Een verstoorde relatie met voeding komt relatief vaak voor bij vrouwen met PCOS

Onderzoek toont vaak aan dat vrouwen met PCOS een verhoogde kans op eetstoornissen of een verstoorde relatie met eten hebben, vergeleken met vrouwen zonder PCOS. In dit artikel lees je hoe je zelf de rode vlaggen kunt ontdekken.

We bespreken dit onderwerp ook in een podcast:

Vrouwen met PCOS hebben dus een verhoogde kans op een verstoorde relatie met voeding. In de praktijk merken en horen wij vaak dat zo’n verstoorde relatie met voeding niet van de ene op de andere dag ontstaat. Zo vertelde iemand ons laatst dat ‘het er echt is ingeslopen’.

Hoe is jouw relatie met voeding?

Daarom hebben wij een aantal vragen opgesteld dat jij aan jezelf kunt stellen, om zo een beeld te krijgen van hoe jouw relatie met voeding op dit moment is.

Ga even rustig zitten, en beantwoord de volgende vragen eerlijk naar jezelf:

  1. Voel ik ruimte en rust over wat ik eet?
  2. Vertrouw ik op mijn lichaam?
  3. Probeer ik daadwerkelijk te luisteren naar de signalen die mijn lichaam mij geeft en wat die mij proberen te vertellen?
  4. Probeer ik het zo goed als ik kan te doen of wil ik het perfect doen?
  5. Welke gedachten heb ik over mijzelf? Tip: houd dit eens 1-3 dagen bij in je notities.

Er zit een heel dun lijntje tussen gezonde keuzes willen maken en gezonde keuzes moeten maken. Wanneer ben je nog gezond bezig en wanneer wordt het obsessief of ongezond?

Kenmerken van een verstoorde voedingsrelatie

Gezonde gedachtesRode vlaggen
Ik zorg zo goed als ik kan en mijn situatie toelaat voor mijn lichaam.Ik moet alles perfect doen, anders ben ik niet gezond/val ik niet af (of ander doel).
Ik vertrouw op mijn lichaam.Ik moet controle hebben over wat ik eet en drink.
Het gaat om het grote plaatje en de keuzes die ik structureel maak (de ‘80%’).Iedere keer als ik iets ‘ongezonds’ eet, heeft dat een negatieve invloed op mijn gezondheid, gewicht of lichaam.
Ik luister naar de signalen en de daadwerkelijke behoefte van mijn lichaam.Ik moet tegen de signalen van mijn lichaam ingaan en deze weerstaan (zoals honger, cravings en flauw worden).
Ik wil gezonde keuzes maken.Ik moet gezonde keuzes maken.
Vertrouwen, willen, mogen, zelfzorg, ruimte, rust, balans.Frustratie, onbegrip, moeten, straffen, restricties, perfectionisme, obsessie.
Deel dit artikel via
Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest

Loes & Isabelle

Wij zijn Loes (links) en Isabelle (rechts) en samen runnen wij PCOS Platform. Na het krijgen van de diagnose PCOS zijn we beiden op zoek gegaan naar een oplossing voor de vervelende klachten en de disbalans die PCOS teweegbrengt. Inmiddels is Loes orthomoleculair therapeut en Isabelle hormoontherapeut en delen wij via PCOS Platform alle ins en outs over PCOS en wat je hieraan kunt doen. Want er is ontzettend veel wat je wél kunt doen bij PCOS – dat hebben we zelf ervaren en zien we honderden vrouwen in onze praktijk óók doen. Dat gunnen wij jou ook!

Loes & Isabelle

Wij zijn Loes (links) en Isabelle (rechts) en samen runnen wij PCOS Platform. Na het krijgen van de diagnose PCOS zijn we beiden op zoek gegaan naar een oplossing voor de vervelende klachten en de disbalans die PCOS teweegbrengt. Inmiddels is Loes orthomoleculair therapeut en Isabelle hormoontherapeut en delen wij via PCOS Platform alle ins en outs over PCOS en wat je hieraan kunt doen. Want er is ontzettend veel wat je wél kunt doen bij PCOS – dat hebben we zelf ervaren en zien we honderden vrouwen in onze praktijk óók doen. Dat gunnen wij jou ook!

Ook interessant om te lezen…

Algemeen

Zonbescherming voor het gezicht bij PCOS: onze nieuwste inzichten

In dit artikel deel ik (Loes) graag over mijn bevindingen van de afgelopen tijd. Ik belandde namelijk vanuit persoonlijke interesse in een grote zoektocht omtrent SPF:) Als je iets googelt krijg je namelijk in eerste instantie antwoorden van populaire sites (vaak met …

Verder lezen
Algemeen

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een te hoog of te laag bloedsuikerniveau kan problemen veroorzaken, vooral bij vrouwen met PCOS. …

Verder lezen
Algemeen

De lever en PCOS: alles wat je moet weten

De lever speelt een erg belangrijke rol bij PCOS. Waarom is dat zo? En wat betekent dit voor jou als vrouw met PCOS? Wij doken in het onderwerp. Onze bevindingen lees je hier.  Dit onderwerp en de volledige inhoud van …

Verder lezen
Algemeen

Zonbescherming voor het gezicht bij PCOS: onze nieuwste inzichten

In dit artikel deel ik (Loes) graag over mijn bevindingen van de afgelopen tijd. Ik belandde namelijk vanuit persoonlijke interesse in een grote zoektocht omtrent SPF:) Als je iets googelt krijg je namelijk in eerste instantie antwoorden van populaire sites (vaak met …

Verder lezen
Algemeen

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een te hoog of te laag bloedsuikerniveau kan problemen veroorzaken, vooral bij vrouwen met PCOS. …

Verder lezen
Algemeen

De lever en PCOS: alles wat je moet weten

De lever speelt een erg belangrijke rol bij PCOS. Waarom is dat zo? En wat betekent dit voor jou als vrouw met PCOS? Wij doken in het onderwerp. Onze bevindingen lees je hier.  Dit onderwerp en de volledige inhoud van …

Verder lezen
Behandeling

Alles over de DUTCH test bij PCOS: wanneer is het een uitkomst?

Misschien herken je het wel: je hebt PCOS en probeert je door middel van leefstijl- en voedingsaanpassingen beter te voelen. Maar wat je ook (goed) doet, na verloop van tijd lijkt je gezondheid niet meer te verbeteren. Op zo’n moment …

Verder lezen

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans zodat je klachtenvrij door het leven kunt en je de kans op zwangerschap vergroot'

Gratis masterclass 'In 4 stappen van PCOS naar balans'

loes-isabelle