Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Hoe zeg je nee tegen lekkernijen? Met deze tips weersta je de verleiding
Isabelle

Een tijdje geleden vroeg iemand mij: ‘Hoe zeg je nee tegen alle taart/chips/koekjes op je werk?’. Een goede vraag, en ik (Isabelle) liep hier ook regelmatig tegenaan. Verleidingen zijn er overal. Soms heb je ontzettend behoefte aan zoetigheid, andere keren is het gewoon ‘gezellig’ om mee te eten. Maar wanneer je een gezonde leefstijl probeert aan te meten, wil je waarschijnlijk wat meer die verleidingen weerstaan. Hoe pak je dat aan?

Deze inhoud is ook te beluisteren als podcast:

Moeite met nee zeggen vanwege sociale verplichting

‘Ach kom, doe nou gezellig mee!’
‘Je bent toch niet op dieet hè?’
‘Pff, moet je weer gezond doen?’ 

Er bestaat fat-shaming, wat natuurlijk niet oké is, maar er bestaat ook zoiets als ‘gezondheidsshaming’. Dit is geen officiële term maar geeft wel aan wat het probleem is: je gedrag rondom voedingskeuzes wordt belachelijk gemaakt. Je voelt je dan schuldig omdat je niet met de rest meedoet, voelt je een outsider en schaamt je eigenlijk omdat je een gezondere keuze wilt maken. Hierdoor kan het zijn dat je (onder sociale druk) je principes tijdelijk overboord gooit.

verleidingen weerstaan pcos

Moeite met nee zeggen vanwege behoefte aan zoetigheid

Soms is het moeilijk de verleiding van koek, snoep of chips te weerstaan doordat je er simpelweg constant behoefte aan hebt. Dit is niet gek, want bij PCOS zijn je hormonen uit balans. Dat kan resulteren in extreme behoefte aan zoetigheid of alles wat maar energie of koolhydraten bevat. Je hebt er daardoor de hele tijd zin in en neemt alles aan terwijl je eigenlijk liever wat vaker nee wilt zeggen.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik heb ervaring met zowel de ‘gezondheidsshaming’ als met de constante behoefte aan lekkers. Soms schaamde ik me voor mijn eetpatroon. Dat mensen daar iets van vonden en ik er daardoor (voor mijn gevoel) niet bijhoorde. Maar ook de andere kant ken ik maar al te goed: ik had als puber enorme last van eetbuien en cravings. Ik at onregelmatig en zorgde niet goed voor mezelf. In de basis at ik weinig of in mijn beleving ‘gezond’ en daarna kreeg ik extreme eetbuien. Zeker op feestjes waar er chips en toastjes op tafel lagen, was ik onverzadigbaar. Bovendien keek ik de hele dag uit naar dat stukje taart dat werd uitgedeeld op werk. Dat veranderde pas toen ik PCOS Loving ging leven.

Tips om verleiding te weerstaan bij ‘sociale druk’

  1. Houd rekening met de (goede) bedoelingen van de ander. Soms doen mensen aan ‘gezondheidsshaming’ puur uit bezorgdheid. Soms omdat ze zich jaloers voelen dat jij wél een gezonde keuze maakt en zij niet. Of dat ze zelf twijfelen en dat taartje eigenlijk ook niet willen nemen. Er is niets mis met beide keuzes, laat dat voorop staan. Dit doen mensen bijna altijd niet bewust, dit gebeurt onbewust. 
  2. Blijf even volhouden totdat je omgeving eraan gewend is. 
  3. Gebeurt dit niet: geef aan dat je het onprettig vindt als er opmerkingen over worden gemaakt.
  4. Je bent niemand een verklaring verschuldigd. Soms is het simpelweg iets toegankelijker om een eenvoudige verklaring paraat te hebben, zodat mensen erover ophouden. Geef bijvoorbeeld aan dat je ‘even wat striktere regels meekreeg van je arts vanwege hormonen die uit balans zijn’. Of ‘dat je even moet overslaan, door problemen met je bloedsuiker’. Kijk wat hierin voor jou werkt. 
  5. Neem zelf een alternatief mee dat je kunt eten. Dan doe je wel ‘mee’ maar op je eigen voorwaarden. 

Het kan helpen om mensen met wie je vaker te maken hebt mee te nemen in jouw situatie. Door uitleg te geven wat PCOS is en waarom jij bepaalde keuzes maakt, kun je begrip creëren en hierdoor minder weerstand krijgen vanuit je omgeving.

Kleine sidenote: als je merkt dat je bang wordt voor deze situaties omdat je stiekem bang bent voor die lekkernijen: dan is het wel ongezond. Je lichaam kan het best aan, daar mag je op vertrouwen. Als jij lekkernijen wilt afslaan dan is dat een keuze om goed voor jezelf te zorgen, maar doe dit nooit vanuit angst dat het zogenaamd ‘schade’ gaat aanrichten.

Tips om verleiding te weerstaan bij behoefte aan zoetigheid

  • Zorg ervoor dat je genoeg en op regelmatige basis eet. Sla het ontbijt absoluut niet over, want dan schreeuwt je lichaam om energie, wat kan resulteren in eetbuien.
  • Als dit bij jou het geval is, veroordeel jezelf niet maar bedank je lichaam voor het geven van zulke duidelijke signalen. Het is niet erg dat het signalen geeft, het is een uitnodiging om hiernaar te gaan luisteren.

De schreeuw om zoetigheid en de moeite om lekkernijen te weerstaan, kan ook te maken hebben met de volgende dingen:

  • Vertraagd metabolisme
  • Insulineresistentie
  • Te weinig energie binnenkrijgen en/of opnemen
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Tekort aan bepaalde macronutriënten (eiwit, khd, vet)
  • Zouttekort, uitgeputte bijnieren, hoge stress of veel zweten, specifiek bij zoutcravings
  • Leptine/ghreline disbalans: die regelt je verzadigingsniveau

Het is zowel de ervaring van mij (Isabelle) als Loes dat zodra je gaat werken aan bovenstaande elementen, het een ‘piece of cake’ wordt om gezonde keuzes te maken in gezeldschap óf zo nu en dan zonder schuldgevoel of consequenties met iedereen mee te doen.

Wil jij hier meer informatie over en meer leren over de oorzaak van PCOS, hoe dat allemaal zit en wat je eraan kunt doen? Schrijf je in voor de gratis masterclass. We zien je graag!

Isabelle

Isabelle

Isabelle (24) is PCOS hormooncoach en woont samen met haar vriend Tom en haar kat Dikkie in Haarlem. Ze is founder van PCOS Platform, deelt over het leven met PCOS en helpt vrouwen met PCOS op een relaxte manier hun hormonen weer in balans te krijgen en weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam zodat ze van hun vervelende symptomen afkomen, minder last hebben van onzekerheden en (wanneer gewenst) op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!