Gratis masterclass 26 en 28 februari

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 26 en 28 februari In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Wat is biohacking en hoe kun je het inzetten voor PCOS en vruchtbaarheid?
Isabelle & Loes
21 februari 2023

Biohacking: wat is dat precies en hoe kun je het inzetten bij PCOS en hormonale klachten? We bezochten een biohacking event en kwamen tot een paar inzichten die we graag met jullie delen.  

Dit onderwerp is ook te beluisteren als podcast:

In een poll op Instagram peilden we hoeveel onze volgers weten over biohacking. Op de vraag ‘weet jij wat biohacking is’ antwoordde 13% met ‘ja heel goed’, 17% met ‘een beetje, vaag’, 14% met ‘nee ik snap er niets van’ en 56% met ‘ik heb er nog nooit van gehoord’. Kortom: biohacking is nog niet heel bekend onder onze volgers. Tijd om wat meer in het onderwerp te duiken.

Wat is biohacking?

Vooraanstaande biohacker Peter Joosten beschrijft biohacking als volgt: “Biohacking verwijst naar het gebruik van biologie met de mentaliteit van een hacker.” Onze vrije vertaling is: biohacking gaat over het optimaliseren van je leven en je lichaam, door het gebruik van technologie, biologie, holistisch onderzoek en persoonlijke experimenten. Een vrij breed begrip dus. “Het varieert van mensen die bulletproof koffie drinken of mensen die chips in hun lichaam hebben geïmplanteerd, tot mensen die thuis DNA-analysekits gebruiken”, aldus Peter Joosten. Biohacking wordt dan ook door iedereen anders geïnterpreteerd. 

Onze interpretatie 

Onze interpretatie komt het dichtst bij die van biohacker Tim Gray. Hij legt uit waarom we biohacking nodig hebben als we leven in een stad. “Om een natuurlijke omgeving na te bootsen in een onnatuurlijke wereld.” Voor PCOS Platform betekent biohacking vooral de natuur inzetten en als dat niet mogelijk is, de natuur zoveel mogelijk nabootsen. 

Onze tips n.a.v. het biohacking event

De volgende tips haalden wij uit het biohacking event en raden we zeker aan voor vrouwen met PCOS. 

  1. Zonlicht
  2. Rood licht opzoeken
  3. Blauw licht vermijden in de avond
  4. Stress minimaliseren omdat het overal is
  5. Aarden
  6. EMF’s vermijden

1. Zonlicht

Zonlicht is een medicijn volgens Tim Gray. Onze cellen hebben zonlicht nodig om goed te functioneren. Bovendien vertelt hij dat zonlicht allerlei neurotransmitters boost die verantwoordelijk zijn voor je energie, stemming en pijnstilling. En dat de zon slaap, balans, mitochondrische gezondheid en nog veel meer stimuleert.

Dat is iets wat wij helemaal onderschrijven. Licht is energie! Blootstelling aan zonlicht kan veel elementen verbeteren die een directe impact hebben op je herstel en hormoonbalans. Zonlicht is stressverlagend, energieverhogend, slaapverbeterend etc. Dus als je vandaag nog niet naar buiten bent geweest? Doe dat!

Maar hoe zit dat met UV-straling en het schadelijke effect daarvan? Volgens Tim Gray is de dosering en gewenning cruciaal. Blootstelling aan de zon wil je opbouwen, zodat je huid eraan went en je tolerantie voor zonlicht verhoogt. Hier zijn we het wederom mee eens: mensen zijn niet gebouwd om de hele dag binnen te zitten. Je wilt absoluut niet verbranden, dat is nooit de bedoeling en is zeer schadelijk. 

2. Rood licht opzoeken

Rood licht biedt veel voordelen. Het rode licht dat de zon in de ochtend uitstraalt heeft een enorm effect op je circadiaanse ritme, ook wel je dag-nacht ritme. Het zet je interne klok als het ware goed waardoor je lichaam de juiste hormonen op de juiste momenten aanmaakt. Een boost voor je hormonale balans!

Iedere ochtend bij zonsopgang naar buiten is alleen niet voor iedereen haalbaar. Past het niet in je ochtendroutine? Dan is een rood licht-lamp misschien iets voor je. Zelf vinden we de VIVO light FS-lamp erg prettig. De BioPhoton-lamp is aan te raden voor direct huidcontact. 

Met de kortingscode PCOS krijg je hier €50,- korting op een rood licht-lamp

3. Blauw licht voor het slapengaan vermijden

Als je ‘s avonds te veel wordt blootgesteld aan blauw licht, heeft dit een negatieve impact op je circadiaanse ritme. Je schopt je ritme eigenlijk in de war. Je lichaam denkt: het is nog dag, waardoor het cortisol aanmaakt. 

Als jij slecht of niet zo goed slaapt, vaak vermoeid bent, last hebt van hoofdpijn, een slechte concentratie hebt of regelmatig wakker wordt: probeer jezelf ‘s avonds zo min mogelijk aan blauw licht bloot te stellen.

4. Stress minimaliseren omdat het overal is

Dit is niet specifiek een tool, maar wel een belangrijk inzicht: stress is tegenwoordig overal. De tips in dit artikel kunnen helpen om stress te minimaliseren maar je zal er zelf ook extra aan moeten werken. Zo is het erg belangrijk om genoeg goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Waarom stress de eigenlijke oorzaak is van PCOS lees je hier.

5. Aarden

Aarden, oftewel met je blote voeten op de aarde, klinkt misschien wat zweverig, maar veel wetenschappelijke onderzoeken beamen hoe krachtig aarden is. Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel logisch. We worden immers niet met schoenen aan geboren. Toch wordt aarden vaak overgeslagen. Zonde! Wij raden aan om minimaal 20 minuten per dag op gras, aarde of zand te lopen met blote voeten. 

In het kort werkt aarden als volgt: je lichaam maakt contact met de natuurlijke, elektrische lading van de aarde. Hierdoor ontvangt je lichaam zogenaamde vrije elektronen die de vrije radicalen onschadelijker maken en zo ontstekingen drastisch remmen. Andere voordelen van aarden zijn vermindering van pijn en stress, stimulering van de bloedsomloop, energie en slaap en een beter algeheel welzijn.

6. EMF’s vermijden

EMF’s staat voor electro magnetic fields. Alle elektronische apparaten stralen EMF’s uit. Tim Gray legt uit dat sommige mensen heel extreem reageren op overmatige blootstelling aan EMF’s, terwijl anderen hier helemaal geen last van kunnen hebben. Probeer dus uit te zoeken wat voor effect EMF’s hebben op jouw gezondheid en blootstelling zoveel mogelijk te minimaliseren. Denk maar zo: over plastics werd tot voor kort ook gezegd dat het niet slecht was.

Conclusie: welke elementen zetten wij graag in voor vrouwen met PCOS en welke niet?

Als het gaat om biohacking, zijn er bepaalde aspecten die we absoluut wel en absoluut niet aanraden. Bovengenoemde 6 tips zijn zeker aan te raden voor vrouwen met PCOS en kunnen echt een verschil maken voor je (hormonale) gezondheid, maar zijn niet het fundament. Het gaat namelijk altijd om een totaalplaatje als je PCOS wil aanpakken. 

Biohacking technieken die wij niet aanraden voor vrouwen met PCOS zijn chips, megadoseren en risicovolle experimenten. Pas op met je lichaam en probeer het zo dicht mogelijk bij de natuur te zoeken of een substituut voor de natuur op te zoeken.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!