Gratis masterclass 22 en 24 april

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 22 en 24 april In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Is biologisch eten altijd beter bij PCOS?
Isabelle & Loes
12 april 2023

Van bijna elk product in het supermarktschap bestaat wel een biologische variant. Maar is biologisch écht beter en veiliger voor je? En eten wij bij PCOS Platform alleen maar biologisch? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is biologisch?

Wat betekent ‘biologisch’ eigenlijk? Hetgeen waar je waarschijnlijk als eerst aan denkt is: beter voor het milieu en duurder. Want dat laatste valt meestal meteen op. Een ‘normale’ paprika bij de Albert Heijn kost momenteel € 1,30 en een biologische € 2,-. 

Het voornaamste kenmerk van biologische producten is dat ze niet met chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen worden bespoten. Dit betekent dat biologisch voedsel minder chemicaliën bevat.

Europees biologisch keurmerk

Ook het Europees biologisch keurmerk komt je waarschijnlijk bekend voor. Dit keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in EU zijn geproduceerd. Zo’n keurmerk krijgt een product natuurlijk niet zomaar. Het moet aan een aantal eisen voldoen. 

Regels omtrent biologische producten

 • De producten moeten voor minstens 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
 • Geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen gebruiken.
 • ​​Geen toevoeging van chemische kleur,- geur-, en smaakstoffen.
 • Duidelijk waar de ingrediënten precies vandaan komen.
 • Rekening houdend met dierenwelzijn.
 • en nog veel meer regels.

Andere keurmerken

Andere bekende keurmerken die wat zeggen over biologische producten zijn:

Biologische bestrijdingsmiddelen schadelijk?

En tóch hoor je hier en daar dat biologisch eten ‘geen zin heeft’. Het grootste tegengeluid omtrent biologische producten is dat biologische bestrijdingsmiddelen ook schadelijk kunnen zijn. Net zoals bacteriën belangrijk zijn voor gezonde darmen, zijn ze ook belangrijk in de natuur. Het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen om alles te doden maakt de groenten op je bord niet gezonder omdat het ook alle goede bacteriën doodmaakt en het natuurlijke proces verstoort. Hetzelfde geldt voor tien antibioticakuren die alle bacteriën in je darmen doden, waaronder de goede en de slechte, en zo ook je lichaam aantasten.

Hoe dit precies zit en waar allemaal rekening mee wordt gehouden in biologische landbouw wordt in dit artikel heel goed toegelicht.

Conclusie: is het altijd beter? 

Naar onze mening is biologisch zeker beter dan niet-biologisch en heeft het wel degelijk zin. Als je biologisch eet, kun je er in ieder geval van uit gaan dat je al zóveel meer in de juiste richting zit. 

Hoe meer pesticiden, hoe meer jouw lever en lichaam worden belast. Als vrouw met PCOS ben je kwetsbaarder en gevoeliger dus hou hier rekening mee en vergelijk jezelf niet met anderen. Daarnaast geldt: hoe voedzamer jouw voeding, hoe beter.

Biologisch is, helaas maar ook heel logischerwijs, duurder dan niet-biologisch en daardoor niet altijd haalbaar. Wij kiezen altijd liever voor goede kwaliteit dierlijke producten dan voor plantaardige producten. Kortom, wat ons betreft: geef liever geld uit aan goede kwaliteit vlees, eieren en zuivel dan aan biologische groenten en fruit.

Onze biologische (PCOS-proof) tips

 • Vlees van Vlees van ons (kortingscode: PCOS voor 10% korting)
 • Kies idealiter fruit en groente met een harde schil. Hoe dikker de schil, hoe minder bestrijdingsmiddelen. Ananas is bijvoorbeeld heel schoon en hoef je niet biologisch te kopen (vanuit gaande dat je het product dan natuurlijk schilt). Je kunt ook een deel bio kopen en een deel niet: hoe meer, hoe beter. 
 • Eieren hoeven niet biologisch want idealiter kies je eitjes die gelegd zijn door kippen die eten zoals de natuur dat bedoeld heeft (insecten, gras etc.) en insecten mogen niet als biologisch worden bestempeld. Goede opties:
  – Beste: eieren van kippen waarvan je weet dat ze 100% eten zoals de natuur bedoeld heeft (lokaal, eigen kippen).
  – Oereieren (te koop bij Jumbo, Dekamarkt, Lan Linders)
  – JEGG scharreleieren (te koop bij Crisp)
  – Kies je voor reguliere eieren? Kies dan wél voor biologische eieren boven normale eieren in de supermarkt.
 • Biologische zuivel is een goede optie, maar het allerbeste zijn koeien die zo veel mogelijk gras eten in plaats van graan. Kijk bij jou in de buurt voor lokale boeren. 
Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

error: De inhoud is beschermd!