Gratis masterclass 22 en 24 april

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 22 en 24 april In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Mentale klachten bij PCOS
Isabelle & Loes
7 juni 2022

Mentale en psychische klachten komen regelmatig voor bij vrouwen met PCOS. Deze klachten worden vaak onderschat maar kunnen een grote impact hebben op je leven. We hebben een aantal veel voorkomende mentale klachten op een rijtje gezet.

Waarom komen mentale klachten vaak voor bij PCOS?

PCOS is een hormonale disbalans waar ook veel mentale klachten bij kunnen komen kijken. Dat mentale klachten vaak voorkomen bij vrouwen met PCOS, heeft onder andere te maken met hormonen en neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn stofjes die invloed hebben op je stemming. Misschien heb je wel eens gehoord van dopamine, GABA of serotonine?

Lees ook: Voeding en stemming: dit is waarom ze aan elkaar gelinkt zijn 

Als die hormonen of neurotransmitters uit balans zijn (wat vaak het geval is bij PCOS), kun je ook mentale klachten ervaren, zoals angsten, lusteloosheid en neerslachtigheid. 

mentale klachten bij pcos

Vicieuze cirkel bij PCOS

Bij PCOS zien we hier een vicieuze cirkel. PCOS is vaak te linken aan een teveel aan stress, aan een overgelopen stressemmer. Dit in combinatie met bepaalde persoonlijke omstandigheden, kan mentale klachten triggeren. Maar soms vinden die klachten ook zonder directe aanleiding plaats. Die angsten, neerslachtige of lusteloze gevoelens zijn weer erg stressvol, waardoor er nóg meer in de stressemmer komt. Je raadt het al: de vicieuze cirkel is een feit.

Veel voorkomende mentale klachten bij PCOS zijn:

  • Angsten: meer hierover hoor je in de podcast met Isabelle’s ervaringsverhaal over angsten.
  • Neerslachtigheid/depressieve gevoelens
  • Stemmingswisselingen
  • Laag zelfbeeld
  • Eetstoornissen/verstoorde relatie met voeding
  • Obsessies
  • Onzekerheid

Nu denk je misschien: wat moet ik doen met mijn mentale klachten? Gelukkig is er heel veel mogelijk, zowel op fysiek als mentaal gebied. Onze tip is hierbij altijd: zoek hulp van een medisch professional. Erover praten helpt!

Uiteraard is er in onze persoonlijke begeleiding ook altijd ruimte om erover te praten. We helpen je graag door samen aan je fysieke én mentale gezondheid te werken.

Lees ook: Angsten bij PCOS: ervaringsverhaal van Isabelle

Tips bij mentale klachten

Ten slotte geven we je graag nog drie tips mee:

  • Tip 1: maak het bespreekbaar met je directe omgeving. 
  • Tip 2: bespreek het met een professional: je huisarts, psycholoog of een andere hulpverlener.
  • Tip 3: probeer daarnaast te werken aan je fysieke gezondheid. Door je lichaam te geven wat het nodig heeft, stel je je lichaam in staat om de juiste hormonen en neurotransmitters aan te maken. 
Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

error: De inhoud is beschermd!