Mogelijke behandelingen van PCOS (4)
Isabelle & Loes

Mogelijke behandelingen van PCOS

Nu je weet wat de oorzaken van PCOS zijn, zoals je in artikel 3 hebt kunnen lezen, willen we je graag informeren over de mogelijkheden om PCOS te behandelen. Er zijn uiteraard verschillende wegen die je kunt bewandelen, waarbij je eerst de afweging kunt maken tussen de medische weg of de natuurlijke weg. Dit hangt mogelijk ook af van je doel en je situatie. 

De medische weg

De medische weg bestaat uit alle facetten die je kunt gebruiken om je doel te behalen zonder de werkelijke oorzaak van PCOS op te lossen. Dit kan heel erg welkom zijn, als je bijvoorbeeld zwanger wilt worden en dit op natuurlijke wijze niet lukt of er sprake is van beperkte tijd hierin vanwege bijvoorbeeld je leeftijd. Je kunt je hierin door de huisarts laten doorverwijzen naar de gynaecoloog of fertiliteitsarts, waar een fertiliteitstraject kan worden gestart. Na het eerste gesprek wordt je bij alle vervolgstappen hierin begeleid door een fertiliteitsarts. 

Wil je hier meer informatie over lezen? Op het internet zijn een aantal informatieve blogs hierover te lezen. 

Ook als je geen actieve kinderwens hebt kan de medische weg je helpen door het inzetten van medicatie, wat specifieke klachten kan onderdrukken. Via de huisarts of gynaecoloog kun je advies inwinnen over het gebruik van de anticonceptiepil (om acne te verminderen, een bloeding te realiseren en heftige hormonale schommelingen tegen te gaan) of specifieke medicatie. Zo kan er Metformine worden ingezet bij bloedsuikerproblemen, aromataseremmers om FSH positief te beïnvloeden en zalf (benzoylperoxide of tretinoïne) als behandeling tegen acne. Daarnaast wordt bij vrouwen waarbij de cyclus langer dan drie maanden uitblijft door de huisarts hormonale medicatie geadviseerd om een onttrekkingsbloeding te realiseren, zoals Primolut. Ook wordt er soms medicatie gegeven om overbeharing tegen te gaan, zoals tabletten als spironolacton of cyproteronactetaat (St. Antonius, z.d.). Ook bestaat er uitwendige medicatie in de vorm van een crème: eflornithine (2).

Een enkele keer wordt geadviseerd operatief de eierstokken te bewerken door follikels weg te branden, middels een laparoschopische electrocoagulatie (LEO). Tot slot is er via jouw (aanvullende) zorgverzekering vergoeding mogelijk voor ontharingsbehandelingen met betrekking tot overbeharing in het gelaat. 

Let op: lees vooral dit hele artikel voordat je besluit medicatie te gaan gebruiken. 

De natuurlijke weg

De natuurlijke weg maakt geen gebruik van onderdrukking van symptomen en pakt de werkelijke oorzaak van PCOS klachten aan. Het richt zich op het optimaliseren van je leefstijl (stressmanagement), beweegpatroon en voedingspatroon. Het gaat uit van de overtuiging dat je lichaam, onder de juiste omstandigheden, weer in staat is in balans te komen en optimaliseert en bekrachtigt het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Als je jouw leefkwaliteit wilt verhogen en klachten wilt verhelpen en/of genoeg tijd en ruimte voelt om ondanks je actieve kinderwens te streven naar een natuurlijke zwangerschap, is deze weg voor jou

Een combinatie

Sommige vrouwen kiezen voor een combinatie van de medische en natuurlijke weg, door bijvoorbeeld naast een fertiliteitstraject óók haar voedingspatroon te optimaliseren. Wij moedigen dit zeker aan: hoe meer jouw lichaam in balans is en wordt ondersteund, hoe beter fertiliteitstrajecten ook kunnen werken en hoe minder bijwerkingen je hiervan kunt ervaren (omdat de draagkracht van je lichaam en geest toeneemt door leefstijl/voedingsinterventies).

Ook bij het gebruik van medicatie/anticonceptie raden wij aan daarnaast je omstandigheden positief te beïnvloeden: júist in deze situaties heeft je lichaam extra hulp nodig. 

Denk goed na over de voor- en nadelen

Er zijn heel veel mogelijkheden als je PCOS hebt: misschien wel meer dan je (huis)arts je vertelt of van heeft overtuigd. De opties die via de medische weg mogelijk zijn, brengen echter wel bijwerkingen met zich mee en meer dan eens horen wij dat vrouwen hierdoor verder zijn verwijderd van een goed werkend lichaam. Wij snappen het heel goed als je hier ondanks dit inzicht toch gebruik van maakt, maar willen je ook vragen om je goed te laten informeren over de bijwerkingen en risico’s.

Bovendien is het belangrijk te realiseren dat veel klachten weer terugkomen na het stoppen met medicatie. Het blijft symptoombestrijding die tijdelijk de druk van de ketel kunnen halen, maar uiteindelijk de oorzaak van je klachten niet oplossen (waardoor klachten in de toekomst kunnen toenemen). Wij staan voor ‘informed consent’ en streven ernaar je over alle mogelijkheden volledig te informeren zodat jij met een realistische verwachting een keuze kunt maken met betrekking tot de mogelijkheden. We treffen in de praktijk veel vrouwen die in de veronderstelling zijn dat de medische weg hun klachten gaat oplossen, terwijl dit niet (altijd) het geval is.

Verder is het belangrijk te beseffen dat als je jouw klachten via de natuurlijke weg wilt verminderen hier tijd, energie en geduld voor nodig is. Dat is de basis waar vanuit je weer gezond kunt worden. Er bestaat geen ‘quick-fix’, geen speciaal supplement of geen specifieke voedingsinterventie die je (voor altijd) van je PCOS af helpt. Wel bestaat er een leefstijl en voedingspatroon waarbij je jouw PCOS klachten sterk kunt verminderen en levenskwaliteit en vruchtbaarheid sterk kunt verhogen

Lees verder in het laatste artikel 5 van deze reeks: Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?

Alle artikelen in deze reeks:

  1. Je hebt PCOS, en nu?
  2. De diagnose PCOS
  3. De oorzaak van PCOS
  4. Mogelijke behandelingen van PCOS
  5. Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?

Bronnen:

  1. St Antonius (z.d.). Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Geraadpleegd op 5 augustus 2021, van https://www.antoniusziekenhuis.nl/sites/default/files/poly-cysteus-ovarium-syndroom-pcos.pdf 
  2. Mayo Clinic (z.d.). Polycystic ovary syndrome (PCOS). Geraadpleegd op 5 augustus 2021, van
    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagno sis-treatment/drc-20353443
Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Loes (orthomoleculair therapeut) en Isabelle (PCOS hormooncoach en hormoontherapeut i.o.) zijn founders van PCOS Platform. Ze hebben zelf PCOS en weten hoe het is om met dit syndroom te leven. Samen bouwen zij aan het platform dat vrouwen met PCOS helpt hun PCOS weer onder controle te krijgen en hun lichaam en leven weer in balans te krijgen.

Lees ook dit

Mentale klachten bij PCOS

Mentale en psychische klachten komen regelmatig voor bij vrouwen met PCOS. Deze klachten worden vaak onderschat maar kunnen een grote impact hebben op je leven. We...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!