Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Insulineresistentie bij PCOS + 3 dingen die je eraan kunt doen
Isabelle & Loes

Wij merken dat het soms onduidelijk is wat insulineresistentie nu precies is. Al die medische termen zijn belangrijk, maar daar heb je niet meteen wat aan. Jij wilt begrijpen en snappen wat jij eraan moet doen. Daar proberen we je mee te helpen in dit artikel. 

Insulineresistentie bij PCOS

Insulineresistentie komt heel vaak voor bij vrouwen met PCOS. Naar schatting heeft maar liefst 70% van de vrouwen met PCOS last van insulineresistentie. 

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose (een vorm van suiker) in je bloed. Je hebt altijd een bepaalde hoeveelheid glucose in je bloed nodig omdat het de primaire bron van energie is voor je hele lichaam. Je hersenen draaien bijvoorbeeld primair op glucose. 

Zo werkt de bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel moet niet te hoog en niet te laag zijn, maar continu schommelen tussen een bepaalde range. Om ervoor te zorgen dat de glucose vanuit je bloed in je cellen terechtkomt, geeft je alvleesklier het hormoon insuline af. Je cellen zitten als het ware ‘op slot’ en glucose heeft een sleutel nodig om in je cellen te komen. Dat is insuline. 

Wat is insulineresistentie?

Maar wat is dan insulineresistentie? Hierbij reageren minder cellen in je lichaam goed op insuline. De sleutel past niet overal meer op. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog en maakt je alvleesklier meer insuline aan, omdat het geen signaal krijgt dat de bloedsuikerspiegel daalt. Er komt dus steeds meer insuline in het bloed, waardoor uiteindelijk veel glucose in één keer in je cellen wordt geduwd, waarna een bloedsuiker dal ontstaat.

De directe gevolgen van insulineresistentie zijn dus:

 1. Bloedsuikerschommelingen waarbij er lang een te hoge bloedsuiker is die soms wordt gevolgd door een bloedsuikerdip. Dit is stressvol voor het lichaam. En als je PCOS hebt, dan reageer je als het ware heftiger op stress (je stressemmer is sneller vol). 
 2. Hoog insulinespiegel in je bloed. Dit verhoogt onder andere het hormoon LH. Om tot een ovulatie te kunnen komen, moeten FSH en LH in de juiste verhouding aanwezig zijn. Dus als LH sterk verhoogd is, kan dat de ovulatie verhinderen.

Mogelijke oorzaken van insulineresistentie bij PCOS

 • Ontstekingen hebben een grote invloed op insulineresistentie. Alles wat ontstekingen kan veroorzaken, draagt bij aan het veroorzaken en verergeren van insulineresistentie.
 • Het is belangrijk om niet te veel vet te eten. Ook overgewicht kan een rol spelen, maar dit is niet een op zichzelf staande oorzaak.  
 • Te veel oestrogeen kan ontstekingen in de hand werken. 
 • Ook stress is een enorme trigger van insulineresistentie middels ontstekingen.
 • Bepaalde mineralen en vitamines verminderen ontstekingen. Hierin is met name de juiste verhouding heel belangrijk.

Check: heb jij last van insulineresistentie?

Heb je last van onderstaande symptomen, dan kan het zijn dat je insulineresistent bent of last van bloedsuikerschommelingen hebt. 

 • Trillerig wanneer je niet op tijd eet
 • Moeite met het overslaan van een maaltijd (moeten eten)
 • Drang naar zoetigheid of andere koolhydraten
 • Extreme behoefte aan koolhydraten zoals suiker, rijst, brood, aardappelen
 • Vaak moeten plassen en drinken*
 • Moeite met concentreren
 • Moe na de maaltijd
 • Niet verzadigd voelen
 • Te veel eten
 • Moeilijk stoppen met eten
 • Lusteloosheid en neerslachtigheid 
 • Duizeligheid
 • Stemmingswisselingen (gerelateerd aan te weinig eten) 

Wat kun je eraan doen als je PCOS hebt?

Er zijn drie elementen om aan te werken:

 1. Je cellen gevoeliger maken voor insuline
 2. Je bloedsuikerspiegel middels voeding zo stabiel mogelijk houden
 3. Een gezond stressniveau per dag realiseren (niet te veel maar je hoeft het ook niet te elimineren, dat kan niet en hoeft ook niet)

Koolhydraten zijn niet de boosdoener

Maar hoe pak je dat aan? Want als je je hierin verdiept, kom je al gauw terecht in een wirwar aan adviezen. Het allerbelangrijkste om je te realiseren is dat koolhydraten/suiker niet de boosdoeners zijn. Vermijd ze dus niet! Lees hier meer over koolhydraten.

Wat wél werkt: 3 tips

 1. Het totaalplaatje

Je cellen gevoeliger maken voor insuline doe je o.a. door te werken aan je vetzuurbalans, aan je mineralenstatus (o.a. kalium en magnesium), door ontstekingen te remmen, zo onbewerkt mogelijk te eten en je darmfunctie te optimaliseren. Dit kan wellicht wat overweldigend aanvoelen. Wij willen je meegeven dat alles met elkaar verbonden is. Door op de PCOS Loving manier te leven en eten pak je dit állemaal stap voor stap aan en gaat dit dus vanzelf.

 1. 5 tot 6 keer per dag eten

Daarnaast is het belangrijk om gebalanceerd te eten. Hiermee bedoelen we 25% eiwit, 50% koolhydraten en 25% vet (in kcal). 

Wij zien in de praktijk dat 5 tot 6 keer per dag eten een heel fijn startpunt is om je bloedsuikerspiegel gedurende de dag zo stabiel mogelijk te houden. Wacht daarbij ongeveer 3 tot 4 uur tussen elke maaltijd.

 1. Stress op gezond niveau houden

Tot slot is het dus belangrijk om je stress op een gezond niveau te houden. Dit betekent niet dat je geen stress kunt hebben, want je hebt ‘stress’ nodig. Maar als je de hele dag alle ballen hoog wilt houden en constant ‘aan staat’, dan kan dat tot een instabiele bloedsuikerspiegel leiden.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!