Gratis masterclass 26 en 28 februari

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 26 en 28 februari In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Acne bij PCOS: wat veroorzaakt het en hoe kom je ervan af?
Isabelle & Loes
8 februari 2023

Acne is een huidaandoening die vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS. Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Wat veroorzaakt het en hoe pak je het aan? En wat moet je vooral niet doen? Je leest het hier.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening waarbij er sprake is van verstopte en vaak ontstoken talgkliertjes die zich naast de haarzakjes bevinden. Acne kan voorkomen op het gezicht, de hals, de borst en de rug. 

Er zijn twee soorten acne:

 1. ‘Non-inflammatory’ acne: hierbij is geen sprake van een ontsteking. Dit uit zich veelal als mee-eters en witte bultjes.
 2. ‘Inflammatory’ acne: de bekende rode, ontstoken puistjes. Dit uit zich zowel onderhuids als op de huid.

Bij beide soorten is er sprake van een verstopte talgklier, die vaak het gevolg is van een overmatige talgproductie. Vaak is er in beide gevallen vaak sprake van een verdikte bovenste huidlaag, omdat de celdeling is vertraagd. Dit heeft ook invloed op de verstopte talgklieren. Als daar bacteriën bij komen, ontstaan uiteindelijk ontstekingen.

Wat veroorzaakt acne?

De vraag is: wat veroorzaakt die verhoogde talgproductie en ontstekingen? Over het algemeen kun je deze 9 (meest voorkomende) oorzaken onderscheiden:

 1. Hormonale disbalans
 2. Hoog prolactine
 3. Hoge stress
 4. Bloedsuikerproblematiek
 5. Darmdysbiose
 6. Verminderde leverfunctie
 7. Nutriënttekorten
 8. Detoxverschijnselen
 9. Beschadigde huidbarrière 

1. Hormonale disbalans

De hoeveelheid oestrogeen ten opzichte van het hormoon progesteron wordt vaak in verband gebracht met acne. Progesteron en oestrogeen zijn als het ware elkaars ‘tegenhangers’. Waar oestrogeen ontstekingen kan bevorderen, kan progesteron dat tegengaan. Vrouwen met PCOS hebben vaak te veel oestrogeen en te weinig progesteron.

2. Hoog prolactine

Prolactine is een hormoon dat zorgt voor de melkproductie in de borsten. Dit kan eveneens de talgproductie verhogen.

3. Hoge stress

Stress kan op alle mogelijke manieren acne veroorzaken en verergeren. Stresshormonen kunnen de talgproductie verhogen, waardoor talgklieren verstoppen. Bovendien kan een te hoge stressbelasting ontstekingen, bloedsuikerproblemen, een hormonale disbalans en darmdysbiose veroorzaken. En al deze klachten staan weer in verbinding met acne. Meer over stress (en waarom het de échte oorzaak is van PCOS) lees je hier.

4. Bloedsuikerproblematiek 

Bloedsuikerproblemen kunnen acne in de hand werken. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een hoge insulinespiegel. Dit kan uiteindelijk de kans op ontstekingen én talgproductie verhogen. 

5. Darmdysbiose

Onder andere langdurige stress, het gebruik van antibiotica of verkeerde voeding kan een darmdysbiose veroorzaken. Dit betekent dat je darmen niet goed functioneren, waardoor ontstekingsverhogende bacteriën overmatig groeien. 

6. Leverfunctie

Als je lever niet goed genoeg functioneert, kan dat ontstekingen en een hormonale disbalans tot gevolg hebben. Wat weer kan leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen van de huid.

7. Nutriënttekorten

Een tekort aan vitamine A (wat vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS) wordt vaak in verband gebracht met acne. Maar ook vitamine C en B-vitamines zijn onmisbaar om je huid van binnenuit gezond te houden. 

8. Detox

Soms worden dingen erger voordat ze beter worden. Acne kan ook een uiting zijn van het lichaam wanneer het afvalstoffen in je lichaam opruimt. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vrouwen met PCOS die weer gaan ovuleren of vrouwen die (snel) afvallen. 

9. Beschadigde huidbarrière

Als de barrière van je huid is beschadigd, kunnen bacteriën makkelijker de huid doordringen en zo acne veroorzaken. Je huidbarrière kun je van binnenuit verslechteren door tekorten aan voedingsstoffen en van buitenaf door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde skincare.

Acne aanpakken bij PCOS

Nu je weet wat acne kan veroorzaken, wil je natuurlijk ook weten hoe je het kunt aanpakken. Helaas is er niet één manier die voor iedereen werkt. Het gaat altijd om het totaalplaatje. Als één schakel niet goed functioneert, is de kans groot dat zich in andere systemen ook problemen gaan nestelen. Probeer acne dus te zien als een uiting van een onderliggend probleem en geen probleem dat op zichzelf staat.

Conclusie: je komt van je acne af door je hormonen en lichaam weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat alle systemen optimaal functioneren.

Meer weten over jouw verstoringen? Hierbij helpt de PCOS Scan. Met deze uitgebreide online vragenlijst breng je al jouw verstoringen én leefstijl in kaart. 

Een paar tips bij acne

Een totaalaanpak is dus het beste, maar uiteraard zijn er een paar handige tips waar je rekening mee kunt houden als je veel last van acne hebt.

Van binnenuit:

 • Zaadoliën vermijden: deze zijn extreem ontstekingsverhogend door de hoge mate van omega 6 vetzuren. De vetzuurbalans is van grote invloed op de huid, dus werk aan het verminderen van omega 6 vetzuurbronnen en zoek genoeg omega 3 vetzuurbronnen op in je voeding.
 • Eet moeilijk te verteren voeding zoals noten, zaden, bonen en granen met mate.
 • Zorg voor genoeg voedingsstoffen om je huid te helen. Focus op vitamine A en B-vitamines.
 • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel.
 • Ondersteun de lever door genoeg te eten. Het eten van lever helpt hier duidelijk ook bij. 
 • Probeer je hormonen in balans te krijgen.
 • Zorg dat je iedere dag minstens 1 tot maximaal 3 keer naar de wc gaat. 
 • Kies voor hoge kwaliteit zuivel (rauw en A2 als het lukt).

Van buitenaf:

 • Zorg voor genoeg blootstelling aan zonlicht.
 • Gebruik geen verzorgingsproducten met schadelijke en/of irriterende stoffen, zoals parfum en essentiële oliën, bepaalde vormen van alcohol en minerale oliën.
 • Kies voor milde verzorgingsproducten waarbij geldt: less is more. Je kunt denken aan een serum met ingrediënten zoals niacinamide vanaf 5%, vitamine C en vitamine A. Merk je dat je niet goed op producten reageert, dan raden we je aan om voor een passend advies naar een specialist te gaan. Wees voorzichtig met het kiezen voor verzorgingsproducten, veel producenten zijn niet transparant in de percentages van de ingrediënten van hun product, waardoor het best lastig te achterhalen is wat goed is voor jou. In ons online programma de PCOS Balans Formule delen we welke verzorgingsproducten wij aanraden, waarom dat zo is en waar je die kunt aanschaffen. Mocht je eerst wat meer willen weten over onze visie op PCOS en de bijbehorende klachten, raden we je aan om een gratis online masterclass van ons bij te wonen.
 • Beautyplanet (regio Noord Holland Noord), een kliniek waar wij mee samenwerken, biedt een huidscan aan en kan passend advies geven omtrent producten die passen bij jouw huidtype en behandelingen die hierop aansluiten om acne of littekens van acne te verminderen. Als je aangeeft via ons te komen, bieden zij een gratis kennismakingsbehandeling van 60 minuten voor €49,50 aan. Naast Beautyplanet werken wij ook samen met Sensitif Laser clinic (Regio Amsterdam). Als je bij Sensitif Laser Clinics aangeeft via ons te komen, bieden zij 10% korting op behandelingen aan. Let bij het benaderen van en laten behandelen door een specialist altijd op de producten die worden gebruikt en kies voor producten die je huidbarrière helpen herstellen en niet beschadigen.
 • Laserontharing van het gelaat en acnebehandelingen die hormonaal zijn, worden vergoed door sommige aanvullende zorgverzekeringen. Het kan zeker lonen om je hierin te verdiepen!
Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

error: De inhoud is beschermd!