Van PCOS en vervelende klachten naar een fijn leven in balans

Hi, wij zijn Loes Reus en Isabelle Suurland. Beiden hebben wij de diagnose PCOS gekregen met de boodschap ‘Je kunt aan de pil en terugkomen als je een kinderwens hebt’. Beiden waren we compleet uit balans, we hadden een erg onregelmatige cyclus en héél veel klachten. Na een lange zoektocht zijn we uiteindelijk van die klachten afgekomen, hebben we ons leven terug en een regelmatige cyclus!

Want hoewel dit soms met PCOS onmogelijk lijkt, is het echt haalbaar als je weet hoe je dit aan moet pakken. We delen graag ons verhaal met je.

Isabelle Suurland

Hormoontherapeut gespecialiseerd in PCOS

Vanaf het moment dat ik ging menstrueren was het al duidelijk dat het bij mij niet ging zoals het hoort te gaan. Na de eerste keer duurde het maanden voordat ik weer ongesteld werd. Soms zat er zelfs 11 maanden tussen of bloedde ik ineens twee of drie weken lang.

Ik hoorde steeds dat dit erbij kon horen, ik zat immers nog in de pubertijd. Die menstruaties waren ook niet bepaald een feestje, dus dat ze langer wegbleven vond ik prima.Ik zeg altijd dat ik een puber in het kwadraat was. Achteraf gezien natuurlijk heel logisch met die hormonen die totaal uit balans waren. Dat wist ik toen alleen nog niet.

Op een gegeven moment kreeg ik een vriendje en was het (destijds) een logische stap om aan de pil te gaan. Ook de huisarts gaf aan dat mijn cyclus dan ‘regelmatig zou worden’.
Ik wist ook nog helemaal niets af van de bijwerkingen van de pil en wat het eigenlijk deed met mijn lichaam. Dus startte ik gewoon.

Stiekem was ik ook best blij dat ik er nu een beetje ‘bij hoorde’ met een maandelijkse ‘menstruatie’, die al mijn vriendinnen natuurlijk wel hadden.

Rond mijn 20e wilde ik stoppen met de pil. Meer vriendinnen om mij heen stopten met de pil om te kijken wat hun lichaam zou doen na het stoppen. Mijn cyclus was voor het starten met de pil immers onregelmatig. Dus wat zou er nu gebeuren?

Helaas deed mijn lichaam na het stoppen met de pil niets. Geen cyclus, geen bloeding: helemaal niets. In tegenstelling tot bij mijn vriendinnen, waar de cyclus gewoon weer terugkeerde.

Na zes maanden werd ik door de huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog en kreeg ik na een inwendige echo, bloedonderzoek en een gesprek met de arts de diagnose PCOS.

Dat hakte erin: ‘kinderen krijgen zal moeilijker worden, je kunt aan de pil, kom maar terug als je kinderen wilt, dan starten we een behandeling’. Volgens de gynaecoloog kon ik zelf helemaal niets aan mijn PCOS doen.

Na zelf wat research gedaan te hebben, kwam ik er al wel snel achter dat voeding en leefstijl wel degelijk invloed konden hebben op PCOS. Destijds studeerde ik nog aan de Wageningen Universiteit, ik leefde redelijk gezond (dacht ik) maar blijkbaar was dit niet genoeg.

Ik ging op onderzoek uit naar alle mogelijkheden op het internet om PCOS aan te pakken.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit als vrij stressvol heb ervaren. Ik vond namelijk veel, maar veelal tegenstrijdige en onvolledige informatie.

Inmiddels had ik last van veel klachten die alleen maar toenamen: acne, extreme haaruitval, pijnlijke menstruaties (als ik ze al had), vermoeidheid, stemmingswisselingen, neerslachtigheid, darmklachten en nog een hele rits aan vage klachten.

Wat een ellende en wat voelde ik mij slecht in mijn eigen lichaam.

Na jaren speuren en onderzoeken, ook in de wetenschappelijke databases, had ik inmiddels veel informatie verzameld. Ook had ik in mijn minor extra voedingsvakken gekozen, dus studeerde ik af met veel extra kennis op het gebied van voeding en het verteringsstelsel.

Beetje bij beetje was ik van alle informatie de PCOS puzzel aan het leggen en aan het filteren. Ondertussen had ik ook al heel veel dingen geprobeerd: van intolerantie onderzoeken en eliminatie diëten tot talloze supplementen, vega(n), intermittent fasting, krachttraining en ketogeen eten. Helaas zonder (blijvend) resultaat.

Daarnaast werd mijn relatie met voeding steeds slechter, werd ik obsessiever en daalde het vertrouwen in mijn lichaam met de dag. Natuurlijk gingen bepaalde dingen op een gegeven moment echt wel een beetje helpen. Maar als de ene klacht minder werd, werd de andere klacht weer erger. Of dan kwam alles ineens weer terug.

Het was altijd al mijn droom om vrouwen met PCOS te helpen en met ze te verbinden, dus richtte ik PCOS Platform op. Ook ging ik in opleiding tot Hormoontherapeut. Voor PCOS Platform zocht ik de verbinding op met veel andere deskundigen en zo ontmoette ik Loes.

We wilden beiden naar de oorzaak van de oorzaak, graven naar wat er nu écht speelt en zagen in dat je PCOS niet met een paar voedingssupplementen of enkele voedingstips kan verhelpen.

Wij gingen van ‘wat moet ik allemaal vermijden’ naar ‘hoe kan ik mijn lichaam geven wat het nodig heeft om optimaal te functioneren’. Van daaruit raakte mijn lichaam gevoed, kon ik ook nog mijn leven leiden zonder restricties en normaal doen in sociale gelegenheden én raakte ik steeds meer in balans.

Ineens was alles logisch. Klachten verdwenen, mijn cyclus werd voor het eerst in mijn leven regelmatig, ik ging weer stralen en ook mensen in mijn omgeving zagen hoeveel beter ik er ineens uit zag.

Inmiddels zijn Loes en ik al weer een paar jaar bezig en hebben wij niet alleen onszelf, maar ook honderden vrouwen met PCOS mogen helpen van PCOS naar balans.

Op dit moment heb ik nog geen actieve kinderwens maar weet ik wel dat ik heel graag over een paar jaar moeder zou willen worden. Voor mij is het ook nooit de vraag geweest óf, maar vooral wannéér ik kinderen zou willen. Mijn cyclus is regelmatig dus dát kan mij in ieder geval niet meer in de weg staan.

Nog even kort wat over mij dat níet over PCOS gaat haha 🙂 Op dit moment woon ik samen met mijn vriend Tom en kat Dikkie in Nederhorst den Berg.

We zijn vanuit de stad heel bewust naar een dorp verhuisd: ik ben ook echt veel meer een natuurmens dan een stadsmens. De stad zoek ik liever op als ik er zin in heb. Verder kan ik nog meer over mezelf vertellen natuurlijk, maar het is al zo’n lang verhaal… (nog zoiets: ik ben lang van stof haha).

Kort samengevat ben ik een enorme uitpluizer (ik zoek dingen graag tot op de bodem uit), vind ik het op zonnige dagen leuk om te golfen en te tennissen, hou ik van wandelen (liefst in de natuur), ben ik gek op lekker en bourgondisch eten en tot slot ben ik vrij esthetisch ingesteld (ik hou van mooie kleren en interieur).

Genoeg over mij… 🙂

Loes Reus

Orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in PCOS

Op mijn 17e werd ik eindelijk voor het eerst ongesteld. Ik was inmiddels op het punt beland dat ik begon te twijfelen of ik überhaupt wel een baarmoeder had: what was going on?

Al mijn vriendinnen waren al lang al ongesteld. Ik merkte al een tijdje hormonale klachten op, maar wat is normaal op die leeftijd?

Toen er na mijn eerste menstruatie weer ruim zes maanden niets gebeurde, ben ik naar de huisarts gegaan. Ik was hier al weleens geweest voor mijn acne, waarvoor ik hormoonzalf had gekregen. Nu kreeg ik een hormoonkuur om, zoals de dokter zei, mijn lichaam ‘een zetje te geven’ zodat het daarna beter zelf in staat was te menstrueren. Als ik toen eens wist wat ik nu weet…

Helaas hielpen deze kuur en de kuren daarna mij niet verder en al snel stelde de gynaecoloog PCOS vast. Een beetje verslagen liep ik vlak na die uitspraak met een folder in mijn hand naar de apotheek van het ziekenhuis om de anticonceptiepil te halen. Dit was immers het beste, werd mij verteld.

Veel meer informatie kon ik destijds in 2008 niet vinden, er was nog weinig te vinden op internet naast een aantal vage bronnen die beweerden dat je absoluut niets aan PCOS kon doen.

Mijn klachten hielden aan en werden erger: ik kon ontzettend veel slapen of overdag ineens heel slap worden en overspoeld worden met moeheid (ik heb vaak genoeg mijn auto geparkeerd om even te gaan slapen).

Ik snapte niets van die constante behoefte om te snoepen, de enorme gewichtstoename in korte tijd of mijn heftige reactie op de anticonceptiepil. De pil is toch normaal? Dat nemen toch alle vrouwen?

Insulineresistentie, oestrogeendominantie, moodswings, pijnlijke borsten, zwaarmoedigheid, overbeharing, acné, darmproblemen, allergieën, constante onrust in mijn hoofd, concentratieproblemen en een wattenhoofd…. Ik heb het allemaal gekend.
Ondertussen liet ik het er niet bij zitten: ik wilde zo graag van mijn klachten af en ik merkte ook dat omstandigheden hier invloed op leken te hebben. Door verder onderzoek te doen, opleidingen te volgen en véél vallen en opstaan heb ik mijzelf kunnen laten zien dat er veel meer kan bij PCOS.

Vanuit hier ben ik in 2018 gestart met Het PCOS Kompas, om andere vrouwen te kunnen ondersteunen bij de diagnose PCOS.

Net zoals Isabelle heb ik veel verschillende manieren van eten en leven geprobeerd. Vooral vegan leven, intermittend fasting en véél sporten en bewegen heb ik lang volgehouden. Ook detoxen, glutenvrij, lactosevrij en suikervrij hebben we beiden (langdurig) geprobeerd. Om nog maar te zwijgen over al het geld dat ik aan veelbelovende supplementen heb uitgegeven.

Zoals Isabelle al zei kwamen we uiteindelijk tot dezelfde conclusie: er is een totaalaanpak nodig om van PCOS naar balans te bewegen. We besloten in 2020 de handen ineen te slaan en samen verder te gaan als PCOS Platform.

Dit bleek onze roeping en ook echt wat we willen blijven doen. Het verschil in gezondheid is zo groot, dat moeten meer vrouwen weten!

En wij hebben ook écht met onze handen in het haar gezeten.

Als je benieuwd bent naar verhalen van vrouwen met PCOS die we al hebben mogen helpen, neem dan eens een kijkje op deze pagina Dan lees je hun ervaringen en de mooie stappen die zij hebben gemaakt in hun gezondheid met PCOS.

Wij worden elke keer weer zo blij van deze persoonlijke verhalen en zijn enorm trots op deze vrouwen die hun gezondheid weer in eigen hand hebben genomen.

Nog even persoonlijk over mij: ik woon net zoals Isabelle ook in een dorp, Wervershoof. Dit ligt tussen Enkhuizen en Medemblik, in de neus van Noord-Holland.

Ik ben in deze regio (Andijk) geboren en getogen, en het moet heel gek gaan als ik hier weg zou gaan. Ik woon hier samen met mijn Duitse Herder Luna in een heerlijk huis met een fijne tuin. Ook heb ik een vriend, Tijmen. Ik hou van tennis, sporten, gezelligheid, festivals en ontzettend van het ons-kent-ons van ons dorp.

Voordat ik orthomoleculaire therapie ging studeren was ik loopbaancoach. Hier doe ik nu ook nog opdrachten voor, vooral met betrekking tot mensen die langdurig ziek zijn (2e spoor re-integratie).

Hierin zie ik veel overlap tussen mensen die overbelast zijn en vrouwen met PCOS en spreek ik veel mensen die te maken hebben met ziekte. Hieraan bijdragen vind ik heel mooi om te kunnen doen!

Zo, dat waren even onze verhalen voor nu. Mocht je meer willen weten, stel gerust je vragen! We zijn beiden een open boek 😉

Hopelijk geeft dit je een beetje een beeld van wie wij zijn als de twee vrouwen achter de naam ‘PCOS Platform’. Want dat zijn we vooral: twee vrouwen die snappen wat het is om PCOS te hebben en met al onze energie vrouwen met PCOS willen helpen naar een klachtenvrij leven en optimale vruchtbaarheid middels voeding en leefstijl.

Want er is zoveel te winnen! Dat kunnen wij 100% beamen 🙂

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans zodat je klachtenvrij door het leven kunt en je de kans op zwangerschap vergroot'

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans'

loes-isabelle