Eet je wel genoeg?
Eten en drinken is net als onderdak en medische hulp een primaire levensbehoefte. Je hebt dit nodig om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen en energie om te groeien, ziektes te voorkomen en het allerbelangrijkste: overleven. Toch krijgen veel vrouwen, meestal zonder dat ze het weten, te weinig voeding binnen. Dit kan vervolgens de klachten die bij PCOS horen verergeren en daarom is genoeg eten van (levens)belang.
Wat is de relatie tussen genoeg eten en PCOS?
Door de juiste voeding worden de processen in ons lichaam op een gezonde manier uitgevoerd. Veel vrouwen eten onbewust te weinig in kilocalorieën; een maat die aan voedsel gegeven wordt om in te schatten hoeveel energie het oplevert in het lichaam. Door te weinig eten krijgen vrouwen ook te weinig macro- en micronutriënten binnen. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten die allemaal hun eigen doel dienen. Micronutriënten zijn de kleinere bouwstenen, zoals mineralen en vitaminen. Als je te weinig voeding binnenkrijgt, kan je metabolisme vertragen. Je lichaam stelt prioriteiten als het onvoldoende energie binnenkrijgt en (zeker bij PCOS) vallen je geslachtsorganen hier vaak niet onder. Dit betekent dat er onvoldoende energie en voedingsstoffen uitgaan naar het optimaliseren van de functie van je geslachtsorganen.
Het kan erg belangrijk zijn om je lichaam te voorzien van voldoende kwalitatieve voeding zodat je metabolisme weer kan versnellen. Zodra dit gebeurt, verbrand het lichaam méér energie zonder dat het leidt tot (blijvende) gewichtstoename. Dit betekent dat je méér kunt eten, en dus méér belangrijke en vaak essentiële stoffen uit je voeding kunt opnemen om je gezondheid te verbeteren. Alleen als er voldoende energie aanwezig is voor alle processen in je lichaam, kan je weer hormonaal in balans komen en PCOS naar de achtergrond brengen.
Als je af wilt vallen of het advies van de huisarts krijgt om af te vallen, ligt het voor de hand om minder te gaan eten en/of (excessief) te gaan sporten. Hierdoor kan het metabolisme juist vertragen en wordt PCOS vaak in stand gehouden. PCOS staat bekend als een hormonale disbalans, maar eigenlijk is het een verstoring van het metabolisme, waardoor hormonen uit balans raken. Minder eten en/of excessief sporten lijkt een oplossing, maar bij PCOS is rust en veiligheid in het lichaam creëren in onze ogen de enige weg naar balans én een duurzaam gezond gewicht.
Wat is voor jou genoeg eten per dag?
Natuurlijk is het afhankelijk van je lengte, bouw en activiteit hoeveel kilocalorieën per dag genoeg zijn voor jou. Hoe snel je metabolisme draait, is ook bepalend voor de hoeveelheid kilocalorieën die je kunt eten zonder aan te komen. De bovenstaande tabel is een richtlijn die je kunt gebruiken om te starten. Deze richtlijn dekt niet de lading: naast de genoemde factoren is ook je spijsverteringscapaciteit en darmflora van invloed hoeveel kcal je uit voeding haalt en blijft het een persoonlijk proces om de voor jou juiste hoeveelheid voeding helder te krijgen. Wij begeleiden vrouwen met PCOS hierin in onze 1 op 1 coachingstrajecten. Als je zelf aan de slag wilt, blijf dan vooral reflecteren op wat je lichaam je teruggeeft aan signalen en blijf uittesten met verschillende hoeveelheden calorieën (vaak meer dan minder) tot je hormonaal in balans bent, genoeg energie over de dag hebt en op een gezond en stabiel gewicht blijft.
Wat kun je nu doen om verbetering te krijgen?
Voldoende eten en weinig tot geen heftige sportsessies zijn essentieel om de balans weer te vinden als je momenteel geen cyclus hebt. Hoewel krachttraining het meest wordt aanbevolen voor vrouwen met PCOS, adviseren wij dit pas te hervatten zodra je cyclus zich herstelt. Als je een inactief leven leidt, kan het helpen om te oriënteren op welke manier je meer lichamelijke activiteit kunt toevoegen: elke dag 30 minuten tot een uur wandelen, bewegen tijdens je pauzes, staand werken in plaats van zittend; wees creatief!
Een app* zoals Cronometer of de Eetmeter kan inzicht geven in hoe je nu eet en waar je aan kunt werken. Misschien blijkt dat je veel te weinig eet, terwijl je al die tijd dacht dat je genoeg binnen kreeg. Wees ook eerlijk over wat je eet, ook als je die dag een hele reep chocola hebt gegeten en ’s avonds een zak chips. Door bij te houden wat je eet, weet je of je voedingspatroon verandering nodig heeft.
Let wel op dat je eventuele veranderingen langzaam doorvoert: je lichaam heeft tijd nodig om aan nieuwe omstandigheden te wennen en klachten kunnen verergeren of gewicht kan toenemen als je te snel veranderingen doorvoert. Wees lief voor jezelf, luister naar je lichaam en gun jezelf de tijd om weer in balans te komen.
Als je een sportdag hebt of actief werk hebt, eet dan zeker meer!
Wil je meer hulp of ben je benieuwd naar recepten speciaal voor PCOS? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod.
*Ben je gevoelig voor eetstoornissen of heb je een verleden in eetstoornissen? Dan raden wij het gebruik van een voedingsapp af.