Gratis masterclass 22 en 24 april

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 22 en 24 april In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Waarom wij bij PCOS eerder een haarmineralenanalyse aanraden dan een bloedtest
Isabelle & Loes
4 november 2022

Veel vrouwen willen inzicht in de gezondheid van hun lichaam door het uitvoeren van laboratoriumonderzoek. Een voorbeeld daarvan is een haarmineralenanalyse. Wat dit precies is en waarom wij het aanraden bij PCOS, lees je hier.

Wat is een haarmineralenanalyse?

Een haarmineralenanalyse geeft een weergave van je belangrijkste mineraalstatussen van de afgelopen drie maanden. Mineralen zijn essentieel voor een goede gezondheid en disbalansen hierin kunnen invloed hebben op het functioneren van je hormonen, schildklier, bijnieren en zenuwstelsel.

Doordat alle meetbare mineralen inzichtelijk worden, kun je werkelijk goed interpreteren. Het geeft inzicht in:

  • Disbalansen, mineralen werken namelijk in synergie met elkaar.
  • Het functioneren van vitaminen: vitamine D kan bijvoorbeeld alleen worden opgenomen bij de aanwezigheid van voldoende magnesium en koper.
  • De aanwezige zware metalen in je weefsel. Deze hebben invloed op je gezondheid, hormonale balans en geven informatie over de detoxcapaciteit van je lichaam.
haarmineralentest

Waarom liever geen bloedonderzoek?

Laboratoriumonderzoek waar we allen mee bekend zijn en die vaak wordt ingezet door de huisarts is bloedonderzoek. Ook zien we in de praktijk dat veel vrouwen kiezen voor een EMB-test, wat in onze ogen überhaupt geen betrouwbare manier van onderzoeken is.

Het gevaar bij het inzetten van onderzoek is dat je heel veel waardes krijgt, die veel geld kosten, maar waar je vervolgens niets aan hebt. Zijn de gemeten waardes wel accuraat?

Een voorbeeld: schildkliermedicatie kan de bloedwaardes van je schildklier verbeteren, maar niet de werkelijke uitwerking van je schildklierhormonen in je cellen. Ook is bekend dat je jouw mineraalstatussen uit je bloed kunt meten, maar dat maar minder dan 1% van je totale hoeveelheid van veel mineralen zich in je bloed bevindt. Zeker als blijkt dat de bloedwaardes te laag zijn, is er vaak al langdurig sprake van tekorten.

Lees ook: Onderzoek doen bij PCOS? Check de do’s en don’ts!

Twee belangrijke vragen

Om conclusies te kunnen trekken uit laboratoriumonderzoek gelden er altijd twee vragen:

1. Op welke manier meet ik betrouwbare informatie?

2. Op welke manier interpreteer ik deze informatie correct?

Volledig beeld van je gezondheid

Bloedonderzoek kan hierbij nuttig zijn, maar vaak in heel specifieke situaties.

Als je meer ‘over-all’ en beeld wilt krijgen van jouw huidige gezondheid en van de disbalansen in jouw lichaam, kies dan liever voor een haarmineralenanalyse.

Mocht je interesse hebben: bij PCOS Platform kun je een haarmineralenanalyse uitvoeren, in combinatie met een consult. Stuur ons vooral een mail naar: [email protected] met jouw situatie en vraag. Maar wat je ook doet, denk goed na bij het inzetten van labtesten!

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!