Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Wat als je alles goed doet, maar geen resultaat ziet bij PCOS?
Isabelle & Loes

We krijgen soms vragen van vrouwen die aangeven ‘alles goed te doen’, en toch geen cyclus krijgen. Hoe kan dat? En hoe zorg je ervoor dat je wel in balans komt? In dit artikel bespreken we het uitgebreid.

Deze inhoud is ook als podcast te beluisteren.

Er komen regelmatig vragen binnen bij PCOS Platform van vrouwen die geen resultaat zien, terwijl ze heel goed bezig zijn. Ze hebben hun voeding op orde. Ervaren genoeg ontspanning. En nemen de juiste supplementen. Maar tóch is er geen verschil. 

Een paar voorbeelden van vragen die binnenkwamen:

“Ik eet al jaren volgens de orthomoleculaire voedingsleer en heb bijna geen eetbuien meer. Het afgelopen jaar ben ik heel goed bezig geweest qua voeding en ontspanning, maar het lijkt geen enkel effect te hebben.” 

Deze vraag werd tijdens onze maandelijkse live Q&A van de PCOS Balans Formule ingestuurd:

“Ik denk dat er veel meiden zijn die ook aan alle voorwaarden lijken te voldoen en toch niet ongesteld worden. Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 15 was. Daarna een half jaar niet en door doktersadvies (diagnose PCOS) altijd de pil of spiraal gehad. Kan de oorzaak van PCOS nu verschillen met die van toen? Ik heb geen insulineresistentie, mijn (schildklier)waarden zijn goed en ik sport niet meer zo intensief. Verder eet ik gezond en ben ik orthomoleculair geschoold. Wat gaat er nu nog ‘mis?’”

‘Mijn cyclus komt gewoon niet.’

“Ik lees vaak dat vrouwen hun cyclus door middel van voeding weer terugkrijgen. Ik eet naar mijn idee echt gezond en ik ga naar een PCOS diëtiste. Maar mijn cyclus komt gewoon niet.”

“Ik heb de meeste suikers verbannen, eet bij elke maaltijd groente of fruit en ik eet voornamelijk volkoren producten.”

Op weg naar resultaat

Herken jij jezelf in deze vragen? Allereerst: je bent hierin niet alleen! Wij hebben ook lange tijd met de handen in het haar gezeten. Om je te helpen op weg naar resultaat, stellen we vaak deze vervolgvragen:

  • Wat doe je al allemaal in het kader van PCOS?
  • Hoe ziet je voedingspatroon eruit?
  • Hoe ziet je dagelijks leven eruit?
  • Ervaar je op dit moment heftige, levensingrijpende gebeurtenissen?
  • Spelen er veel emoties een rol?
  • Wat voor werk doe je?
  • Hoe is je omgeving?

Oftewel: probeer bij jezelf te achterhalen hoeveel gewicht er aan de andere kant van de weegschaal zit. Denk aan stress, trauma, mentaal, sociaal, relationeel, werk, sport, omgeving, gifstoffen, etc.

De werkelijke oorzaak van PCOS

Het liefst willen wij natuurlijk ook dat volkoren producten eten en suikers minderen meteen resultaat geeft. Maar helaas, zo werkt het vaak niet. 

Op je weg naar gezondheid, is het belangrijk om eerst naar de kern te gaan van PCOS, de daadwerkelijke oorzaak. PCOS gaat gepaard met een dieper liggende verstoring van het metabolisme. Het kan dus zijn dat ‘stappen in de goede richting’, die veel mensen zonder PCOS wel kunnen helpen om zich beter te voelen, niet voldoende zijn. 

Lees ook: Waarom stress de daadwerkelijke oorzaak van PCOS is en wat je eraan kunt doen

Samenvattend:

  • Het gaat om de gehele aanpak.
  • Herstellen van een syndroom vraagt wat anders dan preventieve gezondheid of ‘gezonde’ keuzes bij een lichaam die tegen meer bestand is.

Vasten, geen dierlijk voedsel, suikers vermijden?! 

Er zijn ontzettend veel (orthomoleculaire) voedingsrichtlijnen die zeker in de goede richting zitten, maar niet allemaal even PCOS Loving zijn. Bijvoorbeeld: zoveel mogelijk plantaardige voeding nemen, dierlijk voedsel beperken, alle suikers vermijden, niet teveel eten of intermittent fasting. Wellicht heb jij er al een paar geprobeerd?

Natuurlijk zijn er ook goede elementen zoals:

  • Zo min mogelijk bewerkt voedsel eten
  • Zo min mogelijk kant-en-klaar-maaltijden eten
  • Toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen vermijden
  • Het eten niet in een magnetron bereiden
  • Rustig en goed kauwen.

Lees ook: PCOS en voeding: hoe vaak moet je eten?

Ik leef gezond, maar mijn cyclus blijft uit

Wat als je helemaal PCOS Loving leeft (je hebt de PCOS Balans Formule of een persoonlijk traject bij ons gevolgd), je had al een jaar een regelmatige cyclus en ineens blijft je ovulatie en daarmee je cyclus uit? Kijk dan wat er ongeveer drie maanden daarvoor plaatsvond. Heb je toen bijvoorbeeld een tijdje veel stress ervaren (mentaal, veel alcohol, een virus, buikgriep of koorts)? Dan kan het een reactie daarop zijn. Blijf dan doorgaan met wat je doet, en zet bijvoorbeeld even wat extra kracht bij door extra rust te nemen en gezond te leven.

Blijven resultaten uit en blijf je PCOS klachten houden?

Heb je het idee dat je heel veel goed doet, maar blijven resultaten vooralsnog uit? Of blijf je bepaalde PCOS klachten houden? Dan kan het natuurlijk ook zijn dat er ergens een missing link zit. 

Soms is er bijvoorbeeld een zodanige darmverstoring waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat: je neemt voedingsstoffen niet goed op, waardoor tekorten blijven bestaan, waardoor voeding vervolgens niet goed wordt verteerd, etc. 

Wanneer we dit zien tijdens de persoonlijke begeleiding, kunnen we afhankelijk van jouw situatie, klachten en budget een aantal testen laten uitvoeren, zodat we heel gericht kunnen vaststellen wat er aan de hand is. Dit is van grote meerwaarde, omdat het doorbreken van vicieuze cirkels anders erg lang kan duren of niet kan lukken.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!