“Ben je ongesteld, ofzo?” Dit is voor veel vrouwen een bekende vraag. Je bent chagrijnig, hebt behoefte aan chocola en wil het liefst de hele dag in bed liggen. Dit is slechts een schets van de stereotype menstruerende vrouw. Voor vrouwen met PCOS zou er een heel andere vraag gesteld moeten worden: “Ben je nog steeds niet ongesteld, ofzo?”
Onzichtbaar
Iedereen ziet die snottebel aan je neus of hoort ‘m verdwijnen in een zakdoek als je verkouden bent. Ook een gebroken been is een duidelijk zichtbare aandoening en iedereen begrijpt dat dit ongemakken met zich meebrengt. Maar je hormonen kunnen niet in het gips. Ondanks de belemmeringen die PCOS met zich meebrengt, ziet de buitenwereld het vaak niet en onderschat je omgeving wat deze hormonale aandoening met je kan doen.
Je hormonen kunnen niet in het gips
Veel vrouwen met PCOS hebben te maken met stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, huilbuien, eetbuien, acne, haaruitval, overbeharing, geen keuzes kunnen maken, moeilijk gewicht kunnen verliezen en het uitblijven van de menstruatie. Vrouwen worden onzeker, voelen zich neerslachtig of een last voor hun omgeving. Al deze symptomen hebben invloed op het dagelijks leven en de omgang met anderen. Het punt is dat veel mensen in de omgeving niet begrijpen dat het soms niet door onszelf komt dat we geen zin meer hebben in het leven – wanneer onze favoriete ijssmaak is uitverkocht -, maar dat het echt onze hormonen zijn die dit veroorzaken.
Praat erover
Je snapt het zelf niet eens… hoe leg je het dan uit aan je dierbaren? Toen je de diagnose PCOS kreeg, wist je zelf misschien niet wat dit precies inhield. Waarschijnlijk heb je het gegoogeld en vervolgens de linkjes gedeeld met je vrienden en familie, hopend dat ze het zouden lezen. Ook al is het een week, een maand, een jaar of meerdere jaren geleden dat je ontdekte dat je PCOS hebt, het kan goed zijn om er nog eens met de mensen om je heen over te praten.
De volgende tips kunnen je helpen om je omgeving duidelijk te maken wat PCOS is:
- Probeer eerst de oorzaak van jouw PCOS te achterhalen, zo is het ook makkelijker om het uit te leggen aan anderen.
- Ga bij jezelf na hoe jij het graag de eerste keer had willen horen van een deskundige. Welke vragen had je? Wat begreep je niet? Schrijf dit voor jezelf op en ga er vanuit dat een ander net zo onwetend is als jij voordat jij het te horen kreeg.
- Leg uit welke ongemakken jij ervaart en hoe het je soms laat voelen.
- Vertel een helder verhaal en vermijd dooddoeners als: “het zijn de hormonen”. Je bent niet de zoveelste vrouw die last heeft van haar hormonen. Het is niet de ‘tijd van de maand’. PCOS is een chronische aandoening.
- Je bent niet minder vrouw. 1 op de 6 vrouwen op aarde heeft een vorm van PCOS. De kans dat je een lotgenoot tegenkomt is even groot als jouw geluksgetal gooien met een dobbelsteen.