Gratis masterclass 26 en 28 februari

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 26 en 28 februari In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Inositol supplementen nemen bij PCOS: wel of niet doen?
Isabelle & Loes
5 juli 2022

Wij krijgen regelmatig vragen over inositol bij PCOS. Veel vrouwen nemen inositol supplementen of overwegen dat. Maar wat is inositol precies en wat is onze visie hierop? Je leest het hier.

Deze inhoud is ook te beluisteren als podcast.

Onze visie op supplementen

In de basis zijn wij van mening dat suppletie altijd een aanvulling is op een gezond voedingspatroon. De basiselementen zoals voeding en leefstijl horen de meeste aandacht te krijgen: er is helaas geen supplement dat PCOS oplost. Wees hier scherp op, want reviews van supplementen laten soms denken dat dat wel zo is. 

Soms raden we aan om bepaalde supplementen te nemen bij PCOS, maar nogmaals: altijd bovenop een volwaardig voedingspatroon. 

Lees ook: Magnesium supplementen bij PCOS: feit of fabel?

Wat is inositol?

Inositol is een belangrijke, vitamineachtige stof die een bepaalde link heeft met PCOS. Je lichaam maakt zelf 4 tot 5 gram per dag inositol aan en het zit een beetje in voeding. Inositol is als het ware een bijproduct van de glucosestofwisseling en is onder meer van belang voor de vetzuurstofwisseling, galvorming, hersenfunctie en insulinewerking. En met name bij dat laatste komt PCOS om de hoek kijken.

 Welke vormen inositol zijn er?

 • Myo inositol
 • DCI: d chiro inositol 
 • IP6 (inositol hexaposfaat)
 • D pinitol 
 • De verschillende vormen kunnen in je lichaam worden omgezet

Wat is de voornaamste reden voor het gebruik van inositol bij PCOS?

De voornaamste reden om inositol bij te slikken in supplementvorm is om insulinegevoeliger te worden.

Wat is insuline en waarom zou je hier gevoeliger voor willen worden?

Insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen wordt in de lichaamscellen zodat er energie kan worden aangemaakt. Insuline reguleert je bloedsuikerstabiliteit. Bij PCOS is vaak sprake van insulineresistentie. Dit kan ontslaan door verstoringen in de vetzuurbalans, darmproblemen, stress, tekort aan magnesium, overmatige bloedsuikerpieken, ongebalanceerd eten, etc. Het resulteert in instabiele bloedsuikers die erg stressvol zijn voor het lichaam. 

Lees ook: Bloedsuikerstabiliteit en insulineresistentie bij PCOS

Er wordt gezegd dat inositol nodig is als stof om deze insulinegevoeligheid te verbeteren. Hij lijkt hierbij op een correlatie: een link tussen insulineresistentie en een laag inositol. Maar de vraag is of het hier om een oorzaak of gevolg gaat. Is het een tekort aan inositol die de insulineresistentie vergroot, of is het de insulineresistentie en de verslechterde glucosestofwisseling die de inositolwaardes beïnvloed? Het antwoord hierop is naar onze mening niet duidelijk: wees je hiervan bewust.

Andere mogelijke linken met inositol:

 • Er zijn aanwijzingen gevonden dat calcium beter wordt omgezet door de aanwezigheid van voldoende inositol.
 • Onderzoek toont aan dat inositol de darmgezondheid positief zou kunnen beïnvloeden.
 • Er is ook een link tussen de schildklierfunctie en inositol. De schildklier heeft een belangrijke rol bij een goede hormonale gezondheid en een snel metabolisme. 
 • Inositol zou volgens onderzoek mogelijk de opname van jodium verbeteren. 
 • Cholesterolwaardes en inositol hebben ook een link (mogelijk door de betere schildklierfunctie).

Onze visie en een advies

Nu je het voorwerk hebt gedaan, vraag je je misschien af of je nu wel of geen inositol supplementen moet nemen. In principe raden wij aan om eerst te beginnen aan een volwaardig voedingspatroon en hiermee de bloedsuikers te stabiliseren en je insulinegevoeligheid te verbeteren. Pas daarna kun je inositol supplementen als aanvulling daarop inzetten. Redenen kunnen zijn:

 • Ondanks dat het lichaam inositol zelf aanmaakt, kan het zijn dat dit uitgeblust is (door bijvoorbeeld een overbelasting van de lever en/of de nieren) en niet genoeg aanwezig is.
 • Het kan zijn dat het lichaam meer nodig heeft dan het aanmaakt.
 • Het kan zijn dat het lichaam ondanks dat je normale hoeveelheden aanmaakt, de inositol niet voldoende opneemt.

Wil je aan de slag om je hormonen en lichaam weer in balans te brengen? Weet je alleen niet waar je moet beginnen? Onze PCOS Scan helpt je hierbij!

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!