Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Wat is betrouwbare informatie?
Isabelle

Informatie

Over de betrouwbaarheid van informatie is veel te doen. Wetenschappers, onderzoekers, instanties en particulieren hebben daar vaak een eigen kijk op. Ook binnen de wetenschap is niet altijd consensus.

Wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek kan gekozen worden voor verschillende manieren van onderzoek. Zo zijn er onderzoeken die de resultaten middels bijvoorbeeld enquêtes, interviews of observaties verkrijgen. Of bijvoorbeeld een onderzoek waarbij een nieuw medicijn of behandeling wordt getest op mensen of dieren.

In de media en op internet wordt regelmatig gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderzoek om een claim, uitspraak of werking van product of behandeling te onderbouwen. Op zich is daar niets mis mee en is het juist goed om bepaalde uitspraken of claims te onderbouwen. Echter, is het belangrijk te kijken naar de kwaliteit van het betreffende wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek lezen

Wanneer je onderzoeken leert lezen, leer je te kijken naar de methode van een onderzoek. Hoe is een onderzoek uitgevoerd? Wanneer? Bij wie? Hoeveel respondenten of proefpersonen hebben aan het onderzoek meegedaan? Enzovoort. Aan de hand daarvan gaat de onderzoeker namelijk het onderzoek uitvoeren en daar zijn de resultaten op gebaseerd. Vervolgens schrijft de onderzoeker een conclusie en een discussie.

In de conclusie worden de resultaten van het onderzoek besproken. Wat is uit het onderzoek naar voren gekomen? Vervolgens wordt in de discussie besproken hoe het onderzoek is gegaan. Zijn er redenen waarom sommige resultaten niet betrouwbaar zijn? Is er meer onderzoek nodig om de conclusie te bewijzen?

Bijvoorbeeld: er wordt onderzoek gedaan naar een nieuw supplement voor PCOS. De onderzoeker zoekt daarvoor 50 vrouwen met PCOS. Aan ene de helft wordt het supplement gegeven en aan de andere helft een placebo (een nep-supplement zonder de werkzame stof). De vrouwen weten niet of zij een placebo of het echte supplement hebben gekregen. Na drie maanden wordt gekeken of er merkbare verschillen kunnen worden aangetoond. Denk bijvoorbeeld aan bloedwaarden, de ervaring van de vrouwen, enzovoort. Wanneer er dan een significant (dusdanig groot) verschil kan worden aangetoond tussen de groepen, heb je een significant resultaat. In de resultaten wordt enkel het resultaat benoemd. In de conclusie wordt bijvoorbeeld gezegd ‘de groep vrouwen met supplement had na drie maanden gemiddeld vaker een ovulatie dan de vrouwen met een placebo’. 

De discussie is dan eigenlijk het belangrijkste om de betrouwbaarheid van het onderzoek te kunnen bepalen. Daarin kan bijvoorbeeld worden geschreven “de resultaten van de onderzoeken zijn veelbelovend. Echter is er meer onderzoek nodig om aan te kunnen tonen dat het supplement werkt omdat …”. Dit kan bijvoorbeeld zijn: …de 50 vrouwen allemaal boven de veertig waren, of juist onder de twintig. Of dat de vrouwen met supplement ook allemaal een gezondere leefstijl hadden.

Wat betekent dit?

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig en helpt ons allemaal verder. Alle medicijnen en behandelingen zijn allemaal mogelijk gemaakt door wetenschappelijk onderzoek. Zo is er een heel interessant artikel verschenen over onderzoek naar PCOS. Maar het blijft belangrijk ook wetenschappelijk onderzoek onder de loep te nemen. Zeker als het gaat om kleinere onderzoeken, of wanneer er nog weinig onderzoek is gedaan naar een bepaalde kwestie.

Als er dus nog weinig onderzoek is gedaan, betekent dat niet dat het niet betrouwbaar is of dat het niet kan helpen. Je kunt alleen niet stellen dat het voor iedereen zal gelden.

Niet bewezen = niet waar

Daar zijn wij het niet mee eens. Als iets (nog) niet bewezen is, betekent dat niet dat het niet kan werken. (Wetenschappelijk) onderzoek kost heel veel tijd en geld en niet alles is al onderzocht. Wanneer er uit (herhaaldelijk) onderzoek komt dat iets niet werkzaam is, dan kan het natuurlijk wel betekenen dat iets niet waar is.

Ervaringen

Wanneer iets voor één iemand werkt, dan is het technisch gezien ‘bewezen’ dat het werkt voor de betreffende persoon. Dat is nog geen garantie dat het voor iedereen gaat werken. Meestal geldt de regel: voor hoe meer mensen het werkt, hoe groter de kans dat het voor anderen ook zal werken. Dat is dus geen garantie, maar wel een kans.

PCOS Platform

De informatie op PCOS Platform is gebaseerd op verschillende soorten bronnen. Zowel wetenschappelijk onderzoek, verschillende deskundigen als de ervaringen van veel vrouwen worden meegenomen. Zo doen wij zelf ook kleine onderzoekjes op Instagram waar gemiddeld 180 vrouwen aan meedoen. Tot slot wordt biologie en de fysiologie van het lichaam meegenomen in het onderbouwen van informatie.

De informatie op PCOS Platform is nauwkeurig onderzocht en geanalyseerd. Isabelle heeft een wetenschappelijke studie gedaan en is daarmee opgeleid om wetenschappelijk onderzoek te analyseren en zelf te verrichten. Zelf heeft ze haar scriptie aan de Wageningen Universiteit (WUR) geschreven over de risico’s van voedingssupplementen en de invloed van leefstijl daarop. Bovendien heeft ze haar minor uitgebreid met vakken in voeding en het verteringsstelsel aan de WUR waarmee zij haar basiskennis voeding heeft opgedaan.

De deskundigen op PCOS Platform zijn met veel nauwkeurigheid uitgekozen en schrijven allemaal vanuit hun eigen expertise. Zo krijgt PCOS Platform een grote variëteit aan informatie waar alle vrouwen weer hun eigen mening over kunnen vormen en ervaringen mee kunnen opdoen. Daarmee hopen wij iedereen van passende informatie te kunnen voorzien om een leven met PCOS gemakkelijker te kunnen maken voor zover dat mogelijk is. De informatie op PCOS Platform is nooit bedoeld als medisch advies.

Isabelle

Isabelle

Isabelle (24) is PCOS hormooncoach en woont samen met haar vriend Tom en haar kat Dikkie in Haarlem. Ze is founder van PCOS Platform, deelt over het leven met PCOS en helpt vrouwen met PCOS op een relaxte manier hun hormonen weer in balans te krijgen en weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam zodat ze van hun vervelende symptomen afkomen, minder last hebben van onzekerheden en (wanneer gewenst) op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!