Diagnose PCOS

Isabelle

Voor de diagnose

Het is gebruikelijk dat meisjes in hun pubertijd aan de pil (of andere hormonale anticonceptie) gaan om een eventuele ongewenste zwangerschap te voorkomen. Wanneer er sprake is van een onregelmatige cyclus kan het ook handig zijn omdat daarmee hun cyclus gereguleerd kan worden. De cyclus wordt echter niet gereguleerd, maar de hormonen in de pil zorgen wel voor een ‘kunstmatige cyclus’. Vaak stoppen vrouwen pas met de pil of andere hormonale anticonceptie wanneer zij een kinderwens hebben of wanneer er geen noodzaak of behoefte meer is om hormonale anticonceptie te gebruiken. Wanneer de menstruatie dan lang uitblijft, onregelmatig is of er geen sprake is van een gewenste zwangerschap is dit voor de meeste vrouwen genoeg reden om medische hulp te zoeken. Meestal is een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Wanneer de huisarts PCOS of andere fertiliteitsproblemen vermoedt, is een verwijzing naar de gynaecoloog de tweede stap.

Rotterdam Criteria

De diagnose PCOS wordt (door een dokter of ander medisch bevoegd personeel) vastgesteld aan de hand van de Rotterdam Criteria. Voor de diagnose PCOS moet je aan minimaal twee van de drie criteria voldoen:

  1. Oligomenorroe of amenorroe
    Dat betekent dat je minder dan 8 keer per jaar menstrueert (oligomenorroe) of je menstruatie geheel uit blijft (amenorroe).
  2. Hyperandrogenisme
    Dat houdt in dat je verhoogde waardes van testosteron hebt en/of verschijnselen die daarbij horen zoals acne, overbeharing en kaalheid volgens een mannelijk patroon.
  3. Echoscopisch polycysteuze ovaria
    Dat betekent dat er bij een in- of uitwendige echo meer dan 10 tot 12 eiblaasjes in één of beide eierstokken worden gezien.

Aan de hand van een aantal vragen, een bloedonderzoek en een echo wordt de diagnose gesteld. Bovendien moet worden vastgesteld dat de symptomen niet door andere aandoeningen worden veroorzaakt. Meestal wordt gevraagd naar hoe lang de symptomen al spelen, je cyclus en of je een kinderwens hebt.

Indien nodig worden met een bloedonderzoek de waarden van het FSH, LH, testosteron, oestrogeen, progesteron en soms ook prolactine gemeten. Aan de hand van deze waarden kan eventueel verder onderzoek worden gedaan.

Na de diagnose

Na de diagnose kan een behandelplan worden opgesteld. Wanneer je geen kinderwens hebt, kan de arts meestal niet veel voor je betekenen. Er wordt geadviseerd minimaal 3-4 menstruaties per jaar te krijgen om het baarmoederslijmvlies dun te houden. Als dat niet uit zichzelf gebeurt, kun je middels hormonale anticonceptie of andere medicatie toch een menstruatie opwekken. Wanneer je wel een actuele kinderwens hebt kun je goed geholpen worden middels een fertiliteitstraject.

Indien je last hebt van overgewicht wordt door artsen vaak aangeraden om af te vallen wegens de gezondheidsrisico’s van overgewicht. Afvallen met PCOS is echter moeilijker dan normaal en vaak is het afvallen zelf niet de oplossing maar het resultaat van het aanpakken van de daadwerkelijke oorzaak van je PCOS. Meer weten over de mogelijke oorzaken van je PCOS en hoe ik je kan helpen die aan te pakken? Bekijk hier de mogelijkheden. Ook een diëtist, voedingsdeskundige, orthomoleculair- of hormoontherapeut kunnen je hiermee helpen. Tip: zoek iemand bij wie jij je prettig voelt én die gespecialiseerd is in PCOS.

Wanneer je symptomen ervaart, zijn er veel mogelijkheden om deze (zelf) onder controle te krijgen. Zo kun je in overleg met je (huis)arts voor hormonale anticonceptie kiezen om de menstruatie op een kunstmatige manier te ‘reguleren’. Maar kun je ook voor leefstijlaanpassingen kiezen of een combinatie. Lees hier meer over de mogelijke behandelingen.

KEEP READING

Wat is betrouwbare informatie?

Wat is betrouwbare informatie?

Informatie Over de betrouwbaarheid van informatie is veel te doen. Wetenschappers, onderzoekers, instanties en particulieren hebben daar vaak een eigen kijk op. Ook...