Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Waarom je juist wél suikers nodig hebt bij PCOS
Isabelle & Loes

Wij horen van veel vrouwen met PCOS dat ze suikers vermijden. Toch is dat niet de juiste manier om PCOS aan te pakken. Wél is het belangrijk om op het soort suikers te letten. Want de ene suiker is de andere niet. Hoe dat zit, lees je hier.

Wanneer je op zoek gaat naar PCOS voeding, vliegen de adviezen je om de oren. Vooral als het gaat om suikers. Van geen bewerkte suikers tot paleo en alles daartussenin.

Suiker is de voornaamste voedingsbron voor het lichaam. Een tekort aan suiker in je voeding levert stress op. Dit staat eigenlijk haaks op wat je vaak hoort en leest over suiker. Dus hoe zit het nu precies met suikers bij PCOS?

Iedere suiker is anders

Belangrijk om te weten is dat de manier waarop suiker wordt opgenomen in je lichaam en het effect hiervan op je bloedsuikerspiegel afhankelijk is van het type suiker en van de context. Oftewel: er zit een verschil tussen suikers. Ter illustratie zie je hieronder een vergelijking tussen mango en dropfruit duo’s (van het merk Red band).

Mango:

  • Bevat vitamine C, E & K en veel B vitamines.
  • Bron van magnesium en koper.
  • Bevat stoffen die een beschermende werking hebben op de lichaamscellen en oxidatieve stress tegengaan.
  • Bevat stoffen die de darmflora positief beïnvloeden, zoals pectine en spijsverteringsenzymen.
  • Rijk aan vezels.

Dropfruit duo’s:

  • Glucosestroop is een niet natuurlijke vorm van suiker.
  • Natuurlijke aroma’s kan van alles zijn. Pas als er in plaats van ‘natuurlijke aroma’ ‘natuurlijke mango aroma’ staat, weet je dat het ook echt van mango komt. Met natuurlijke aroma’s wordt veel gesjoemeld.
  • Koolzaadolie is meervoudig onverzadigd en draagt bij aan oxidatieve stress en insulineresistentie.

Gluconeogenese-proces

Je lichaam kan uit alle voedingsbronnen suikers halen. Als het onvoldoende suiker krijgt uit voeding, zal het via het gluconeogenese-proces vet en eiwit omzetten naar suikers. Dit proces verhoogt ontstekingswaardes, is stressverhogend en doet afbreuk aan ander weefsel in ons lichaam zoals spierweefsel, organen, klieren en tussenliggend bindweefsel. Als er langdurig een beroep wordt gedaan op dit proces, kost het je lichaam veel nutriënten.

Lever overbelast > bloedsuiker instabiliteit 

Een van de organen die door bovengenoemd proces minder nutriënten tot zijn beschikking krijgt, is de lever. De lever heeft heel veel functies, waaronder het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het omzetten van schildklierhormoon T4 naar de actieve vorm T3.

De schildklier heeft een grote invloed op het reguleren van je metabolisme, wat ontzettend belangrijk is bij PCOS. Dit heeft impact op je bloedsuikerstabiliteit en de mate van insulineresistentie die je ervaart. Meer hierover lees je hier.

Als je lever dus niet op volle kracht draait of overbelast is, kun je dit onder andere merken aan bloedsuiker instabiliteit.

De oplossing? Meer toegankelijke suikers

Om de lever meer capaciteit te geven, wil je dat je lichaam minder gebruik maakt van gluconeogenese. Hier heeft het toegankelijke suikers voor nodig.

Om bloedsuiker instabiliteit en insulineresistentie tegen te gaan, is het belangrijk (langzaam) toe te werken naar genoeg koolhydraten en suikers in je voedingspatroon in uitgebalanceerde maaltijden. Dus combineer suikers altijd met een bron van eiwit (en vet).

Wat voor soort suikers?

Kortom: suikers eten wanneer je PCOS hebt, is belangrijk. Maar voor welke suikers je kiest maakt hierbij een groot verschil. Je lichaam zal namelijk niet hetzelfde reageren op suikers in een mango als op genetisch gemodificeerde suikers in een onnatuurlijke context. In natuurlijke context wordt het geholpen door stoffen die in dit geval de mango met zich meebrengt.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!