Acne is een huidaandoening die vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS. Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Wat veroorzaakt het en hoe pak je het aan? En wat moet je vooral niet doen? Je leest het hier.
Wat is acne?
Acne is een huidaandoening waarbij er sprake is van verstopte en vaak ontstoken talgkliertjes die zich naast de haarzakjes bevinden. Acne kan voorkomen op het gezicht, de hals, de borst en de rug.
Er zijn twee soorten acne:
- ‘Non-inflammatory’ acne: hierbij is geen sprake van een zwelling. Dit uit zich veelal als mee-eters en witte bultjes.
- ‘Inflammatory’ acne: de bekende rode, ontstoken puistjes. Dit uit zich zowel onderhuids als op de huid.
Bij beide soorten is er sprake van een verstopte talgklier, die vaak het gevolg is van een overmatige talgproductie (wat meestal een vette huid geeft). Wanneer er sprake is van puistjes, is er ook sprake van ontstekingen.
Wat veroorzaakt acne?
De vraag is: wat veroorzaakt die verhoogde talgproductie en ontstekingen? Over het algemeen kun je deze 9 (meest voorkomende) oorzaken onderscheiden:
- Hormonale disbalans
- Hoog prolactine
- Hoge stress
- Bloedsuikerproblematiek
- Darmdysbiose
- Verminderde leverfunctie
- Nutriënttekorten
- Detoxverschijnselen
- Beschadigde huidbarrière
1. Hormonale disbalans
De hoeveelheid oestrogeen ten opzichte van het hormoon progesteron wordt vaak in verband gebracht met acne. Progesteron en oestrogeen zijn als het ware elkaars ‘tegenhangers’. Waar oestrogeen ontstekingen kan bevorderen, kan progesteron dat tegengaan. Vrouwen met PCOS hebben vaak te veel oestrogeen en te weinig progesteron.
2. Hoog prolactine
Prolactine is een hormoon dat zorgt voor de melkproductie in de borsten. Dit kan eveneens de talgproductie verhogen.
3. Hoge stress
Stress kan op alle mogelijke manieren acne veroorzaken en verergeren. Stresshormonen kunnen de talgproductie verhogen, waardoor talgklieren verstoppen. Bovendien kan een te hoge stressbelasting ontstekingen, bloedsuikerproblemen, een hormonale disbalans en darmdysbiose veroorzaken. En al deze klachten staan weer in verbinding met acne. Meer over stress (en waarom het de échte oorzaak is van PCOS) lees je hier.
4. Bloedsuikerproblematiek
Bloedsuikerproblemen kunnen acne in de hand werken. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een hoge insulinespiegel. Dit kan uiteindelijk de kans op ontstekingen én talgproductie verhogen.
5. Darmdysbiose
Onder andere langdurige stress, het gebruik van antibiotica of verkeerde voeding kan een darmdysbiose veroorzaken. Dit betekent dat je darmen niet goed functioneren, waardoor ontstekingsverhogende bacteriën overmatig groeien.
6. Leverfunctie
Als je lever niet goed genoeg functioneert, kan dat ontstekingen en een hormonale disbalans tot gevolg hebben. Wat weer kan leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen van de huid.
7. Nutriënttekorten
Een tekort aan vitamine A (wat vaak voorkomt bij vrouwen met PCOS) wordt vaak in verband gebracht met acne. Maar ook vitamine C en B-vitamines zijn onmisbaar om je huid van binnenuit gezond te houden.
8. Detox
Soms worden dingen erger voordat ze beter worden. Acne kan ook een uiting zijn van het lichaam wanneer het afvalstoffen in je lichaam opruimt. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vrouwen met PCOS die weer gaan ovuleren of vrouwen die (snel) afvallen.
9. Beschadigde huidbarrière
Als de barrière van je huid is beschadigd, kunnen bacteriën makkelijker de huid doordringen en zo acne veroorzaken. Je huidbarrière kun je van binnenuit verslechteren door tekorten aan voedingsstoffen en van buitenaf door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde skincare.
Acne aanpakken bij PCOS
Nu je weet wat acne kan veroorzaken, wil je natuurlijk ook weten hoe je het kunt aanpakken. Helaas is er niet één manier die voor iedereen werkt. Het gaat altijd om het totaalplaatje. Als één schakel niet goed functioneert, is de kans groot dat zich in andere systemen ook problemen gaan nestelen. Probeer acne dus te zien als een uiting van een onderliggend probleem en geen probleem dat op zichzelf staat.
Conclusie: je komt van je acne af door je hormonen en lichaam weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat alle systemen optimaal functioneren.
Meer weten over jouw verstoringen? Hierbij helpt de PCOS Scan. Met deze uitgebreide online vragenlijst breng je al jouw verstoringen én leefstijl in kaart.
Een paar tips bij acne
Een totaalaanpak is dus het beste, maar uiteraard zijn er een paar handige tips waar je rekening mee kunt houden als je veel last van acne hebt.
Van binnenuit:
- Zaadoliën vermijden: deze zijn extreem ontstekingsverhogend.
- Eet moeilijk te verteren voeding zoals noten, zaden, bonen en granen met mate.
- Zorg voor genoeg voedingsstoffen om je huid te helen. Focus op vitamine A en B-vitamines.
- Houd je bloedsuikerspiegel stabiel.
- Ondersteun de lever door genoeg te eten. Het eten van lever helpt hier duidelijk ook bij.
- Probeer je hormonen in balans te krijgen.
- Zorg dat je iedere dag minstens 1 tot maximaal 3 keer naar de wc gaat.
- Kies voor hoge kwaliteit zuivel (rauw en A2 als het lukt).
Van buitenaf:
- Zorg voor genoeg blootstelling aan zonlicht en rood licht.
- Kies voor milde verzorgingsproducten waarbij geldt: less is more. Kies ingrediënten in een serum als niacinamide, hyaluronzyuur en vitamine C.
- Gebruik geen verzorgingsproducten met schadelijke en/of irriterende stoffen.
- Het kan helpen gebruik te maken van de hulp van een huidspecialist voor het verminderen van acne of het verminderen van littekens die achterblijven door acne. Wij werken samen met Beautyplanet (regio Noord Holland Noord) en Sensitif Laser clinic (Regio Amsterdam). Let bij het benaderen van en laten behandelen door een specialist altijd op de producten die worden gebruikt en kies voor producten die je huidbarrière helpen herstellen en niet beschadigen.