Gratis masterclass 22 en 24 april

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 22 en 24 april In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Overbeharing bij PCOS: wat veroorzaakt het en hoe kom je ervan af?
Isabelle & Loes
6 juni 2023

Een van de symptomen van PCOS is overbeharing. Een vervelende en vaak hardnekkige klacht, maar gelukkig kun je er zelf invloed op uitoefenen. Met deze tips kun je overbeharing bij PCOS minimaliseren of zelfs voorkomen.

Wat is overbeharing?

Met overbeharing bij vrouwen wordt gedoeld op meer haargroei dan gemiddeld. Dit komt tot uiting volgens een mannelijk beharingspatroon: op het gezicht, onder de navel en op de bovenbenen bijvoorbeeld. Deze vorm van overbeharing wordt ook wel ‘hirsutisme’ en in het kader van PCOS ‘hyperandrogenisme’ genoemd. Er is sprake van hyperandrogenisme wanneer vrouwen te veel androgenen of mannelijke hormonen hebben. Bij vrouwen met PCOS uit dit zich onder andere in overmatige beharing.

Wat veroorzaakt overbeharing?

Overbeharing wordt voornamelijk veroorzaakt door een verhoogd mannelijk hormoon. Maar ook verhoogde prolactinewaardes of oestrogeenwaardes kunnen gelinkt zijn aan overbeharing en komen bovendien vaak voor bij PCOS. Hetzelfde geldt voor verhoogde ontstekingen in het lichaam en insulineresistentie.

Overbeharing aanpakken bij PCOS

Overbeharing is een hardnekkige klacht waarbij we in de praktijk zien dat het lastig is om hiervan af te komen. Enkel je voeding en leefstijl aanpakken volstaat in de meeste gevallen niet. Dat wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is, want door de juiste voeding- en leefstijlkeuzes kun je onderliggende verstoringen verminderen of verhelpen. Hierdoor worden haarzakjes positief beïnvloed zodat overbeharing minder wordt of weggaat. Toch kan het ook veel verlichting geven, zeker op korte termijn, om bij overbeharing gebruik te maken van gespecialiseerde behandelingen van buitenaf.

Korte termijn: overbeharing van buitenaf aanpakken

Op de korte termijn kun je de overbeharing van buitenaf beïnvloeden. Denk hierbij aan scheren, epileren, harsen of definitief ontharen middels een laser/IPL of elektrisch epileren. Voor ons valt de keuze op het laseren van de huid, omdat het een meer definitief resultaat geeft en het de huid rustig maakt (in tegenstelling tot scheren, waarbij de huid vaak erg onrustig wordt).

Verschillende technieken zorgen voor een definitieve ontharing, zoals IPL of laserontharing. Onze tip is om liever niet voor IPL te kiezen. Hierbij worden de haartjes tijdelijk op ‘non actief’ gezet, maar komen in het geval van PCOS vaak weer terug.  IPL en laserontharing worden gebruikt bij donkere haartjes. Heb je last van blonde of witte haren, dan is elektrische epilatie de enige oplossing.

Wil jij meer informatie over de oorzaak van PCOS, hoe dat allemaal zit en wat je eraan kunt doen? Volg onze gratis masterclass.

Laseren

Optie 1: laseren

Kies je voor laserontharing, stel jezelf dan de volgende vragen. Want een goede research is het halve werk en zorgt voor een goed resultaat!

  1. Welke lasertechniek wordt gebruikt?
  2. Wordt het laserapperatuur goed onderhouden?
  3. Zijn de medewerkers ervaren en gespecialiseerd?

Wij werken naar tevredenheid samen met een aantal laserklinieken: Beautyplanet (regio Noord-Holland Noord) en Sensitif Laser Clinic (regio Amsterdam). Als je aangeeft dat je via ons komt, bieden zij een gratis kennismakingsbehandeling van 60 minuten voor €49,50 aan. Geef je bij Sensitif Laser Clinics aan dat je via ons komt, dan krijg je 10% korting op behandelingen.

Wordt het vergoed door de verzekering?

Door een aanvullende verzekering te nemen, kun je kosten besparen op het aanpakken van overbeharing bij PCOS. Laserbehandelingen voor het gezicht worden soms vergoed als je PCOS hebt. Afhankelijk van je zorgverzekeraar heb je hier een verwijsbrief voor nodig (die je via de huisarts kunt aanvragen). Maar in veel gevallen heb je geen verwijsbrief nodig. Het behandelen van de huid met laserbehandelingen kan veel verlichting geven op de korte termijn. De huid herstelt zich en wordt weer rustig. Let op: vraag zelf na bij je verzekering of er sprake is van vergoeding en hoe hoog die is. Dit verschilt per verzekering.

Threading

Optie 2: Threading, harsen of scheren

Als je niet wilt of kunt laseren zijn naar onze mening harsen in het gelaat (door een professional), threaden en scheren met een goed scheermes voor het lichaam de beste opties. Bij threading wordt met behulp van twee draadjes op een zeer huidvriendelijke manier onthaard. Bij harsen is het een idee om naar een professional te zoeken die gebruikmaakt van suikerhars. Kies je voor scheren, dan adviseren we een goed scheermes. Mannen-scheermessen zijn vaak wat scherper en daardoor effectiever.

Lange termijn: overbeharing met leefstijl aanpakken

Naast het verminderen van de klachten van overbeharing van buitenaf, is het van grote meerwaarde om overbeharing ook van binnenuit aan te pakken. Op die manier voorkom je dat overbeharing blijft ontstaan en terugkomen. Net als veel symptomen van PCOS is ook overbeharing een teken van een dieper liggende verstoring. Een goede (laser)kliniek adviseert dan ook altijd om naast de laserbehandeling ook van binnenuit aan de oorzaak te werken, omdat zij zien dat overbeharing anders terugkeert.

De gehele PCOS Balans Formule is erop gericht jouw lichaam en hormonen weer in balans te krijgen door je schildklierwerking te optimaliseren, je lever te voeden, darmverstoringen te verhelpen en insulineresistentie tegen te gaan.

Als je alleen inzet op voeding en leefstijl is geduld wel nodig. Vaak zijn er al veel inactieve haarzakjes die ondanks voedingsaanpassingen donkerder en stugger worden zodra ze in actie gaan. Houd in gedachten dat het ongeveer een jaar duurt voordat je verschil merkt.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

error: De inhoud is beschermd!