Een koolhydraatarm of ketogeen dieet wordt zeer regelmatig aangeraden bij vrouwen met PCOS. En toch zijn wij er geen voorstander van. Koolhydraten zijn namelijk níet de boosdoener, sterker nog: je hebt ze hard nodig.
Wanneer je op zoek gaat naar PCOS en voedingsadviezen, vliegen de goedbedoelde theorieën je om de oren. Vooral als het gaat om koolhydraten. Wij merken dan ook dat veel vrouwen met PCOS zoveel mogelijk suikers en koolhydraten vermijden. Sommigen claimen dat een koolhydraatarm dieet – zelfs het keto-dieet – wonderen voor ze heeft gedaan. Maar glucose is de voornaamste energiebron van het lichaam, dus hoe kan dat?
Koolhydraatarm bij PCOS
Koolhydraatarm eten wordt vaak aangeraden aan vrouwen met PCOS om overgewicht en/of insulineresistentie ‘aan te pakken’. Koolhydraten verhogen namelijk de bloedsuikerspiegel en de theorie van voorstanders van een koolhydraatarm dieet is dat je door koolhydraten te minderen de zogenaamde pieken in je bloedsuikerspiegel vermijdt.
Lees ook: Waarom je juist wél suikers nodig hebt bij PCOS.

Wat is een koolhydraatarm/ketogeen dieet?
Voordat we verder ingaan op waarom wij dit dieet niet aanraden, eerst de feiten op een rij:
- Koolhydraatarm:
In een koolhydraatarm dieet worden koolhydraten zoveel mogelijk vermeden. Bronnen van koolhydraten zijn bijvoorbeeld aardappelen, rijst, pasta, fruit en alles waar suiker in zit.
- Ketogeen:
Een ketogeen dieet, beter bekend als keto-dieet, is nog strenger en hanteert een heel lage koolhydraatinname en een verhoogde vetinname. Hierdoor gaat het lichaam in plaats van glucose, vet als primaire energiebron gebruiken. De lever gebruikt de vetzuren om ketonlichamen te maken. Dit proces is nodig om te kunnen overleven op momenten dat er minder voeding aanwezig is. Heel handig en fijn om te kunnen overleven, maar zeer stressvol voor het lichaam op de lange termijn.
Koolhydraten zijn niet de boosdoener
Wat ons betreft zijn de koolhydraten niet de boosdoener. Sterker nog, je hebt ze hard nodig voor energie. Bovendien zijn ze ook bronnen van heel belangrijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen (denk bijvoorbeeld aan kalium en vitamine C). Dat je niet goed reageert op koolhydraten, maakt ze dus nog niet de boosdoener. Wij zien de insulineresistentie als boosdoener. Dat is een reden waarom je niet goed reageert op koolhydraten. Insulinresistentie komt vaak voor bij PCOS.
Wat kun je eraan doen?
Insulineresistentie behoeft wat ons betreft een andere aanpak dan ‘slechts’ het elimineren van koolhydraten. Wat wél werkt is: je cellen gevoeliger maken voor insuline, 5 tot 6 keer per dag eten, uitgebalanceerd eten en stress op een gezond niveau houden. Meer over deze aanpak lees je hier.
Eet je nu koolhydraatarm of heb je dat voor langere tijd gedaan, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je niet ‘ineens’ weer insulineresistent(er) bent geworden. Het is niet weg, maar dat leek slechts zo omdat je zo weinig koolhydraten at. De insulinepieken werden als het ware niet ‘getriggerd’. Je cellen worden niet ineens gevoeliger voor insuline omdat je geen koolhydraten meer eet. Sterker nog, door een (langdurig) ketogeen dieet kan insulineresistentie zelfs verergeren.
Take it slow
Wil je van koolhydraatarm eten weer (terug) naar PCOS loving voeding (inclusief koolhydraten)? Luister goed naar je lichaam en push het niet. Let goed op de koolhydraattolerantie die je op dit moment hebt. Je lichaam heeft de tijd nodig om weer goed op koolhydraten te reageren. Juist door rustig aan te doen, is de kans groter dat je sneller geen insulineresistentie klachten meer ervaart.
Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Met de online cursus PCOS Balans Formule begeleiden we je in het proces.
Wil je eerst nog wat meer te weten komen over PCOS en wat je er nu eigenlijk precies aan kunt doen? Dan is onze gratis masterclass wellicht wat voor jou: hier vind je de eerst volgende datum.