Over de oorzaak van PCOS wordt veel gespeculeerd. Is het genetisch? Is het de (verkeerde) leefstijl? Is het gewicht? In dit artikel lees je wat wij over de oorzaak van PCOS weten en hoe dit je kan helpen bij het aanpakken van PCOS.
Lees ook deel 2 van deze artikelreeks: De diagnose PCOS: dit moet je weten.
Genen, gewicht, hormonen?
- Genen?
Als je PCOS hebt, bestaat de kans dat je, net als wij, wilt begrijpen wat de oorzaak is van dit syndroom. Op veel plekken is te lezen dat de oorzaak van PCOS niet bekend is en het in sommige families vaker voorkomt. Hierbij zouden bepaalde genen betrokken zijn.
- Gewicht?
Ook lees je dat gewicht een belangrijke rol kan spelen, waardoor veel vrouwen het advies krijgen af te vallen (omdat PCOS zich openbaart als deze vrouwen in gewicht toenemen). Afvallen is echter niet altijd even gemakkelijk bij PCOS en het vraagt een complete aanpak om uiteindelijk, naast hormonaal balans, ook op een voor jou gezond gewicht te raken. Anders gezegd: onze ervaring leert dat de focus alleen op afvallen, door bijvoorbeeld excessief te sporten of veel minder te eten, je alleen maar verder van vruchtbaarheid, gezondheid en een duurzaam gezond gewicht brengt.
- Hormonen?
Ook lees je dat een verhoogde waarde van LH, een verhoogde waarde van testosteron en een verhoogde hoeveelheid insuline de oorzaak van PCOS kunnen zijn. Maar wij vragen ons juist af: hoe komt het dat die waarden überhaupt verhoogd kunnen zijn? Alleen door dat te begrijpen, kun je naar de werkelijke oorzaak van de PCOS gaan om die vervolgens te behandelen.
Geen symptoombestrijding, maar het verhelpen van de werkelijke oorzaak. Meer weten? Kijk eens bij ons aanbod.

De oorzaak van PCOS: hoe zit dat?
PCOS is meer dan alleen de openbaring van de voornaamste symptomen die bij PCOS horen. Daarmee bedoelen we dat de oorzaken die aan jouw PCOS ten grondslag kunnen liggen dieper gaan dan alleen het syndroom PCOS. Vrouwen met PCOS hebben vaak een genetisch profiel waarbij het meer voor de hand ligt om PCOS te ontwikkelen. Als er sprake is van erfelijkheid, is de uiting hiervan afhankelijk van de omstandigheden in de baarmoeder en ná de geboorte. Ook hebben niet alle vrouwen met PCOS een specifiek genetisch beeld en hangt het bij deze vrouwen samen met de omstandigheden waarin zij zich bevinden (psychisch en lichamelijk).
Of er nu wel of niet sprake is van erfelijkheid: wij kunnen als vrouwen met PCOS met de juiste leefstijl veel symptomen reduceren.
Verstoringen bij PCOS
Vaak zijn er meerdere verstoringen zichtbaar, die met elkaar in verbinding staan en/of elkaar in stand kunnen houden. Bij PCOS worden vaak de volgende verstoringen gezien:
- Laaggradige ontstekingen
- Insulineresistentie
- Overmatige stressreacties
- Hormonale disbalans
- Schildklierproblemen
Veel van bovenstaande verstoringen vinden hun oorsprong in de volgende onderliggende oorzaken:
- Vertraagd/verstoord metabolisme: door te weinig eten, te weinig voedingsstoffen en/of teveel stress vertraagd het lichaam werkt de schildklier niet optimaal.
- Overbelasting van organen: waaronder darmen en lever, die hierdoor niet optimaal hun werk kunnen doen.
- Onvoldoende bouwstoffen/voedingsstoffen: waardoor het lichaam niet optimaal met stress om kan gaan en systemen in het lichaam onvoldoende voedingsstoffen hebben voor een goed verloop.
- Ontstekingsbevorderende voeding, overmatig bewerkte voeding, medicatie en hormonale anticonceptie: waardoor het lichaam verstoord wordt en extra belast wordt.
- Te veel stress: door te weinig eten, excessief sporten, mentale/emotionele/sociale problemen of psychische/lichamelijke trauma’s.
- Een overmaat aan gifstoffen: dat al kan hebben plaatsgevonden tijdens je ontwikkeling in de baarmoeder.
Lees ook: Waarom stress de daadwerkelijke oorzaak is van PCOS en wat je eraan kunt doen.
Hieruit kun je concluderen dat, als je weer in balans wilt komen, dit een totale en brede benadering vraagt zodat je lichaam weer krijgt wat het nodig heeft om goed te functioneren.
Wil je weten wat je hier aan kunt doen? Lees dan verder in artikel 4: Mogelijke behandelingen van PCOS.