Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

5 x stress verminderen
Isabelle

Stress

Stress kan een negatieve invloed hebben op PCOS. Dat lees je ook in dit artikel over stress van ‘PCOS-proof’ leven. Iedereen heeft wel eens stress, de een wat meer dan de ander maar een compleet stress-vrij leven wordt lastig omdat je alles niet alles in je leven kunt beïnvloeden. Maar hoe verminder je stress? Een manier om stress te verminderen is voldoende ontspanning tegenover de spanning (stress) te zetten. We hebben 5 manieren voor je op een rij gezet.

1. Schrijven

Merk je dat je hoofd vol zit? Pak een schrift of een vel papier en schrijf op wat in je opkomt. Dat kan van alles zijn: emoties, to-do lijsten of situaties die je dwars zitten. Door te schrijven, schrijf je het letterlijk van je af. Je hoofd kan minder vol aanvoelen en soms geeft het zelfs heldere inzichten door iets overzichtelijk op papier te zien staan.

2. Plannen

Heb je een druk schema? Veel te doen en weinig tijd? Door een (realistische) planning te maken, krijg je overzicht in wat je moet doen en hoeveel tijd je (over) hebt.  Misschien blijkt het dat je je tijd efficiënter kan indelen? Of dat je wat vaker nee moet zeggen omdat je geen tijd meer over hebt. Zorg dat je genoeg ontspanning tegenover spanning hebt staan. Dat kan door naast to-do’s en afspraken ook tijd voor jezelf in te plannen.

3. Bewegen

Voldoende beweging is essentieel voor het verminderen van stress. Kies bij voorkeur een rustige vorm van beweging zoals wandelen, yoga of pilates. Juist als je intensief sport is het belangrijk daar een ontspannende vorm van beweging tegenover te zetten. Van (regelmatig) wandelen in de natuur komt vaak uit onderzoeken dat het stress verminderd werkt en zelfs preventief voor een burn-out kan werken. Ook tuinieren is een goede vorm van ontspannend bewegen.

4. Meditatie en ademhalingsoefeningen

Ook meditatie werkt stress verminderend. Er zijn talloze manieren om te mediteren, dus kies een meditatie uit waar jij je goed bij voelt. Je kunt ’s ochtends de dag beginnen, ’s avonds de dag eindigen of juist de dag breken met een meditatie. Het hoeft niet lang te zijn, 2-5 minuten is ook al effectief.

Wist je dat je met je ademhaling je hartslag kunt reguleren? Als je rustig ademt, gaat je hartslag omlaag en met snel ademen versnelt je hartslag juist. Er zijn verschillende soorten ademhalingsoefeningen. Bekende oefeningen zijn de 4-7-8 oefening en de 4-4-4-4 oefening.

De 4-7-8 oefening houdt in dat je vier seconden inademt, zeven seconden je adem vasthoudt en acht seconden uitademt. In het begin kan het wat lastig zijn maar na een aantal herhalingen wordt het meestal makkelijker. De 4-4-4-4 oefening gaat als volgt: vier seconden inademen, vier seconden je adem vasthouden, vier seconden uitademen en vier seconden wachten. Nog een makkelijke oefening is even lang inademen als uitademen, bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 2 seconden uitademen.

5. Thee

Bepaalde kruiden staan bekend om hun kalmerende werking. Kamille, valeriaan en lavendel hebben een ontspannende werking en kunnen daarmee stress verminderen. Met de kruiden kun je thee zetten. Ze zijn los of in een ontspanningsthee te koop. Een kop ontspannende kruidenthee kan ’s avonds voor het slapengaan ook fijn zijn om tot rust te komen.

Oorzaak stress aanpakken

Bovenstaande tips kunnen helpen om stress te verminderen maar vergeet de oorzaak van je stress niet aan te pakken wanneer dat mogelijk is. Als je het te druk hebt, teveel hooi op je vork neemt of te weinig slaapt is het belangrijk daar ook mee aan de slag te gaan.

Isabelle

Isabelle

Isabelle (24) is PCOS hormooncoach en woont samen met haar vriend Tom en haar kat Dikkie in Haarlem. Ze is founder van PCOS Platform, deelt over het leven met PCOS en helpt vrouwen met PCOS op een relaxte manier hun hormonen weer in balans te krijgen en weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam zodat ze van hun vervelende symptomen afkomen, minder last hebben van onzekerheden en (wanneer gewenst) op een natuurlijke manier zwanger kunnen raken.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!