De oorzaak van PCOS

Isabelle

Syndroom

PCOS is een syndroom. Dat betekent dat het een verzameling aan symptomen is die vaak samen voorkomen. De ene PCOS is dus de ander niet. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom het ene supplement wel helpt voor sommige vrouwen met PCOS maar juist niet of averechts kan werken voor anderen. Om met PCOS gediagnosticeerd te kunnen worden, moet je voldoen aan twee van de drie Rotterdam Criteria.

Oorzaak

De oorzaak van PCOS is onbekend. Wel wordt er vermoed dat er meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan PCOS en dat er meerdere hormonen bij betrokken zijn. Bovendien kunnen genetische factoren een rol spelen. In zowel de PCOS Focus Challenge en de PCOS Academy gaan we dieper in op mogelijke oorzaken zoals insulineresistentie, laaggradige ontstekingen, stress, je schildklier, darmklachten etc.

De cyclus

In de hypofyse (een klier in het midden van de hersenen) wordt het hormoon FSH afgegeven. FSH is het follikel stimulerend hormoon en stimuleert de groei van de follikel (waar de eicel in zit) en de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken. Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien en dikker wordt. Wanneer het oestrogeen-gehalte in het bloed hoog is, wordt de afgifte van het FSH geremd. Wat de LH (luteïniserend hormoon) afgifte weer stimuleert. Halverwege de cyclus, wanneer het LH-gehalte het hoogst is (de LH-piek), treedt de eisprong op. De eierstokken gaan nu ook progesteron produceren. Progesteron zorgt voor voldoende voedingsstoffen in het baarmoederslijmvlies om de baarmoeder voor te bereiden op een eventuele bevruchting. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht, daalt het oestrogeen en progesteron in het bloed en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten wat resulteert in een bloeding (de menstruatie). Door de lage oestrogeen-waarde in je bloed, wordt de hypofyse weer gestimuleerd om FSH te produceren.

PCOS

Vaak wordt bij vrouwen met PCOS een verhoogde waarde van (een van de) volgende hormonen gezien:

  1. Luteïniserend Hormoon (LH) 
  2. Testosteron (mannelijk hormoon)
  3. Insuline (reguleert de bloedsuikerspiegel)

En soms een verlaagde waarde van het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). 

De disbalans in hormonen leidt tot een mindere werking van de eierstokken. De follikels groeien moeilijk waardoor er geen of onregelmatig een ovulatie optreedt. Dit is ook de reden waarom vrouwen met PCOS moeilijker zwanger worden. Wanneer er geen ovulatie optreedt, is er ook geen eicel aanwezig die bevrucht kan worden en dus geen kans op zwangerschap. De follikels die niet zijn tot ovulatie zijn gekomen blijven zitten in de eierstokken. Dat zijn de vochtblaasjes (cysten) die in de eierstokken te zien zijn op een echo.

Leefstijl

Er zijn vrouwen met PCOS die middels leefstijlaanpassingen hun cyclus weten te reguleren, symptomen kunnen aanpakken en zelfs op een natuurlijke manier zwanger worden. Hier is echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor om te kunnen claimen dat leefstijl bij iedere vrouw met PCOS een rol speelt. Bij overgewicht of insulineresistentie wordt vaak gezegd dat als vrouwen afvallen, de cyclus terugkeert. Vaak is echter PCOS en insulineresistentie juist de oorzaak van gewichtstoename dus overgewicht is ook een symptoom van PCOS.

KEEP READING

Wat is betrouwbare informatie?

Wat is betrouwbare informatie?

Informatie Over de betrouwbaarheid van informatie is veel te doen. Wetenschappers, onderzoekers, instanties en particulieren hebben daar vaak een eigen kijk op. Ook...