Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Wat is PCOS precies? (Polycysteus Ovarium Syndroom)
Isabelle & Loes

Op PCOS Platform delen we veel over PCOS en wat je eraan kunt doen. Maar wat is PCOS precies? Zeker als je aan jouw omgeving wil uitleggen wat het precies is, kan een steuntje in de rug heel fijn zijn. Wij geven handige informatie.

Je vraagt je misschien af: PCOS, wat is dat precies? Als je PCOS googelt dan lees je veel over ‘onvruchtbaarheid’, onregelmatige menstruatie, mannelijke hormonen etc. Ook lees je tegenwoordig steeds meer over de oorsprong van PCOS, dat het al heel lang ‘bestaat’ en dat het waarschijnlijk een evolutionair voordeel met zich meebrengt.

wat is pcos

PCOS betekenis

De betekenis van PCOS is Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn.

Wat is PCOS? Onze definitie:

PCOS is een hormonale disbalans die kan worden herleid naar het overlevingsmechanisme dat wordt geactiveerd door een teveel aan stressoren in combinatie met een bepaald genenpakket.

Laten we dat even ontleden…

  • ‘PCOS is een hormonale disbalans’: dit betekent dat hormonen in de verkeerde verhoudingen aanwezig zijn, waarbij bepaalde hormonen te veel aanwezig zijn en andere te weinig op een bepaald moment. Zo zijn de geslachtshormonen LH, FSH, progesteron, oestrogeen maar ook andere hormonen zoals cortisol, insuline en leptine vaak verstoord.

  • ‘Die kan worden herleid naar het overlevingsmechanisme’: om te overleven is het van belang om goed te reageren op stress. Bij veel stress wordt het gehele voortplantingsmechanisme (en vaak ook de spijsvertering) op een lager pitje gezet. Feitelijk is dat wat er gebeurt bij PCOS. De eisprong blijft vaker uit of vindt minder goed plaats (bijvoorbeeld vanwege verminderde eicelkwaliteit).

  • ‘Dat wordt geactiveerd door een teveel aan stressoren in combinatie met een bepaald genenpakket’: een teveel aan stressoren (mentaal én fysiek) in combinatie met een gevoelig genenpakket zorgt ervoor dat het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd.

Wat te doen tegen PCOS?

Uit de definitie van PCOS kun je ook opmaken dat door de juiste omstandigheden voor jou te realiseren, jouw lichaam wel degelijk weer uit die overlevingsstand kan komen. Dat hebben we gelukkig al héél vaak gezien in de praktijk.

Kleine stressemmer

Door dat genenpakket hebben vrouwen met PCOS als het ware een kleinere stressemmer. Dit betekent dat de stressemmer van een vrouw met PCOS sneller overloopt en hierdoor dus sneller het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd dan bij vrouwen zonder dit genenpakket. Stress is een containerbegrip, maar wees je vooral bewust van de ‘verstopte stressoren’, die voortkomen uit een voedingspatroon en leefstijl die niet bij PCOS passen. Hierdoor kan stress ontstaan door bijvoorbeeld een tekort aan voeding of specifiek aan bepaalde voedingsstoffen, teveel verkeerde voeding of teveel gifstoffen, teveel sporten of te weinig slaap.  

Lees ook: Waarom stress de daadwerkelijke oorzaak van PCOS is en wat je eraan kunt doen

De grotere gevoeligheid voor stress verklaart ook waarom jouw vriendinnen misschien wél kunnen feesten en alles kunnen eten en jij al heel snel feedback krijgt van je lichaam in de vorm van klachten. Denk hierbij aan acne, vermoeidheid, overbeharing, haaruitval, het uitblijven van je cyclus, PMS, heftige bloedingen, tussentijdse bloedingen, slaapproblemen of stemmingswisselingen, maar er zijn nog veel meer klachten aan PCOS te linken. Onder deze klachten liggen vaak diepere verstoringen, die een negatief effect op jouw PCOS kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan insulineresistentie, oestrogeendominantie of laaggradige ontstekingen – drie verstoringen die we vaak zien. 

Zodra je jouw gevoeligheid voor stress kunt accepteren en met jouw lichaam leert leven, kun je desondanks hormonaal balans ervaren. Wel vraagt dit de juiste aanpak waarbij je jouw leefstijl en voedingspatroon optimaliseert. Maar we willen je op het hart drukken: je lichaam is niet stuk bij PCOS, het vraagt alleen aandacht en de juiste behandeling 🙂 

Tip: Doe de PCOS Scan om jouw PCOS klachten te herkennen en de eerste stap te zetten naar balans. Met de PCOS Scan ontdek je welke van de vijftien verstoringen bij jou spelen en in welke mate, welke klachten hieraan gelinkt zijn en wat dit allemaal betekent. 

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!