De vetten waarin je bakt zijn heel belangrijk. Je kunt je gezondheid flink naar beneden halen door in bak-en braadproducten of in bepaalde plantaardige oliën te bakken. Waar kun je dan wél in bakken? Wij tippen 4 PCOS loving bakproducten!
Tip: Vetten en de daarbij horende vetoplosbare vitamines zijn essentieel om binnen te krijgen, maar don’t overdo it. Heb je een maaltijd die al heel vetrijk is? Kijk dan of je zonder vetten kunt bakken of in water.
Lees ook: Deze vetten kun je het beste eten bij PCOS
1. Roomboter
Roomboter bevat ontzettend veel belangrijke stoffen, zoals:
- Vetoplosbare vitamines zoals vitamine A in de actieve, bruikbare vorm. Hier hebben we vaak een tekort aan.
- Boterzuur, wat mega gezond is voor je darmen.
Zorg ervoor dat je niet té heet bakt met roomboter. Of je het nu gebruikt voor vlees, vis of groenten: boter maakt al je maaltijden heerlijk! Tip: kies het liefst voor grasgevoerde roomboter.


2. Ghee
Ghee is geklaarde boter en kan daarom op hogere temperaturen worden verhit dan boter. Daarbij bevat ghee veel vitamine A en is het net zoals boter goed voor de darmen. Een mega gezonde keuze!
3. Kokosolie
Kokosolie is een bron van gezonde vetzuren, waarvan een groot deel verzadigd vet is. Daarom kan kokosolie goed tegen hoge temperaturen. Ideaal voor bijvoorbeeld Aziatische (wok)gerechten, maar ook voor pannenkoekjes. Deze krijgen een heerlijke smaak als je ze in kokosolie bakt.
De olie heeft dus wel een lichte kokossmaak, daar moet je van houden.


MCT olie
MCT olie is gemaakt van kokosolie, maar blijft vloeibaar op kamertemperatuur. MCT olie is een ideale vervanger van de meeste andere plantaardige oliën die je liever wilt vermijden. Dit vanwege de hoge oxidatie en de omega 6 van deze oliën.
MCT olie is handig om over ovengerechten en salades te besprenkelen of om zelf granola mee te maken. Deze olie heeft geen kokossmaak.
*Geen medisch advies.