Een PCOS leefstijl vraagt om een slimme aanpak die soms om een investering van jezelf en van je portemonnee vraagt. PCOS aanpakken hoeft niet duur te zijn, het ligt aan de keuzes die je maakt. Wij geven je inzicht in wat hierbij prioriteit is als het gaat om budgetteren. Inclusief handige budget tips!
Hoeveel kost PCOS aanpakken?
Heb je PCOS, dan ben je gebaat bij de juiste leefstijl en voeding. Vaak brengt dat meer kosten met zich mee dan je gewend bent. Het goede nieuws is echter dat je met de nodige aanpassingen in je leefstijl je klachten kunt verminderen.
Om je een beetje op weg te helpen, vertellen we je alles over PCOS aanpakken en hoe dat in jouw financiële plaatje past. Hoe je kosten kunst besparen maar toch PCOS Loving kunt leven zodat je in balans kunt blijven. We delen onze persoonlijke keuzes en geld besparende tips. Waar kun je volgens ons het beste je geld aan uit geven en waar kun je juist beter op besparen?
Lees ook: Waar begin je om hormonaal en lichamelijk weer in balans te komen?
De PCOS Loving piramide
Wij introduceren: de PCOS Loving piramide. Deze piramide geeft inzicht in wat prioriteit is bij een PCOS Loving leefstijl als het gaat om budgetteren. Hieronder behandelen we alle componenten.

1. Voeding en PCOS
Voeding is een van de belangrijkste componenten bij PCOS aanpakken. Het verweeft zich in heel veel processen in het lichaam en verschillende factoren die bij PCOS een grote rol spelen. Zo heeft voeding aantoonbaar invloed op je mentale gesteldheid. Een prikkelbare darm kan bijvoorbeeld je humeur beïnvloeden. Met voeding kun je de hoeveelheid stress in je lichaam verlagen, door het vaak genoeg te voorzien van voldoende energie en van alle nutriënten die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Als het gaat om besparen, komt voeding dus op de allerlaatste plek. Een PCOS voedingspatroon bestaat uit pure voeding van kwaliteit. Concreet betekent dit:
- Kwalitatieve dierlijke bronnen
Zoals eieren, rauwe zuivel, lever en orgaanvlees, spiervlees, bone broth, collageen/gelatine, oesters, wilde (wit)vis, schaal en schelpdieren, roomboter en ghee.
- Kwalitatieve plantaardige bronnen
Zoals zeewier, kokos, kokosolie, kokosmelk, citrusfruit, fruit (kaki, banaan, appel, bramen, kersen, druiven, etc.), meloen, wortelen, wortelgroenten (bieten, knolselderij, koolrabi, zoete aardappel, aardappel), paddenstoelen, ui en knoflook, pure sappen (sinaasappelsap), cacao en honing.
Budget tip: Wil je toch graag geldbewuste keuzes maken als het gaat om PCOS en voeding? Met een voedingspatroon bij de Ekoplaza of natuurwinkel ben je relatief meer geld kwijt dan bij de reguliere supermarkt. Je hebt natuurlijk veel gradaties in kwaliteit, maar bijvoorbeeld normale eieren uit de supermarkt bevatten nog steeds veel voedingsstoffen.
Lees ook: Eet je vaak genoeg?

2. PCOS en ontspanning, sport en beweging
De volgende laag van de piramide is ontspanning en de mate waarin je sport en beweegt. Dit is van grote invloed op PCOS. Sterker nog: het kan doorslaggevend zijn. Als jij PCOS Loving eet, maar daarnaast ook 2 á 3 keer een hoge intensiteit-training doet, kan dit je hormonale balans in de weg staan.
Een hoge belasting door veel te sporten kan ook metabolisme vertragend werken, iets wat je bij PCOS wil voorkomen. PCOS is een metabole verstoring, waarbij er vaak sprake is van een vertraagd metabolisme. Door intensief te sporten, leer je jouw lichaam efficiënter met de aanwezige voeding(stoffen) om te gaan. Het metabolisme vertraagt hierdoor en het lichaam gaat keuzes maken: waar gaat mijn energie naartoe? Dit is ook een van de redenen dat topsportsters meer dan eens ook hun menstruatiecyclus verliezen. Bij PCOS ben je al extra gevoelig voor de reactie van het lichaam om de aanwezige energie efficiënt te gebruiken en niet naar je geslachtsklieren te sturen.
Om in balans te komen, is het belangrijk met jouw bewuste acties het tegenovergestelde signaal af te geven, het signaal van ‘veiligheid’. Dit komt onder andere voort vanuit rust. Je kunt rust op drie manieren inbouwen:
- Letterlijk rust nemen: lang slapen, pauzes inlassen, blokken leeg laten in je agenda, afspraken afzeggen. Voordeel: in principe is dit helemaal gratis!
- Veel bewegen: probeer 7.000 tot 10.000 stappen per dag te zetten. Dit zijn ongeveer drie wandelingen met je hond van drie kwartier. Je kunt ook kiezen voor langzaam fietsen, het huishouden doen (al is dat niet voor iedereen even ontspannend), rustig zwemmen of yoga.
- Weinig sporten: met hoge intensiteitstrainingen (spinning, racefietsen, crossfit, HIIT, parcours, bootcamp) breng je jouw lichaam vooral in een stressmodus. Het kan gezond zijn om op deze manier aan je conditie te werken, zolang je merkt dat je in balans blijft. Als je nu PCOS hebt, ben je niet in balans. Het is een kwestie van draagvlak: als je de stress van sport kan dragen, kan het je weerbaar maken. Als je de stress niet kan dragen, breekt het je weerbaarheid af. Binnen jouw grenzen jezelf sterker maken is ontzettend belangrijk bij PCOS. Als je toch wilt sporten, kies dan voor dagelijks 10 minuten krachttraining en niet voor sessies langer dan 40 minuten (en als ze zo lang duren, het liefst maximaal 2 á 3 keer per week).
Lees ook: Wat is de beste sport voor PCOS?
Budget tip: De keuze die je maakt, bepaalt de kosten die je draagt: een abonnement op zwemmen kost geld, wandelen is gratis. Wil je yoga doen? Dat kan natuurlijk ook online!
Budget tip: Je kunt kosten drukken door thuis sportoefeningen te doen. Met een paar gewichten kun je al een volledige workout doen, dit hoeft niet veel te kosten. Tip: bij de Lidl zijn gewichten te koop, of speur Marktplaats eens af. Daarbij zijn op YouTube veel gratis workoutvideo’s te vinden. Een van onze tips: Het YouTube-kanaal van Bailey Brown.

3. Supplementen en PCOS
Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van supplementen versus de effectiviteit van voeding: voeding van kwaliteit en in zijn natuurlijke context, in synergie met andere stoffen, blijkt het beste effect te hebben op je gezondheid. Dus heb je je voeding op orde? Mooi, dan kan je gaan aanvullen met supplementen. Besef dat supplementen het topje van de ijsberg zijn. Zoals je in PCOS Loving piramide hierboven zag, staan ze op een van de bovenste lagen. De kwaliteit van je dagelijkse voedingspatroon weegt veel zwaarder.
Omdat veel vrouwen sommige elementen van een PCOS voedingspatroon niet kunnen garanderen, zijn aanvullende supplementen soms een uitkomst. Whole food supplementen, oftewel supplementen die dichtbij de natuurlijke bron staan, zijn dan aan te raden. Vaak worden producten hiervoor gevriesdroogd, zoals bij leversupplementen of oestersupplementen.
Let wel op welke supplementen je kiest, want er is veel verschil in kwaliteit, functie en opnamecapaciteit. Bij de PCOS Balans Formule krijg je dan ook een supplementen ebook, waarin alle nodige informatie staat.
Budget tip: Om kosten te drukken kun je de verschuiving maken naar voeding. Een leversupplement kost voor een maandverpakking ongeveer 40 euro per maand, terwijl elke week 100 gram biologische lever 6,35 euro per maand kost (tip: online natuurslagerij de Woeste Grond).

4. Verzorging en PCOS
Veel vrouwen houden van verzorgingsproducten. Shampoo, conditioner, haarmaskers, crèmes, scrubs, deo: afhankelijk van je budget kun je hier veel geld aan kwijt zijn. Als je veel last hebt van haaruitval, acne of juist van een droge huid, heb je vast veel verzorgingsproducten geprobeerd.
Een gezonde (hoofd)huid en een verzorgd lichaam kent twee kanten: verzorging van binnenuit en van buitenaf. Van binnenuit weegt het zwaarste. Kijk maar eens wat er met je huid kan gebeuren als je van fase wisselt in je cyclus: door toegenomen oestrogenen kan je huid ineens een uitbraak hebben van acne.
Toch kan van buitenaf een handje helpen, door te kiezen voor producten die je hormonen niet verder verstoren en je huid niet verder beschadigen. Een paar tips:
- Kies voor natuurlijke middelen en doe goede research. Niet alles wat natuurlijk is, is per definitie goed voor je huid.
- Maak zelf je verzorgingsproducten. In de PCOS Community geven we hierover veel tips.
- Onnatuurlijke verzorgingsproducten kunnen de aanpak van extreme huid- of haarklachten ondersteunen. Toch pakt dit niet de bron aan: het liefst werk je er natuurlijk naartoe dat jouw lichaam zelf in staat is jouw huid en haar gezond te houden.
- Gebruik een natuurlijke deo, milde gezichtsreiniger, shampoobar en eventueel een natuurlijk serum.
- Verdund appelazijn kan fungeren als conditioner.
- Verzorg je nagels en handen met sheabutter. Doei kosten voor dure nagelbehandelingen!
- Inika is een voorbeeld van een natuurlijk makeup-merk met bijvoorbeeld een minerale poederfoundation. Deze makeup is niet duurder dan gemiddeld, maar wel duurder dan drogisterij-eigen merken.