Wat is PCOS precies? (Polycysteus Ovarium Syndroom)
Isabelle & Loes

Op PCOS Platform delen we veel over PCOS en wat je eraan kunt doen. Maar wat is PCOS precies? Zeker als je aan jouw omgeving wil uitleggen wat het precies is, kan een steuntje in de rug heel fijn zijn. Wij geven handige informatie.

Je vraagt je misschien af: PCOS, wat is dat precies? Als je PCOS googelt dan lees je veel over ‘onvruchtbaarheid’, onregelmatige menstruatie, mannelijke hormonen etc. Ook lees je tegenwoordig steeds meer over de oorsprong van PCOS, dat het al heel lang ‘bestaat’ en dat het waarschijnlijk een evolutionair voordeel met zich meebrengt.

wat is pcos

PCOS betekenis

De betekenis van PCOS is Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn.

Wat is PCOS? Onze definitie:

PCOS is een hormonale disbalans die kan worden herleid naar het overlevingsmechanisme dat wordt geactiveerd door een teveel aan stressoren in combinatie met een bepaald genenpakket.

Laten we dat even ontleden…

  • ‘PCOS is een hormonale disbalans’: dit betekent dat hormonen in de verkeerde verhoudingen aanwezig zijn, waarbij bepaalde hormonen te veel aanwezig zijn en andere te weinig op een bepaald moment. Zo zijn de geslachtshormonen LH, FSH, progesteron, oestrogeen maar ook andere hormonen zoals cortisol, insuline en leptine vaak verstoord.
  • ‘Die kan worden herleid naar het overlevingsmechanisme’: om te overleven is het van belang om goed te reageren op stress. Bij veel stress wordt het gehele voortplantingsmechanisme (en vlak daarna de spijsvertering) op een lager pitje gezet. Feitelijk is dat wat er gebeurt bij PCOS. De eisprong blijft vaker uit of vindt minder goed plaats (bijvoorbeeld vanwege verminderde eicelkwaliteit).
  • ‘Dat wordt geactiveerd door een teveel aan stressoren in combinatie met een bepaald genenpakket’: een teveel aan stressoren (mentaal én fysiek) in combinatie met een gevoelig genenpakket zorgt ervoor dat het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd.

Wat te doen tegen PCOS?

Uit de definitie van PCOS kun je ook opmaken dat door de juiste omstandigheden voor jou te realiseren, jouw lichaam wel degelijk weer uit die overlevingsstand kan komen. Dat hebben we gelukkig al héél vaak gezien in de praktijk.

Kleine stressemmer

Door dat genenpakket hebben vrouwen met PCOS als het ware een kleinere stressemmer. Dit betekent dat de stressemmer van een vrouw met PCOS sneller overloopt en hierdoor dus sneller het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd dan bij vrouwen zonder dit genenpakket.

Lees ook: Waarom stress de daadwerkelijke oorzaak van PCOS is en wat je eraan kunt doen

Dit verklaart ook waarom jouw vriendinnen misschien wél kunnen feesten en alles kunnen eten. En jij al heel snel feedback krijgt van je lichaam.

Zodra je dat kunt accepteren en met jouw lichaam leert te leven, kun je echt weer in balans komen.

Coming soon: de PCOS Scan om de eerste stap te zetten in de goede richting.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!