Nu je weet wat de oorzaken van PCOS zijn, zoals je in artikel 3 hebt kunnen lezen, willen we je graag informeren over de mogelijkheden om PCOS te behandelen. Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen, waarbij je eerst de afweging maakt tussen de medische of de natuurlijke behandeling. Welke PCOS behandeling voor jou werkt? Dit hangt meestal af van je doel en je situatie.
PCOS behandelen op de medische manier
In een medische weg naar een PCOS behandeling kun je je doel behalen, maar meestal zónder de werkelijke oorzaak van PCOS op te lossen.
Zo’n medische PCOS behandeling kan heel erg welkom zijn, als je bijvoorbeeld een kinderwens hebt en dit op natuurlijke wijze niet lukt. Of als er sprake is van beperkte tijd vanwege bijvoorbeeld je leeftijd. Je kunt je door de huisarts laten doorverwijzen naar de gynaecoloog of fertiliteitsarts, waar je een fertiliteitstraject kunt starten.
Wil je hier meer informatie over lezen? Deze informatieve blogs kunnen je hierbij helpen.
Medicatie bij PCOS
Ook als je geen actieve kinderwens hebt, kan de medische weg je helpen. Met medicatie kun je bijvoorbeeld specifieke klachten onderdrukken. Via de huisarts of gynaecoloog kun je advies inwinnen over het gebruik van de anticonceptiepil (om acne te verminderen, een bloeding te realiseren en heftige hormonale schommelingen tegen te gaan) of specifieke medicatie.
Een paar voorbeelden van medicatie die kan worden ingezet:
- Metformine bij bloedsuikerproblemen,
- Aromataseremmers om FSH positief te beïnvloeden
- Zalf (benzoylperoxide of tretinoïne) als behandeling als acne behandeling.
- Bij vrouwen waarbij de cyclus langer dan drie maanden uitblijft wordt door de huisarts vaak hormonale medicatie geadviseerd om een onttrekkingsbloeding te realiseren, zoals Primolut.
- Tabletten als spironolacton of cyproteronactetaat tegen overbeharing (St. Antonius, z.d.).
- Uitwendige medicatie in de vorm van een crème: eflornithine (2).
Een enkele keer wordt geadviseerd operatief de eierstokken te bewerken door follikels weg te branden, middels een laparoschopische electrocoagulatie (LEO). Tot slot is er via jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoeding mogelijk voor ontharingsbehandelingen met betrekking tot overbeharing in het gelaat.
Let op: lees vooral dit hele artikel voordat je besluit medicatie te gaan gebruiken.

PCOS natuurlijke behandeling
PCOS op een natuurlijke manier behandelen maakt geen gebruik van onderdrukking van symptomen en pakt de werkelijke oorzaak van PCOS aan. Het richt zich op het optimaliseren van je leefstijl (stressmanagement), beweegpatroon en voedingspatroon. Het gaat uit van de overtuiging dat je lichaam, onder de juiste omstandigheden, weer in staat is in balans te komen en optimaliseert en bekrachtigt het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Als je jouw leefkwaliteit wilt verhogen en klachten wilt verhelpen en/of genoeg tijd en ruimte voelt om ondanks je actieve kinderwens te streven naar een natuurlijke zwangerschap, is deze weg voor jou.
Een combinatie-behandeling
Sommige vrouwen kiezen voor een combinatie van de medische en natuurlijke weg, door bijvoorbeeld naast een fertiliteitstraject óók hun voedingspatroon te optimaliseren. Wij moedigen dit zeker aan: hoe meer jouw lichaam in balans is en wordt ondersteund, hoe beter fertiliteitstrajecten ook kunnen werken en hoe minder bijwerkingen je hiervan kunt ervaren (omdat de draagkracht van je lichaam en geest toeneemt door leefstijl/voedingsinterventies).
Ook bij het gebruik van medicatie/anticonceptie raden wij aan daarnaast je omstandigheden positief te beïnvloeden: júist in deze situaties heeft je lichaam extra hulp nodig.
Denk goed na over de voor- en nadelen
Er zijn heel veel mogelijkheden als je PCOS hebt: misschien wel meer dan je (huis)arts je vertelt of van heeft overtuigd. De medische opties, brengen echter wel bijwerkingen met zich mee en meer dan eens horen wij dat vrouwen hierdoor verder zijn verwijderd van een goed werkend lichaam. Wij snappen het heel goed als je hier ondanks dit inzicht toch gebruik van maakt, maar willen je ook vragen om je goed te laten informeren over de bijwerkingen en risico’s.
Bovendien is het belangrijk te beseffen dat veel klachten weer terugkomen na het stoppen met medicatie. Het blijft symptoombestrijding die tijdelijk de druk van de ketel kan halen, maar uiteindelijk de oorzaak van je klachten niet oplost (waardoor klachten in de toekomst kunnen toenemen).
Wij streven ernaar je over alle mogelijkheden volledig te informeren zodat jij met een realistische verwachting een keuze kunt maken. We treffen in de praktijk veel vrouwen die in de veronderstelling zijn dat de medische weg hun klachten gaat oplossen, terwijl dit niet (altijd) het geval is.
Besef dat wanneer je jouw PCOS klachten via een natuurlijke behandeling wilt verminderen hier tijd, energie en geduld voor nodig is. Dat is de basis van waaruit je weer gezond kunt worden. Er bestaat geen ‘quick-fix’, geen speciaal supplement of geen specifieke voedingsinterventie die je (voor altijd) van je PCOS af helpt. Wel bestaat er een leefstijl en voedingspatroon waarbij je jouw PCOS klachten sterk kunt verminderen en levenskwaliteit en vruchtbaarheid sterk kunt verhogen.
Lees verder in het laatste artikel 5 van deze reeks: Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?
Let op: dit is geen medisch advies.
Alle artikelen in deze reeks:
- Je hebt PCOS, en nu?
- De diagnose PCOS
- De oorzaak van PCOS
- Mogelijke behandelingen van PCOS
- Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?
Bronnen:
- St Antonius (z.d.). Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Geraadpleegd op 5 augustus 2021, van https://www.antoniusziekenhuis.nl/sites/default/files/poly-cysteus-ovarium-syndroom-pcos.pdf
- Mayo Clinic (z.d.). Polycystic ovary syndrome (PCOS). Geraadpleegd op 5 augustus 2021, van
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagno sis-treatment/drc-20353443