Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Voeding en stemming: dit is waarom ze aan elkaar gelinkt zijn
Isabelle & Loes

Er zijn veel linken te leggen tussen de stemming en de omstandigheden waarin je je bevindt: onder andere op sociaal en emotioneel gebied, door het verleden en met betrekking tot je fysieke staat van zijn. Wist je dat voeding en stemming ook nauw met elkaar verbonden zijn? Wij leggen je uit hoe dit zit en waarom dit alles te maken heeft met neurotransmitters. Want als die belangrijke stofjes niet goed in balans zijn, kan dit invloed hebben op je gemoedstoestand.

Deze inhoud is ook als podcast te beluisteren.

Waarom zijn stemming en voeding nauw met elkaar verbonden?

Deze verbinding begint met hoe neurotransmitters worden aangemaakt. Neurotransmitters zijn stofjes die invloed hebben op je stemming. Misschien heb je wel eens gehoord van dopamine, GABA of serotonine? Dit zijn een aantal, meer bekende, neurotransmitters die van invloed kunnen zijn op je stemming.

Maar deze stoffen staan niet op zichzelf. Naast dat ze een eigen functie hebben, staan ze ook in verbinding met andere stoffen, zoals hormonen. Soms zijn het zogenaamde ‘voorloper stoffen’ van andere stoffen. Zo wordt melatonine, dat nodig is voor een goede slaap, voor een deel aangemaakt uit serotonine. En adrenaline, dat nodig is om te kunnen reageren op een stressor, wordt aangemaakt uit dopamine. 

GABA en serotonine zijn remmende neurotransmitters, terwijl dopamine een stimulerende neurotransmitter is. Het zijn (simpel gezegd) als het ware de ‘uit’ knoppen, terwijl de stimulerende neurotransmitters de ‘aan’ knoppen zijn.

Lees ook: Waarom stress de daadwerkelijke oorzaak is van PCOS.

Neurotransmitters en hun functie

Serotonine is onder andere nodig voor: 

  • Een gevoel van zelfvertrouwen
  • Het verminderen van pijn
  • Het verbeteren van stemming

Dopamine is onder andere nodig voor:

  • Een gezonde assertiviteit
  • Seksuele opwinding
  • Een goed immuunsysteem
  • Een goed werkend zenuwstelsel

GABA (voluit gamma-aminoboterzuur) is onder andere nodig voor:

  • Kalmte en stabiliteit
  • Ritme en structuur
  • Een verantwoordelijkheidsgevoel
  • Stressbeheersing en tot rust kunnen komen
  • Een goede prikkelverwerking en een goed herstelvermogen

Een gebrek aan GABA kan zorgen voor onder andere: angstigheid, nervositeit, emotionele instabiliteit, kort lontje, concentratieproblemen, snel overprikkeld (er is een link tussen ADHD, HSP en GABA), gedachtenstormen, chaos, etc.

De link tussen neurotransmitters en voeding

Neurotransmitters werken samen aan je welzijn. Het kan zijn dat een van de neurotransmitters onvoldoende wordt vertegenwoordigd vanwege ongezonde omstandigheden. Hoe dat komt? Vaak door je voeding! 

De omzetting van adrenaline begint bijvoorbeeld bij het aminozuur l-fenylalanine, dat we uit verschillende eiwitbronnen halen. En om serotonine te maken, worden eiwitbronnen afgebroken tot tryptofaan. Tryptofaan wordt alleen niet ‘zomaar’ omgezet. Er is hulp nodig van folaat, ijzer, calcium en B3. En om uiteindelijk  tot serotonine te komen, zijn magnesium, zink, B6 en vitamine C nodig. 

In de afbeelding hieronder zie je precies hoe dit proces in het lichaam verloopt:

Bron: Vitakruid.

Wat je hieraan kunt doen: het aanpakken van de bron!

1. Genoeg eiwitten eten (en opnemen): dit is de ‘moederbouwsteen’ van alle stoffen die hierna volgen (zoals je op de afbeelding bovenaan kunt zien).

2. ‘Cofactoren’ genoeg garanderen in je voedingspatroon: 

  • Magnesium: door middel van een hoogwaardig (!) supplement 
  • Vitamine C: niet in de vorm van ascorbinezuur (zoals in veel supplementen wel het geval is, maar uit natuurlijke rijke bronnen zoals camu camu en (citrus)fruit
  • B1, B3, B6, Ijzer, Folaat, Koper: allemaal in lever. Dit is ook waarom we lever zo ontzettend aanraden: het is een natuurlijke multivitamine om deze processen te ondersteunen en een rijke bron van eiwit.
  • De andere cofactoren garandeer je door genoeg zeevoedsel en eieren te eten. Eet je geen zeevoedsel (bij voorkeur oester), kies dan een oestersupplement) bijvoorbeeld van Oystermax.

Met de code PCOS10 krijg je 10% korting op de leversuppletie van To The Bone. Dit Nederlandse bedrijf biedt een hoogwaardige vorm van supplementen én heeft genoeg voorraad (er is bij concurrenten momenteel veel out of stock).  

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!