Misschien vraag je je af welke vorm van anticonceptie geschikt is als je PCOS hebt. Dat is een veelgestelde vraag die uiteraard bij iedere vrouw anders moet worden beantwoord. In dit artikel vertel ik (Loes) je mijn ervaring met de koperspiraal bij PCOS.
Deze inhoud is ook als podcast te beluisteren.
Wat is een koperspiraal?
De koperspiraal lijkt voor veel vrouwen met PCOS een goede anticonceptie, omdat het geen hormonen bevat. De koperspiraal zorgt er op een andere manier voor dat er geen bevruchting plaatsvindt. Hij geeft geleidelijk een beetje koper af en dit koper heeft vervolgens een verlammend effect op de zaadcellen waardoor deze niet in staat zijn een eicel te bevruchten. Daarnaast zorgt het spiraaltje voor verandering van het baarmoederslijmvlies, waardoor de eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.
Er zijn verschillende soorten koperspiralen (T-safe, Gynefix, Flexi T, Multi-Safe Short). Kijk voor meer informatie op spiraaltjeplaatsen.nl.
Mijn (Loes) persoonlijke ervaring met de koperspiraal
Toen de hormonale reactie op de anticonceptiepil mij tegen begon te staan, koos ik ervoor om de koperspiraal te laten plaatsen. Ik wilde mijn cyclus inzichtelijk hebben en duidelijk weten wat er in mijn lijf gebeurde.
Uiteindelijk heb ik twee keer een koperspiraal laten plaatsen, maar ook twee keer weer laten verwijderen (na ongeveer een jaar). De eerste spiraal was verzakt en bij de tweede kreeg ik veel tussentijdse bloedingen. Helaas gaf mijn lichaam aan dat dit niet mijn ding was. Maar ik ontmoet ook veel vrouwen waarbij de koperspiraal wél een uitkomst biedt.

Lees ook: Stoppen met de pil bij PCOS.
Het verschil tussen de koper- en hormoonspiraal
Hormonen:
- De hormoonspiraal geeft – je raadt het al – (synthetische) hormonen af zoals levonorgestrel. Dit beïnvloedt de cyclus en voorkomt bevruchting en innesteling.
- Bij een koperspiraal is er geen sprake van hormonen. Dit beïnvloedt dan ook minder direct de cyclus.
Plaatsing:
- Beide spiralen worden geplaatst in de baarmoeder voorbij de baarmoedermond. het plaatsen kan bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
Vorm:
- De hormoonspiraal is T-vormig
- De koperspiraal is doorgaans ankervormig of T-vormig, maar kent ook andere vormen.
De bijwerkingen van een koperspiraal
Net als veel anticonceptie, komt ook de koperspiraal soms met bijwerkingen. Bijwerkingen van de koperspiraal kunnen zijn:
- Zwaardere en langere menstruatie
- Onregelmatige menstruatie
- Heftigere buikkrampen
- Sneller last van vaginale infecties
- Spotting (bloedverlies) tussen menstruaties in
- Pijn tijdens seks
- En soms: kopervergiftiging.
- Neem altijd contact op met je huisarts als je veel last krijgt van je spiraal, pijn hebt, veel bloedingen krijgt, denkt dat je zwanger bent, erg vermoeid raakt, of andere aanhoudende klachten ervaart.
Lees ook: Tussentijdse bloedingen bij PCOS: wat is de oorzaak?
Onze visie
Een koperspiraal kan voor velen een uitkomst zijn. Wij vinden het de beste optie qua anticonceptie, na het condoom.
Maar toch kan het met bijwerkingen komen, zoals hierboven besproken. Ook is er vrij weinig onderzoek gedaan naar het effect van het koperspiraaltje op het lichaam. Er bestaat wel onderzoek dat aantoont dat de koperionen uit een koperspiraal de progesteronreceptoren negatief kan beïnvloeden en ook de oestrogeenreceptoren. Ander onderzoek toonde tevens aan dat de baarmoedercellen deze koperionen kunnen opnemen. Gemiddeld geeft een spiraal 43.8 microgram per dag af. Dat is niet veel, maar kan enig effect hebben op sommige mensen.
Daarom zijn wij een beetje huiverig voor de spiraal. Het beste is om eerst minimaal zes maanden zonder beïnvloeding van anticonceptie een duidelijk beeld te krijgen van je lichaam en je cyclus., terwijl je werkt aan een PCOS Loving leefstijl. Op dit ijkpunt kun je verder voortborduren en kan na een goede overweging een koperspiraal voor jou wellicht een optie zijn.
We adviseren je de bijbehorende podcast te luisteren, waarin we meer toelichten en nuanceren over de koperspiraal. Wees je vooral bewust dat óók koper je hormonen kunnen beïnvloeden en dat vage klachten zeker voort kunnen komen vanuit een koperspiraal.