Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

PCOS: van 2 kanten bekeken
Kimiko

Behandeling PCOS

Als fertiliteitsarts zie ik dagelijks vrouwen met een lange, of zelfs afwezige menstruele cyclus. Een groot deel van hen krijgt de diagnose PCOS, gebaseerd op de zogenaamde Rotterdam criteria (afwijkende cyclus, veel eiblaasjes in de eierstokken en teveel mannelijke hormonen). Omdat er bij deze vrouwen een actieve kinderwens is, wordt gestart met hormonale therapie – in eerste instantie vaak Clomid of Letrozol – om een eisprong te induceren en een kans op zwangerschap te krijgen. Als dat niet werkt wordt overgegaan op injecties met follikel stimulerend hormoon (FSH) of er wordt gekozen voor een operatie waarbij een deel van het teveel aan eiblaasjes in de eierstokken wordt verwijderd (LEO). De kans op zwangerschap is goed, mits er een eisprong komt natuurlijk.

Kimiko als hormoontherapeut

Maar; er is in de meeste klinieken vaak weinig aandacht voor de achterliggende oorzaak van de PCOS, terwijl die juist het aanknopingspunt kan geven voor de leefstijlaanpassingen die je als vrouw zelf kan doen. 

Waar sommige artsen bij het meedelen van de diagnose simpelweg stellen dat zwanger worden heel moeilijk zal worden (wat overigens lang niet altijd waar is), is het echt mogelijk om zelf de regie te nemen en naast – of in plaats van – de reguliere behandeling je cyclus te verbeteren of zelfs te herstellen. 

Sinds ik naast arts ook hormoontherapeut ben, kijk ik met een andere blik naar de vrouwen met PCOS die ik zie. Door aanvullende vragen te stellen en meer focus te hebben op de hormonale balans bij die vrouwen, komen er altijd wel punten naar voren die aangepakt kunnen worden. En dan lang niet altijd met een hormonale behandeling in het ziekenhuis. Soms heeft dat wel de voorkeur, zeker als er al langere tijd een kinderwens bestaat, maar ook dan kan je het reguliere traject zelf heel goed ondersteunen door bijvoorbeeld goede voeding, voldoende slaap, voldoende beweging, een gezonde leefstijl, het verminderen van stress, aanvullende behandelingen… 

Kortom, genoeg om zelf mee aan de slag te gaan en je kansen te verbeteren. 

En laat je alsjeblieft niet vertellen dat je geen kinderen kan krijgen of de rest van je vruchtbare leven PCOS zal hebben. Zo zwart wit is het gelukkig niet.

Kimiko

Kimiko

Kimiko (42) is fertiliteitsarts in het Dijklander Ziekenhuis, hormoontherapeut en eigenaar van Sakura Clinics, waar zij koppels met een nog onvervulde kinderwens op persoonlijke en holistische wijze begeleidt. Zowel in het ziekenhuis, als in haar eigen praktijk ziet ze veel vrouwen met PCOS. Kimiko laat deze vrouwen zien dat ze, naast de reguliere aanpak van PCOS, ook zelf iets kunnen doen om hun klachten te verminderen en de kans op zwangerschap te maximaliseren. En dat met een gezonde leefstijl die reguliere hormoontherapie misschien wel helemaal niet nodig is.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!