Gratis masterclass 27 & 29 november

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass 27 & 29 november: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

5 kruiden die kunnen helpen bij PCOS en vruchtbaarheid
Isabelle & Loes
17 februari 2023

Kruiden kunnen je PCOS niet magisch helen, zoals soms wordt beweerd. Maar sommige kruiden kunnen wél bijdragen en een boost geven aan een PCOS Loving leefstijl. Alles over de kracht van kruiden en 5 voorbeelden van goede kruiden bij PCOS lees je hier.

De definitie van kruiden

Oregano, basilicum, peterselie, tijm: wie kent ze niet? Kruiden zijn smaakmakers die afkomstig zijn van een kleine, groene plant. Voornamelijk het blad en de stengels worden gebruikt.

Kruiden bevatten bepaalde stofjes zoals alkaloïden, flavonoïden, bitterstoffen, glycosiden, harsen, saponinen en etherische oliën. Deze kunnen een milde maar ook zeer sterke (en medicinale) werking hebben. Deze stofjes zijn niet te verwarren met macronutriënten (zoals vet, eiwit en koolhydraten) en ook niet met vitamines en mineralen (zoals vitamine C, A en magnesium). Kruiden bevatten echter wel vaak vitaminen en mineralen.

De kracht van de natuur

Al sinds de oudheid worden kruiden ingezet voor specifieke gezondheidsdoeleinden. Zo is bekend dat rozemarijn en tijm een ontstekingsremmende werking hebben en dat oregano een antivirale en ook antibacteriële werking kan hebben. Deze twee populaire smaakmakers heb je vast wel eens in een gerecht verwerkt. Maar er zijn ook een heleboel kruiden die niet zo bekend zijn, maar ook kunnen bijdragen aan je gezondheid. Met name bij PCOS. Later in dit artikel lees je hier meer over.

Kunnen kruiden genezen?

Een veelgestelde vraag is of kruiden kunnen genezen. Helaas niet, want ze vervangen geen gezonde leefstijl. Maar ze dragen daar wel aan bij. Zie ze als een boost, een zetje in de goede richting of een ondersteunende factor. De werking van kruiden is meestal maar tijdelijk en vervalt als je niet ook de daadwerkelijke oorzaak van je klachten aanpakt.

Wanneer gebruik je kruiden?

Het zijn dus geen wondermiddeltjes, maar kruiden kun je zeker toepassen bij een gezonde leefstijl als je PCOS hebt. Hierin onderscheiden we 2 manieren:

 • Kruiden als tijdelijke ondersteuning
 • Kruiden als boost voor herstel en om andere factoren extra kracht bij te zetten

Voorbeelden van toepassingen zijn dan:

 • Kamille en saffraan kunnen een kalmerende werking hebben in tijden dat je meer gestresst bent. Maar kamille elimineert je stress niet.
 • Als je een miskraam hebt gehad kun je kruiden gebruiken ter bevordering van lichamelijk herstel.
 • Als je uit een stressvolle periode komt en PCOS Loving gaat leven en eten, kom je in een helingsproces terecht. Met kruiden kun je je lichaam dan een extra boost geven.

Bij PCOS zijn er ontzettend veel kruiden die je voor hele specifieke situaties kunt inzetten. In ons persoonlijke begeleidingstraject stemmen we deze hulpmiddelen af op iemands persoonlijke situatie.

5 x kruiden bij PCOS 

Hieronder volgt een aantal kruiden dat ondersteuning biedt bij PCOS (in combinatie met een goede leefstijl en een juist voedingspatroon). Belangrijk om te weten is dat kruiden je PCOS niet magisch gaan helen. 

 1. Framboosblad
 2. Haverstro
 3. Brandnetel
 4. Kamille
 5. Kruizemunt/groene munt
 1. Framboosblad

Dit kruid wordt vaak ingezet tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven om de melkproductie te stimuleren. Bespreek altijd met je arts of jij dit kruid mag gebruiken. Je mag het sowieso niet in het eerste trimester gebruiken.

Maar ook voor vrouwen met hormonale klachten zoals bij PCOS kan framboosblad helpen. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de baarmoeder zodat daar meer nutriënten terechtkomen. Bovendien bevat framboosblad veel vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium, kalium, vitamine C en E en antioxidanten.

Het is dus een hele mooie aanvulling om regelmatig een kopje framboosbladthee te drinken. 

 1. Haverstro

Oorspronkelijk wordt haverstro ingezet bij stress-, angst-, depressie- en slaapproblemen, omdat het een stressverlagend effect zou hebben. Iets wat we bij PCOS natuurlijk maar al te graag zien. Daarbij bevat haverstro ontstekingsremmende stofjes, wat heel goed kan zijn als je verhoogde ontstekingen hebt; iets wat vaak bij PCOS voorkomt.

Neem dit kruid het liefst in theevorm.

 1. Brandnetelblad

Let op: we hebben het hier over brandnetelblad en niet -wortel. Brandnetelwortel raden wij niet aan. 

Brandnetelblad is rijk aan antioxidanten, vitamine C, kalium, ijzer, calcium, silicium en andere mineralen. Het helpt om je urinewegen vrij te houden van slechte bacteriën. Dus als je vaker last hebt van een blaasontsteking, kan dit kruid zeker helpen. Ook schijnt het te helpen bij allergieën, ontstekingen en bloedsuikerproblematiek. Dat zijn allemaal veel voorkomende klachten bij vrouwen met PCOS

 1.  Kamille

Kamille wordt al eeuwen gebruikt om buikkrampen bij vrouwen te verminderen en om ontstekingen te remmen. Ook heeft onderzoek aangetoond dat het een ontspannende en kalmerende werking heeft en helpt bij een goede nachtrust. 

 1. Kruizemunt/groene munt

Munt en dan met met name kruizemunt (engelse term: spearmint), kan androgenen verlagen, die bij PCOS vaak verhoogd zijn. Heb je last van haaruitval of overbeharing, dan kan het helpen om dagelijks spearmint thee te drinken. Je moet het wel een tijdje gebruiken om resultaat te merken.

Bovendien is kruizemunt hoog in antioxidanten en kan het helpen bij spijsverteringsklachten. Heb je geregeld last van je maag of darmen? Probeer eens een kopje (spear)mint thee. Ook werkt het ontspannend en stressverlagend. 

Er is geen kruid tegen gewassen…

Nogmaals: kruiden zijn geen geneesmiddelen en ook geen op zichzelf staande oplossing voor gezondheidsproblemen. Het zijn ondersteunende middelen die je een extra zetje kunnen geven.

Tip: in onze PCOS Balans Formule-bibliotheek staat een overzicht van deze kruiden en wanneer en hoe je ze het beste kunt inzetten.

*Dit is geen medisch advies.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook

error: De inhoud is beschermd!