Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen? (5)
Isabelle & Loes

Waar begin je?

PCOS is een vervelend syndroom wat veel klachten met zich mee kan brengen. Naast de symptomen die we in artikel 1 hebben genoemd, zien we ook dat bij PCOS bovengemiddeld vaak symptomen kunnen verschijnen zoals slaapapneu en slaapstoornissen, angst en depressie, hart- en vaatziekten, baarmoederhalskanker, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes, problemen met het geven van borstvoeding, vervette lever, miskramen of vroeg geboren kind. Daarnaast zien we ook eetstoornissen ontstaan door PCOS. We willen je natuurlijk niet angstig maken, want veel van deze symptomen kunnen ontstaan als PCOS onbehandeld of onjuist behandeld blijft. Door zo snel mogelijk na de diagnose aan de slag te gaan, kun je gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen.

Er is dus genoeg reden om aan de slag te gaan!

PCOS kun je goed behandelen

De optimale behandeling voor PCOS is een brede, complete leefstijl- en voedingsaanpassing waarbij ook specifieke supplementen, therapieën en tot slot wellicht medicatie nodig kunnen zijn. Voordat je hier een start mee maakt, helpt het om voor jezelf helder te krijgen wat je voornaamste wens/doel is en hoeveel tijd en geld je hier voor (over) hebt. Ook vergt het inzicht in jezelf: welke aanpassingen denk je goed te kunnen uitvoeren, ook op de langere termijn?

Om je goed op weg te helpen, hebben wij een PCOS test ontwikkeld zodat jij weet waar je kunt beginnen. Klik hier om de test te doen.

Er zijn veel hulpbronnen beschikbaar die je op weg kunnen helpen. We hebben huisarts, gynaecoloog en fertiliteitsarts al genoemd, maar denk bijvoorbeeld ook aan:

 • Een orthomoleculair/hormoon therapeut met specialisatie PCOS: hij/zij kan je helpen inzicht te krijgen in PCOS en aansluiten bij jouw persoonlijke situatie middels voeding- en leefstijladvies.
 • Een diëtist met specialisme PCOS: hij/zij kan je helpen een op maat gemaakt voedingsplan te vormen.
 • Een leefstijlcoach: hij/zij begeleidt je bij het implementeren en praktisch maken van specifieke leefstijl- en voedingsinterventies.
 • Een acupuncturist, osteopaat en/of homeopaat: hij/zij kan je helpen het lichaam sneller in balans te krijgen, al dan niet ter aanvulling op de hulp van een diëtist of orthomoleculair therapeut.
 • Een (kinderwens)coach: hij/zij kan je door coaching helpen bij psychische klachten door PCOS.
 • Een psycholoog/praktijkondersteuner huisarts (POH): hij/zij kan je helpen bij (meer ernstige) psychische klachten door PCOS.
 • Een personal trainer met specialisme vrouwenhormonen: hij/zij kan je helpen bij het aanleren van een gezond beweeg- en sportpatroon gericht op het verhelpen van PCOS/hormonale klachten.

Kies een specialist

Wij adviseren je te kiezen voor een specialist die PCOS goed kent en exact weet wat hierbij mogelijk is. Er zijn bijvoorbeeld op het gebied van voeding en leefstijl veel verschillende visies en adviezen mogelijk, maar bij PCOS dient op basis van dit syndroom te worden behandeld. Dit kan afwijken van adviezen en behandelingen bij  mensen die geen PCOS hebben. Ook op psychisch vlak helpt het te kiezen voor een specialist: veel psychische klachten bij PCOS zijn gelinkt aan dit syndroom en ook hier helpt een brede/volledige aanpak. 

Wij hebben ons naar aanleiding van onze ervaringsdeskundigheid van PCOS geschoold tot orthomoleculair therapeut (Loes) en PCOS hormoon coach (Isabelle) om jou met PCOS te kunnen helpen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier

Alle artikelen in deze reeks:

 1. Je hebt PCOS, en nu?
 2. De diagnose PCOS
 3. De oorzaak van PCOS
 4. Mogelijke behandelingen van PCOS
 5. Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?
Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Loes (orthomoleculair therapeut) en Isabelle (PCOS hormooncoach en hormoontherapeut i.o.) zijn founders van PCOS Platform. Ze hebben zelf PCOS en weten hoe het is om met dit syndroom te leven. Samen bouwen zij aan het platform dat vrouwen met PCOS helpt hun PCOS weer onder controle te krijgen en hun lichaam en leven weer in balans te krijgen.

Lees ook dit

Klopt jouw diagnose?

Is het wel PCOS?  In de praktijk treffen wij regelmatig vrouwen die de diagnose PCOS hebben gekregen zonder volledig onderzoek, bijvoorbeeld door alleen het ondergaan...

Lees meer

Testosteron bij vrouwen met PCOS

Testosteron bij vrouwen met PCOS Het mannelijk hormoon testosteron wordt vaak in één adem genoemd bij PCOS. Bij vrouwen met PCOS kunnen testosteronwaardes verhoogd...

Lees meer

Eet je vaak genoeg?

Eet je vaak genoeg?  Tegenwoordig zijn er veel verschillende opvattingen over het aantal keer dat je op een dag moet eten. Alleen ontbijt, lunch en diner of drie grote...

Lees meer