Ben jij die vrouw die altijd alle ballen in de lucht kan (of kon) houden? De vrouw die kan multitasken en continu op zoek is naar prikkels en afleiding? Hard werken, hard studeren, voor je gezin of familie zorgen, sporten, oftewel: alles altijd maar DOEN? Misschien ben je iets té comfortabel met stress. Zo herken je de signalen.
Dat stress en PCOS vaak samengaan, bleek al uit een korte inventarisatie die we deden onder onze volgers. Sterker nog: stress kan zelfs aangewezen worden als de daadwerkelijke oorzaak van PCOS (hoe dat zit, lees je hier).
Comfortabel in stress
In tegenstelling tot wat wij vaak over stress denken, voelt hoge stress heel lang goed en comfortabel. Misschien herken je dit:
- Je verveelt je snel, pakt snel nieuwe projecten op of bent altijd bezig met alles volplannen zodat het niet te saai wordt in je leven
- Je creëert zelf onrust als het te rustig wordt.
- Je voelt je onrustig of ongemakkelijk als je te veel stilstaat.
- Je voelt verdriet, boosheid of andere emoties als je leven (volgens jou) te saai wordt.
Misschien voel jij je dan wel comfortabel in stress. Als jij als kind (onbewust) veel stress of onrust hebt ervaren, is er een kans dat jij je comfortabel voelt in (veel) stress. Dat is wat jij kent, dus dat voelt comfortabel.
Wanneer is het te veel?
Toch is stress per definitie niet slecht. We hebben namelijk allemaal stresshormonen nodig, niet alleen om te overleven maar ook om je dagelijks goed te voelen. Dat noemen we ‘goede stress’ ofwel ‘eustress’. Stress wordt pas slecht als er teveel stress is omdat het dan belastend wordt.
Wanneer stress te lang in te hoge mate aanhoudt, gaat je lichaam zich hierop aanpassen. Het zorgt ervoor dat je in een continue staat van alertheid komt. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat stress heel lang goed voelt totdat het ineens niet meer goed voelt. Pas veel later kunnen de zogenaamde stressklachten ontstaan.
Goede vs. slechte stress
De grens tussen goede stress en te veel stress is vaag. Het is lastig te herkennen wanneer je over je grenzen heen gaat. Zéker als jij je eigenlijk heel comfortabel voelt in stress.
Signalen waaraan je herkent of jouw stress goed of te veel is:
- Hoe slaap je? Als je niet goed inslaapt, wakker wordt in de nacht en/of niet uitgerust wakker wordt in de ochtend zijn dit signalen dat je lichaam niet goed kan ontspannen in de nacht.
- Hoe is je eetlust? Als je een verminderde eetlust hebt (met name in de ochtend tot 2 uur na ontwaken) is dit een teken van stress.
- Hoe werken je darmen? Ga je 1-3 keer per dag naar de wc? Heb je over het algemeen een rustige buik (niet opgezet, geen onrust)? Constipatie en diarree zijn tekenen van stress, net als een verminderde spijsvertering.
- Hoe is je cyclus? Heb je een regelmatige cyclus? Is jouw luteale fase minstens 11 maar liever 14 tot 16 dagen? Een onregelmatige menstruatiecyclus en een korte luteale fase zijn tekenen van stress.
- Hoe reageer je op prikkels? Ben je snel overweldigd, verdrietig, oververmoeid, uit het veld geslagen, geïrriteerd, wanhopig, boos of fel? Snel overprikkeld raken is een teken van verminderde prikkelverwerking en daarmee van stress.
- Wil je graag de controle hebben? Denk aan: je huis continu schoonmaken, alles het liefst zelf doen en niet kunnen delegeren, gedrag van anderen willen controleren, het moeilijk vinden om de toekomst niet helder te hebben, alles willen plannen en obsessief gezond willen leven. Een overmatige behoefte aan controle is een teken van stress.
Als jij je herkent in één of meer van deze signalen, is het zeker de moeite de waard om uit te zoeken hoe hoog stress in jouw leven eigenlijk is.
In deze podcast vertel ik (Isabelle) mijn persoonlijke verhaal over hoe stress mij teveel werd, hoe ik dit herkende en wat voor invloed dit op mij had. Ook ik vind het lastig om de signalen op te merken. Dat is menselijk!