De ovulatie: waar het allemaal om draait in de cyclus (en waar het misgaat bij PCOS)
Isabelle & Loes

Bij PCOS vindt er geen of minder vaak een eisprong plaats. De grote vraag is waarom? Je hormonen zijn uit balans waardoor de processen niet op de juiste manier plaatsvinden. Hoe dat precies zit, lees je hier.

De folliculaire fase van de cyclus

In de eerste helft van de cyclus (de folliculaire fase) groeit één dominant eiblaasje het hardst. Alles wordt als het ware klaargemaakt voor de eisprong: het springen van het eitje uit het eiblaasje:

  • Het baarmoederslijmvlies groeit, zodat daar straks eventueel een bevrucht eitje in kan nestelen. 
  • Het eiblaasje groeit, zodat de eicel daaruit kan springen en het omhulsel zich na de eisprong kan vormen tot een klier.

Het is magisch! Het is één groot samenspel van hormonen dat ervoor zorgt dat alle processen precies op het juiste moment plaatsvinden.

Geen of minder vaak een eisprong bij PCOS

In dit proces lopen een aantal dingen niet helemaal lekker bij PCOS, want je cyclus (en daarmee je ovulatie) blijft uit. Er vindt geen of minder vaak een eisprong plaats.

Wat is er dan aan de hand? Je hormonen zijn uit balans waardoor de processen niet op de juiste manier en/of niet op het juiste moment plaatsvinden.

Hormonen uit balans: hoe komt dat?

De grote vraag is: waarom? Waarom zijn je hormonen uit balans? Wij zien dat dit komt omdat je jouw lichaam dan niet geeft wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Als je niet genoeg eet of niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dan lukt het je lichaam niet om alle processen op het juiste moment te laten plaatsvinden.

Sterker nog, je lichaam kan een tegengesteld signaal geven: ‘Ho, stop! Er is nu niet genoeg energie of er zijn niet genoeg voedingsstoffen om dit proces draaiende te houden.’ De stekker wordt er als het ware uitgetrokken.

Zo werkt dat ook bij vrouwen in de topsport of een eetstoornis zoals anorexia. Bij hen vinden wij het vaak logisch.

Hetzelfde gebeurt eigenlijk bij ons vrouwen met PCOS: alleen wat eerder. Ons lichaam is eerder ‘van slag’.

Masterclass: van PCOS naar balans

We leggen dit, en nog veel meer uit in onze masterclass ‘Van PCOS naar balans’. 17 november om 17:00 uur geven wij deze masterclass waarin wij jou meenemen in wat PCOS precies is, hoe het werkt, wat de oorzaak is en hoe je het aanpakt. Je hoeft er niet live bij te zijn. Als je je aanmeldt, ontvang je daarna een opname.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!