Gratis masterclass 22 en 24 april

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 22 en 24 april In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Alles over de DUTCH test bij PCOS: wanneer is het een uitkomst?
Isabelle & Loes
4 september 2023

Misschien herken je het wel: je hebt PCOS en probeert je door middel van leefstijl- en voedingsaanpassingen beter te voelen. Maar wat je ook (goed) doet, na verloop van tijd lijkt je gezondheid niet meer te verbeteren. Op zo’n moment kan gericht laboratoriumonderzoek zoals de ‘DUTCH Test’ helpen. Wat deze test inhoudt, leggen we hier uit.

Wat als er meer nodig is dan leefstijl?

Als je PCOS hebt, kun je door middel van het aanpassen van je voeding en leefstijl je gezondheid verbeteren. Wij zien in de praktijk ontzettend veel vrouwen opknappen van het maken van de juiste keuzes.

Toch kan het zijn dat je, ondanks die leefstijlaanpassingen, PCOS klachten blijft houden of onregelmatig blijft menstrueren. Je merkt wel verbetering in je gezondheid en vruchtbaarheid, maar na een tijdje stagneert het. Wellicht lijken bepaalde klachten zelfs erger te worden. Op dat punt kan gericht laboratoriumonderzoek helpen. Bij PCOS Platform zetten we dan – ter aanvulling op een PCOS Loving Leefstijl – de zogenaamde DUTCH test in: een laboratoriumonderzoek dat veel inzicht geeft bij PCOS en gerelateerde klachten.

Wat is de DUTCH test?

De DUTCH test is een test van het lab Precision Analytical Inc, dat gevestigd is in Amerika. Dutch staat voor ‘Dried Urine Test Comprehensive Hormones’. De test geeft door middel van urine en speeksel een geavanceerd beeld van jouw hormonale waardes op het moment van meten. PCOS Platform werkt samen met Nordic Laboratories, die de DUTCH test in Europa faciliteert. Via deze weg zijn we onderdeel van een expertgroep.

Een voorbeeld van onderzochte hormonale waardes uit een sample rapport van de DUTCH Plus-test.

Hoe werkt het?

 • Als je besluit een DUTCH test te doen via PCOS Platform, vragen wij de test voor je aan. Vooraf nemen we telefonisch contact met je op om te achterhalen welke vorm van de DUTCH test het beste bij jou past.
 • Na de aanvraag krijg je een testkit thuisgestuurd die je zelf kunt afnemen.
 • Vervolgens stuur je de test op per post.
 • Na ongeveer drie weken komt de uitslag binnen via ons portaal. Deze uitslag kun jij ook inzien zodra wij dit met je delen.
 • Wij analyseren de uitslag voor je en presenteren dit als onderdeel van het persoonlijk begeleidingstraject. Ook als je lid bent van de PCOS Balans Formule, kun je de DUTCH test via ons aanvragen.  

Welke informatie geeft de DUTCH test?

De DUTCH test geeft inzicht in je geslachtshormonen (oestrogenen, progesteron, androgenen) en je bijnierhormonen (cortisol, cortison). Ook geeft het inzicht in de zogenaamde ‘afbraakproducten’ waaruit we veel leren over jouw hormonale status. Hierna kunnen we gericht interventies op het gebied van voeding, leefstijl en suppletie toepassen.

Een voorbeeld: veel vrouwen met PCOS hebben last van oestrogeendominantie (te veel oestrogeen). Dit hormoon kent echter een aantal vormen én heeft een aantal afbraakmetabolieten: 2OH, 4OH en 16OH. Deze metabolieten hebben allemaal invloed op klachten die je ervaart. Door te achterhalen in welke mate deze aanwezig zijn, weet je dus welke ‘vorm’ van oestrogeendominantie je hebt en kun je hierop inspelen.

De DUTCH Plus-test. Bron: dutchtest.com.

De DUTCH Plus-test

Er zijn diverse soorten van de DUTCH test. We beoordelen per individu welke test bij die persoon past. Onze voorkeur gaat meestal uit naar de DUTCH Plus-test, omdat deze een zeer compleet inzicht geeft en de zogenaamde ‘cortisol awakening response’ bevat.

Deze test gaat onder andere in op:

 1. De status van relevante geslachtshormonen en de daarbij horende afbraakproducten.
 2. De werking van betrokken enzymen die van grote invloed zijn op het functioneren van deze hormonen.
 3. De status van je stresshormonen, die onder andere wordt gemeten door een cortisol-dagprofiel vast te stellen.
 4. Relevante markers bij het functioneren van jouw geslachtshormonen, zoals B12 (in de vorm MMA), B6, melatonine en neurotransmitters zoals dopamine.

Voorbeeld van relevante marker-resultaten uit een sample rapport van de DUTCH Plus-test.

Is het wat voor jou?

Wanneer je pas net begint met een PCOS Loving leefstijl of hier nog mee moet starten, hoef je natuurlijk niet direct te starten met gericht laboratoriumonderzoek. De meeste vrouwen werken eerst aan de basis van een passende leefstijl. De PCOS Balans Formule helpt hierbij.

Drie situaties waarin je de DUTCH test kunt inzetten:

 1. Bij een ‘missing link’ en het aanhouden van klachten
 2. Bij ‘haast’ om zo snel mogelijk in balans te willen komen
 3. Bij een sterke behoefte aan maatwerk

1. De ‘missing link’

Stel: je hebt de PCOS Loving leefstijl (grotendeels) geïmplementeerd maar merkt dat je lichaam nog niet (volledig) in balans is. Dan is soms een gerichtere aanpak nodig om een zogenaamde ‘missing link’ te achterhalen. Op dat moment kan de DUTCH Plus-test van grote meerwaarde zijn en inzicht geven in jouw hormonale balans. Vaak is er in deze situatie sprake namelijk van een zogenaamde vicieuze cirkel waardoor klachten steeds blijven aanhouden en het gewenste resultaat niet wordt bereikt. Gericht laboratorium kan inzicht geven waar er sprake is van een missing link zodat we daar gericht op kunnen inzetten om die te doorbreken.

2. Bij ‘haast’

De tweede situatie om een DUTCH test af te nemen, is wanneer er sprake is van ‘haast’. Bijvoorbeeld wanneer je een actieve kinderwens hebt en zo direct mogelijk je gezondheid wilt verbeteren. In dit soort situaties kan, naast het verbeteren van je leefstijl, de DUTCH test gelijk inzicht geven in je gezondheidsstatus waardoor je 100% persoonlijk aangepaste interventies kunt implementeren waardoor de kans het grootst is dat je sneller resultaat gaat behalen.

3. Sterke behoeft aan maatwerk

Heb je behoefte aan maatwerk en wil je zo gericht mogelijk aan de slag met je gezondheid? Wellicht omdat je al heel veel hebt geprobeerd in het verleden en nu niet nóg een keer wilt ‘aanrommelen’? Of misschien heb je een hele specifieke situatie waardoor je denkt dat algemenere adviezen niet zullen werken in jouw situatie? In dat geval kan laboratoriumonderzoek zoals de DUTCH test extra waardevolle informatie geven zodat we een compleet en persoonlijk plan kunnen opstellen.

Kosten van een DUTCH test

De uiteindelijke kosten hangen af van welke Dutchtest je precies kiest. De prijzen bespreken we uitvoerig met je.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose (suiker) er in je bloed circuleert. Het is een belangrijke indicator voor het reguleren van energie in het lichaam. Een...

Lees meer
error: De inhoud is beschermd!