan bij ‘geen toegevoegde suikers’ wanneer er van nature in het product suikers aanwezig zijn.

Ieder lichaam is uniek en elke situatie is anders. Hopelijk raak je geïnspireerd om jouw persoonlijke aanpak te vinden. Helemaal op jou afgestemd, door jou afgestemd.

Ook interessant
Diagnose PCOS en kinderwens – Hoe ga je daarmee om?