Het kan van grote meerwaarde zijn om onderzoek te doen naar PCOS. Maar laboratoriumonderzoek kan ook tot onnodig veel kosten leiden. Wij geven je in dit artikel een paar handige tips waar je op kunt letten. Om de kosten enigszins te beperken, en de resultaten te verbeteren.
Deze inhoud is ook te beluisteren als podcast:
Meten is weten, zou je denken. Soms kan goed onderzoek heel waardevol zijn, maar de weg naar balans is niet altijd te ‘meten’: het gaat om het hele plaatje. We hebben het hierbij niet over de diagnose PCOS, maar over aanvullende testen om te kijken waar je moet beginnen en welke verstoringen er zich afspelen in jouw lichaam.
Lees ook: Diagnose PCOS: Klopt het wel?
Valide vs niet-valide PCOS onderzoek
Het is best logisch als je meer informatie wil over wat er gaande is in je lichaam als je PCOS hebt. Veel laboratoria spelen in op deze behoefte. Ze suggereren de key informatie te kunnen geven om verder te komen in je gezondheid. Soms kan het een mooie aanvulling zijn, maar dat kan alleen als je kiest voor valide testen. En helaas zijn er ook veel ondeugdelijke testen op de markt.
De EMB-test
Hoe zit het bijvoorbeeld met de populaire EMB-test? Deze wordt door veel therapeuten aangeraden. Door middel van een simpele bloedtest zouden ontzettend veel waarden in je lichaam op miraculeuze wijze naar voren komen.

We horen regelmatig van vrouwen die een dergelijke EMB test hebben afgenomen, dat het voor motivatie zorgt om de resultaten aan te pakken. Dat kan natuurlijk positief zijn! Maar neem niet meteen aan dat alle inzichten valide zijn. Niet alles is namelijk te meten door middel van bloedonderzoek. Een klein beetje too good to be true.
Gelukkig kan het echt zorgen voor goede resultaten, wanneer een professionele therapeut jou helemaal meeneemt in het EMB-proces en vervolgens met een degelijk behandelplan komt. Maar dat wil niet zeggen dat de EMB-test goed is: wij vragen ons af wat de meerwaarde is van het uitvoeren van een dergelijke test, als een goede therapeut op basis van jouw klachtenpatroon en symptomen het resultaat bewerkstelligt. Het geld dat je aan de EMB test uitgeeft, kan je wat ons betreft beter aan andere dingen uitgeven.
Wat werkt dan wél?
We geven je een paar do’s en don’ts om je op weg te helpen. Houd hierbij onderstaande vragen in gedachten:
- Hoe werkt het lichaam?
- Hoe meet je welke waardes?
- Waar is de stof die je wilt meten zo representatief mogelijk aanwezig?
- Besef dat het een momentopname is. Alles blijft een meting. Bedenk dus ook: wat merk ik zelf over een langere periode en waar zijn mijn klachten aan gelinkt?
Dit zijn de do’s!
Do #1: Kies het juiste lichaamsweefsel dat je wilt laten onderzoeken, afhankelijk van wat je wilt laten testen. Niet alles is af te lezen uit je bloed.
Do #2: Kies een gerenommeerd lab, zoals Medivere, Biovis of RP Sanitas Humanus.
Do #3: Interpreteer je onderzoekswaardes sámen met de klachten die je ervaart en de patronen die hieruit zijn op te maken.
En dit zijn de dont’s:
Don’t #1: Onderzoeksresultaten als een holy grail zien.
Het blijft een puzzelstukje van de puzzel en het kan ook een momentopname zijn.
Don’t #2: De werkelijke oorzaak van de afwijkende waardes niet inzien.
Vraag jezelf af wat de resultaten werkelijk betekenen en hoe je de oorzaak hiervan oplost.
Don’t #3: Geloven in slimme marketing.
Wees je bewust van het feit dat veel bedrijven veel geld verdienen aan jouw behoefte aan inzicht en duidelijkheid. Er zijn veel niet-valide onderzoeksmogelijkheden op de markt.

Wanneer moet ik testen bij PCOS?
Als resultaten uitblijven of bepaalde symptomen echt lang aanwezig blijven, kan het uitvoeren van laboratoriumonderzoek interessant zijn. Als wij tijdens de persoonlijke begeleiding die we geven het idee hebben dat er meer aan de hand is, bespreken we het idee en de mogelijkheden.
Soms komt het ook voor dat iemand bij ons vanaf het begin aangeeft meteen meer gegevens in te willen zien (en er sprake is van een groter budget). In dat geval zetten we wel in een eerder stadium onderzoek in, maar dit gaat altijd gepaard met een uitgebreid intakegesprek. Dit doen we omdat dit richting geeft in welk onderzoek relevant en van meerwaarde is.
PCOS onderzoek kan heel waardevol zijn, zoals een haarmineralentest, maar ook darmonderzoek of urineonderzoek. Ze kunnen een aanvulling zijn op de symptomen, maar ze zijn niet de holy grail. Ga er niet op los testen, maar test specifiek en gericht én met begeleiding van een therapeut of professional die weet waar hij/zij het over heeft.
Lees ook: Wat als je alles goed doet, maar geen resultaat ziet bij PCOS?
Dit is geen medisch advies.