Wat is PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom)?

Isabelle

PCOS

Polycysteus Ovarium Syndroom, oftewel PCOS, betekent letterlijk meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in je eierstokken (ovaria). Gek genoeg zijn die vochtblaasjes in je eierstokken geen vereiste om met PCOS te worden gediagnosticeerd. Hoe zit dat? En wat is het precies? Dat leggen we uit.

Hormonen 

PCOS is een hormonale aandoening. Om te begrijpen wat het is, is het handig te weten wat hormonen zijn en wat ze doen. Hormonen zijn signaalstoffen die processen en activiteiten in het lichaam aansturen. Ze worden aangemaakt in je klieren zoals je schildklier, bijnieren en je eierstokken. Wanneer hormonen worden aangemaakt, komen ze in je bloed terecht. Ze circuleren daar rond totdat ze aankomen bij hun bestemming. Daar bevinden zich receptoren waar de hormonen zich aan kunnen binden. Belangrijke hormonen bij PCOS zijn LH, FSH, oestrogeen, progesteron en testosteron.

Symptomen 

PCOS is een syndroom wat betekent dat het een verzameling van symptomen is die vaak samen voorkomen.

Symptomen kunnen zijn:

 • Een onregelmatige of uitblijvende cyclus
 • Meer dan 12 cysten (blaasjes) in één of beide eierstokken
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Miskramen
 • Overgewicht
 • Acne
 • Overbeharing 
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Angst
 • Neerslachtigheid
 • Depressie

Diagnose

Alleen een dokter of bevoegd medisch medewerker kan de diagnose PCOS stellen. Dit wordt internationaal gedaan aan de hand van de (drie) Rotterdam Criteria. Als je aan twee van de drie criteria voldoet, heb je PCOS. Omdat je niet aan alle drie de criteria hoeft te voldoen, kunnen de klachten van PCOS per vrouw verschillen. Dit is ook de reden dat je geen (teveel aan) blaasjes in je eierstokken hoeft te hebben om met PCOS te worden gediagnosticeerd.

Oorzaak

De precieze oorzaak van PCOS is onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende hormonen een rol en zijn er meerdere oorzaken

Een verhoogde kans op gezondheidsproblemen

Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op een aantal gezondheidsproblemen:

 • Diabetes type II
  Naar schatting heeft de helft van de vrouwen met PCOS overgewicht. Overgewicht gaat vaak gepaard met een continue (te) hoge inname van suiker. Dat komt terecht je bloed (bloedsuiker). Om die suikers op te kunnen slaan maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Een continue te hoge bloedsuiker betekent dat je lichaam heel veel insuline moet aanmaken en kan er op den duur voor zorgen dat je minder goed reageert op het hormoon insuline. Dat wordt ook wel ‘een verminderde gevoeligheid voor insuline’ of ‘insulineresistentie’ genoemd. Dat kan uiteindelijk leiden tot diabetes type II.
  Lees hier 5 tips voor insulineresistentie
 • Hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten
  Van overgewicht, een hoog testosterongehalte en diabetes is bekend dat het een verhoogde kans geeft op een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.
  Middels een gezonde leefstijl en eventueel medicijnen verlaag je de kans op schade voor je lichaam. Zoek altijd medische hulp indien nodig.
 • Baarmoederkanker
  Door het hormoon oestrogeen wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Wanneer er geen eisprong is, wordt er ook geen progesteron aangemaakt en wordt het baarmoederslijmvlies niet afgestoten. Als dit proces jaren zo doorgaat, is de kans groter dat er in dit weefsel gezwellen worden gevormd. Zo ontstaat er een verhoogde kans op baarmoederkanker. Daarom wordt aangeraden minimaal drie tot vier keer te menstrueren. Als dat niet vanzelf gebeurt, kan de menstruatie middels medicijnen met progesteron op worden gewekt. Ook kun je voor hormonale anticonceptiemiddelen kiezen zoals de pil of een Mirena-spiraal. Hierdoor blijft het baarmoederslijmvlies dun.

Behandeling

Wanneer je (nog) geen kinderwens hebt, wordt vaak aangeraden aan de pil te gaan of een ander hormonaal anticonceptiemiddel te gebruiken zoals de Mirena-spiraal. Wanneer je wel een kinderwens hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Lees hier de medische procedure bij PCOS.

Ook middels leefstijlaanpassingen zijn er veel vrouwen die grip krijgen op de symptomen van PCOS en zelfs via een natuurlijke manier zwanger worden.

Leven met PCOS

PCOS heeft vaak een grote impact op het leven van een vrouw (en eventuele partner). Een (nog) onvervulde kinderwens, fertiliteitstrajecten, moeten afvallen, lichamelijke ongemakken (als acne, haaruitval en overbeharing) kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand. De schaamte en teleurstellingen kunnen bijvoorbeeld neerslachtigheid, vermoeidheid en een laag zelfbeeld als gevolg hebben.

Voor sommige vrouwen helpt het om andere vrouwen met PCOS te spreken, ervaringsverhalen te lezen, of vragen te kunnen stellen aan anderen. Neem eens een kijkje bij de ervaringsverhalen of op Instagram.

Heb je net de diagnose PCOS gekregen? Misschien helpt het PCOS stappenplan voor jou. Of bekijk de voordelen van de diagnose PCOS.

Isabelle

Isabelle

Isabelle (24) is PCOS hormooncoach en woont samen met haar vriend Tom en haar kat Dikkie in Haarlem. Ze is founder van PCOS Platform, deelt over het leven met PCOS en helpt vrouwen met PCOS op een relaxte manier hun hormonen weer in balans te krijgen en weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam zodat ze van hun vervelende symptomen afkomen, minder last hebben van onzekerheden en (wanneer gewenst) op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken.

KEEP READING

PCOS: van 2 kanten bekeken

PCOS: van 2 kanten bekeken

Behandeling PCOS Als fertiliteitsarts zie ik dagelijks vrouwen met een lange, of zelfs afwezige menstruele cyclus. Een groot deel van hen krijgt de diagnose PCOS,...

PCOS & Buikklachten

PCOS & Buikklachten

Buikklachten Het klinkt logisch dat vrouwen met PCOS ook vaker last hebben van buikklachten. Pijn in het buik-/ bekkengebied, darmklachten of maagklachten. Maar hoeveel...