Als je PCOS hebt of je denkt dat je het hebt, staat je waarschijnlijk een doktersbezoek te wachten. Dit kan bij de huisarts of gynaecoloog zijn. Soms wordt de diagnose PCOS vastgesteld, soms zijn meer onderzoeken nodig. In dit artikel lees je over de ervaringen van andere vrouwen met PCOS en wat je kunt verwachten van zo’n doktersbezoek.
Dit onderwerp is ook te beluisteren als podcast:
Ervaringen doktersbezoek bij PCOS
Allereerst een belangrijke disclaimer: dit verhaal is op geen enkele manier respectloos bedoeld naar artsen. Dat neemt niet weg dat er op het gebied van PCOS nog wat winst te behalen valt. Dit horen wij ook van dokters zélf.
Wij krijgen wekelijks ervaringen doorgestuurd van vrouwen die:
– niet worden doorverwezen terwijl ze PCOS vermoeden.
– al te snel een diagnose PCOS krijgen, zonder nader onderzoek.
– na hun doktersbezoek niet wijzer zijn geworden.
– een vervelende ervaring hebben gehad tijdens hun doktersbezoek, bijvoorbeeld vrouwen die de boodschap ‘val maar af en kom dan maar terug’ kregen.
Ook horen we soms dat er onwaarheden worden verteld, zoals:
– dat je pas klachten kunt ontwikkelen als je heel erg aankomt
– dat je niets aan je PCOS kunt doen
– dat afvallen voor iedereen de enige oplossing is
– dat PCOS alleen kan voorkomen bij vrouwen met overgewicht of bijvoorbeeld overbeharing.
En tot slot natuurlijk de klassieker: ‘Je kunt aan de pil en terugkomen bij een kinderwens.’
Wat kun je verwachten bij de dokter?
Stel, je vermoedt PCOS: Je cyclus blijft misschien uit en je ervaart andere klachten. Dat is niet iets wat wel overwaait. Hormonale klachten komen vaak voor, maar dat betekent niet dat het genormaliseerd moet worden. Het is dus belangrijk dat je serieus wordt genomen door de dokter.
Een huisarts moet je doorverwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Hier wordt gekeken naar de frequentie van je cyclus. Vervolgens wordt er een echo gedaan (meestal inwendig zodat je eierstokken goed zichtbaar zijn) en bloed afgenomen om naar je hormonale waarden te kijken.
Wanneer is sprake van PCOS?
Er kan sprake zijn van PCOS als je minstens twee van de volgende drie kenmerken hebt (de zogenaamde Rotterdam-criteria):
- Er zijn minder dan 8 menstruaties per jaar of de menstruatie blijft geheel uit.
- Je hebt een verhoogde waarde van het testosteron en/of verschijnselen die passen bij een verhoogde waarde, zoals acné of overbeharing.
- Bij echoscopie worden er polycysteuze eierstokken gezien.
Wat wel en wat niet wordt verteld
Als de arts je de diagnose PCOS geeft, dan krijg je te horen dat je wel ongeveer 3-4 keer per jaar hoort te bloeden om het baarmoederslijmvlies dun te houden. Één van de mogelijkheden is de pil of een spiraal als je geen kinderwens hebt. Anders zijn er fertiliteitsbehandelingen mogelijk. Als je overgewicht hebt, wordt je meestal verteld dat je moet afvallen.
Wat maar heel soms wordt verteld is dat voeding en leefstijl een grote rol spelen bij PCOS. Soms vertellen artsen zelfs dat je écht niets aan PCOS kunt doen. Je kunt inderdaad niets aan jouw genen doen maar je kunt PCOS wel degelijk positief beïnvloeden met voeding en leefstijl.
Tips voor een doktersbezoek als je (vermoedelijk) PCOS hebt
Vermoed je PCOS? Ga naar de huisarts en neem deze tips mee. Hopelijk helpt het je om wél een oké gevoel te krijgen na het doktersbezoek:
- Tip 1: Dik klachten niet aan, maar bagatelliseer het ook écht niet.
- Tip 2: Houd voet bij stuk als je een doorverwijzing wil.
- Tip 3: Soms helpt het om je vragen op te schrijven. Het klinkt misschien suf of onnodig maar het is heel menselijk om iets te vergeten in alle commotie.
- Tip 4: Het schijnt te werken om die briefje met vragen of ‘harde eisen’ naar jezelf in je zak te stoppen. Je hoeft helemaal niet op dat briefje te kijken maar het gaat erom dat je niet kunt afwijken van de afspraak die je met jezelf had gemaakt.
- Tip 5: Als het lukt, neem iemand mee. Het kan heel fijn zijn om emotionele support te hebben en iemand die je helpt met het krijgen van de juiste zorg.