We kregen verschillende vragen binnen over seed cycling. Het is de laatste trend op het gebied van hormonen. Door het eten van bepaalde zaden tijdens je menstruatiecyclus, zou het je hormonen in balans brengen. Maar werkt het ook bij PCOS? Of brengt het je hormonen juist in de war? Hier lees je onze visie hierop.
Wat is seed cycling?
Bij seed cycling eet je bepaalde zaden tijdens de twee hoofdfasen van je menstruatiecyclus. In de eerste helft van je cyclus (de folliculaire fase) wordt aangeraden om lijnzaad en pompoenpitten te eten en in de tweede fase (luteale fase, na je eisprong) sesamzaadjes en zonnebloempitten.

Hoe werkt dat?
Volgens deze methode ondersteun je de (hormoon)processen die op dat moment gebeuren in je cyclus. Zo bevatten lijnzaden fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen in het lichaam. Pompoenpitten zijn rijk aan zink wat o.a. van belang is bij de productie van testosteron.
We raden seed cycling bij PCOS af
Om meteen met de deur in huis te vallen: een groot deel van ‘seed cycling’ raden we af bij de aanpak van PCOS. Dit onderbouwen we op 3 manieren:
- Waarom wij fyto-oestrogenen niet aanraden
- Waarom zink uit pompoenpitten minder goed opneembaar is
- Waarom de bron van de voedingsstoffen niet optimaal is voor ons lichaam
Waarom wij fyto-oestrogenen niet aanraden
In eerste instantie hoef je de aanmaak van oestrogeen in principe nooit te stimuleren bij vrouwen met PCOS of vrouwen die een menstruatiecyclus hebben. Waarom? Omdat vrouwen met PCOS eigenlijk altijd oestrogeendominant zijn. Fyto-oestrogenen raden wij hierdoor juist af.
Soms wordt over fyto-oestrogenen juist gezegd dat ze helpen bij oestrogeendominantie, iets wat hier dus lijnrecht tegenover staat en waar wij ook niet achter staan. De theorie is dat de fyto-oestrogenen een mildere werking hebben dan lichaamseigen oestrogenen. De fyto-oestrogenen binden aan de oestrogeenreceptoren in het lichaam en geven een milder effect dan lichaamseigen oestrogeen. Wij zien dit als een mild werkende symptoombestrijding wat het probleem (oestrogeendominantie) nog groter maakt omdat er nog meer oestrogeen(achtige stoffen) in je lichaam komen.
Oestrogeen hoef je dus niet te stimuleren. Een vrouw in haar vruchtbare jaren met voldoende voeding heeft in de basis al genoeg oestrogeen. Een laag oestrogeengehalte is in principe alleen sprake van bij vrouwen die veel te weinig voeding binnen krijgen (ondergewicht) of bij vrouwen die helemaal geen menstruele cyclus meer hebben, zoals in de overgang.
En zink voor testosteron?
Andere zaden die worden aangeraden bij seed cycling zijn pompoenpitten, die rijk zijn aan zink (van belang bij de productie van testosteron). In principe klopt dat, maar weet dat voedingsstoffen niet in alle voeding hetzelfde zijn. Ze kennen verschillende vormen. Zink uit dierlijke voeding is beter opneembaar voor je lichaam dan zink uit plantaardige voeding, zoals pompoenpitten.
Als je graag zink binnen wilt krijgen, kies dan het liefst voor oesters, rood vlees, kip, kaas of andere schaal- en schelpdieren.
Progesteron boosten in de tweede helft van je cyclus
Volgens seed cycling kan in de fase na de eisprong vitamine E uit zonnebloempitten helpen met het boosten van progesteron en helpen om overtollig oestrogeen af te voeren. Ook sesamzaadjes helpen om progesteron te boosten. Op zich is de theorie dat je voedingsstoffen wilt boosten niet gek gedacht, maar toch zijn hier een paar nadelen te noemen:
- De bron van deze voedingsstoffen is niet optimaal voor het menselijk lichaam. Voor ons kleine spijsverteringsstelsel zijn ze niet heel goed opneembaar.
- Deze zaden bevatten veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn heel gevoelig voor oxidatie. Zodra ze in contact komen met lucht, licht en warmte worden ze snel ranzig. Oxidatie is een proces waarbij veel giftige stoffen vrijkomen. De vraag is hoe effectief de vitamine E uit de zonnebloempitten is als je zoveel zaden en pitten eet die van zichzelf oxidatief zijn.
- Deze zaden bevatten veel antinutriënten: stofjes die het je spijsvertering lastig maken om de voeding te verteren. Deze kunnen irriterend werken. Meer hierover lees je hier.
- Selenium helpt bij de detox van je lever, maar daarvoor zijn zoveel meer factoren van invloed. Selenium is dan niet de holy grail.
Wat raden we wél aan?
Wij verkiezen een voedingsrijk, biobeschikbaar voedingspatroon boven deze niet zo goed opneembare zaden. Als vrouw met PCOS is het des te belangrijker om voedingsrijk te eten. Kies dus voor goede kwaliteit producten zoals zuivel, ei, vlees van kop tot staart, vis, schaal- en schelpdieren, fruit, goed bereide groenten en af en toe wat rauwe, ontkiemde noten en zaden als je dat lekker vindt.
Hoe zit het dan met leven naar je cyclus?
Dat is iets heel moois. Er zijn absoluut dingen die je kunt doen in bepaalde fases van je cyclus om je hormonale balans te stimuleren en te helpen. Een paar ideeën:
- Extra vitamine C in de tweede helft van je cyclus om progesteron te boosten
- Extra rauwe wortelsalades rond de ovulatie en in de tweede helft van je cyclus om overtollig oestrogeen af te voeren.
- Rustig sporten in je luteale fase en heel rustig aan doen tijdens je menstruatie omdat je veel voedingsstoffen verliest.
- Extra kruidenthee kan helpen tijdens je menstruatie.
- Eet in de tweede helft van je cyclus méér dan gemiddeld. Je hebt ongeveer zo’n 200-300 kcal per dag meer nodig, want je verbrandt meer door progesteron omdat je metabolisme erdoor wordt versneld.
*Dit is geen medisch advies.