fbpx

Ervaringsverhaal Isabelle – deel 1

Isabelle
Eerste menstruatie Op mijn 13e menstrueerde ik voor het eerst. Elf maanden later voor de tweede keer en drie maanden daarna nog eens. Dat mijn acne, extreme constante hongergevoel en […]

Eerste menstruatie

Op mijn 13e menstrueerde ik voor het eerst. Elf maanden later voor de tweede keer en drie maanden daarna nog eens. Dat mijn acne, extreme constante hongergevoel en heftig schommelende emoties daar misschien iets te maken zouden kunnen hebben gehad, wist ik pas later. Zoals de gynaecoloog op mijn 15e tegen mij en mijn moeder zei ‘dat hoort bij de pubertijd’. 

Op mijn zeventiende ging ik aan de pil (Yasmin) omdat het mij handig leek regelmatig ongesteld te zijn. De pil doorslikken deed ik niet door een eerdere ervaring met de pil op mijn zestiende, dus ik had wel elke maand een (onttrekkings)bloeding. De jaren dat ik aan de pil zat, was ik regelmatig ongesteld, ook werden mijn heftige moodswings veel minder en had ik minder last van puistjes. 

Als tip gaf ze mij nog mee dat ik waarschijnlijk beter eerst kinderen kon krijgen en dan carrière kon maken.

Stoppen met de pil

Na 4 jaar stopte ik weer met de pil. De reden dat ik wilde stoppen met de pil kan ik niet helemaal uitleggen. Het was een gevoel dat ik plots had en alleen maar sterker werd. Zou ik minder last hebben van mijn darmen? Mij minder neerslachtig voelen? En mijn grootste vraag: zou ik weer gewoon ongesteld worden? Ik besloot dat ik na die stopweek geen nieuwe strip zou gebruiken.

Eerst werd ik veel minder angstig dan aan de pil. Daarnaast voelde ik mij (in het begin) veel gelukkiger, vrijer en zat ik lekkerder in mijn vel. Ik voelde mij minder afgevlakt. Het enige probleem was dat ik zeven maanden lang niet menstrueerde.

Na 3 maanden besloot ik naar de huisarts te gaan. Hij vertelde mij dat ik over zes maanden terug kon komen omdat het volkomen normaal was dat de menstruatie uitbleef na het stoppen met de pil. Dus zat ik drie maanden later weer bij de huisarts waar ik een doorverwijzing kreeg naar een gynaecoloog. 

Gynaecoloog

Na een gesprekje, een inwendige echo en een bloedonderzoek kreeg ik de diagnose PCOS. Ik zou pas symptomen van PCOS kunnen krijgen als ik veel zou gaan aankomen, aldus de gynaecoloog. Dus de symptomen die ik had, konden niet door PCOS komen. Ik had geen ondergewicht maar in deze periode deed ik veel aan krachttraining (3-4 keer per week) en volgde ik een streng ketogeen dieet. Maar dat kon er niets mee te maken hebben. Ze kon verder niets voor mij betekenen en vertelde dat ik terug kon komen zodra ik kinderen wilde. Daarnaast kreeg ik te horen dat ik een verhoogde kans had op diabetes, hoge bloeddruk en baarmoederkanker. Maar verder hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Als tip gaf ze mij nog mee dat ik waarschijnlijk beter eerst kinderen kon krijgen en dan carrière kon maken om mijn kans op zwangerschap te verhogen.

Symptomen

In de maanden daarna kreeg ik nog meer last van acne, begon mijn haar uit te vallen (begon het op te vallen) en kreeg ik last van heftige stemmingswisselingen. Dat er een link was tussen acne en het stoppen met de pil had ik wel bedacht, maar de haaruitval kon ik niet plaatsen. 

Gelukkig werd ik na zeven maanden wel weer ongesteld. Eenmalig, maar dat was voor mij een enorme opluchting. Vanaf dat moment ging het in ups en downs. Ik begon online en in de databases van de WUR (Wageningen Universiteit) wat meer over PCOS te vinden. Zo las ik dat er verschillende onderzoeken gaande waren en dat leefstijl als medicijn kon werken.

Gezondheid

Ik was mij al vrij bewust van gezondheid, supplementen, gezonde voeding etc. Naast een onregelmatige cyclus, heb ik ook vanaf mijn 13e darmklachten. Dit heb ik altijd toegeschreven aan de blindedarm- en buikvliesontsteking die ik op mijn twaalfde opliep in Frankrijk waarna ik 12 dagen in het ziekenhuis lag. Maar achteraf denk ik dat stress en voeding ook een grote rol heeft gespeeld.

Verder lezen? Lees hier deel 2 – bewustwording.

ONTVANG GRATIS

E-book

Ben je klaar om je PCOS aan te pakken? Wil je weten wat de oorzaak is van jouw PCOS en een persoonlijke aanpak vinden? Vul je gegevens in, ontvang het e-book en krijg nog meer informatie in je mail.