Gratis masterclass

In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

Gratis masterclass: In 4 stappen van PCOS naar hormonale balans

3 x PCOS tips bij warm weer + recept
Isabelle & Loes

Als het zonnetje schijnt, merk je misschien dat je relaxter en vrolijker bent en meer energie hebt. Het komt zelfs voor dat je cyclus terugkeert of regelmatiger is. Vooral wanneer je PCOS hebt, kan de zomer best een positief verschil maken. 

PCOS? Let op elektrolytenverlies

Maar het warme weer komt ook met extra aandachtspunten. Vochtverlies (middels zweet en urine) is daar een bekend voorbeeld van. Het is dan ook erg belangrijk om genoeg water te drinken zodat je niet uitdroogt. Maar naast water verlies je ook sneller belangrijke mineralen (elektrolyten zoals magnesium, kalium, natrium en calcium) die hard nodig zijn voor duizenden functies in je lichaam en je hormonale balans.

Omdat mineralen zo belangrijk en bepalend zijn voor je hormonale balans, doen veel vrouwen met PCOS bij ons een haarmineralentest die wij uitgebreid analyseren. Meer hierover lees je hier. In die analyses zien wij de statussen van je mineralen, waaronder de eerder genoemde elektrolyten.

PCOS tips voor het warme weer

Uit een haarmineralentest komt vaak naar voren dat natrium en kalium veel te laag aanwezig zijn. Dit komt vaak doordat je deze mineralen overmatig uitscheidt bij hoge (fysieke en mentale) stress. Is het warm, dan komt daar nóg meer verlies bovenop. Daarom is het extra belangrijk om deze mineralen in de zomer aan te vullen middels je voeding. Met deze drie tips kun je dit doen:

 • Tip 1: Afgekoelde thee

Drink in plaats van water liever (afgekoelde) kruidenthee met bijvoorbeeld paardenbloemblad en brandnetel. Deze kruiden bevatten kalium en helpen de lever om goed te functioneren. Omdat bij PCOS vaak sprake is van een overbelaste lever, is dat extra belangrijk.

 • Tip 2: Zeezout

Vermijd je bewerkt eten (iets wat mij sterk aanraden bij PCOS), dan kun je te weinig natrium (zout) binnenkrijgen. Zout helpt om vocht vast te houden en magnesium in de cellen vast te houden. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal drie gram en maximaal zo’n zes gram zeezout binnenkrijgt. Weet je niet hoeveel dit is? Leg het eens op een nauwkeurige weegschaal om hier een beter beeld bij te krijgen (je zult ervan opkijken hoeveel drie tot zes gram dan eigenlijk is).

 • Tip 3: PCOS Boost Drink

De PCOS Boost Drink raden wij aan in onze online cursus de PCOS Balans Formule en delen we graag met je voor dit warme weer. Het drankje bevat zowel natrium en kalium als natuurlijke vitamine C om je bijnieren te ondersteunen. Bovendien helpt het deze mineralen aan te vullen als je ze overmatig verliest bij hoge stress en veel vochtverlies.

Recept: PCOS Boost Drink

De basisvariant van het drankje neem je het liefst bij een eiwitrijke maaltijd. Het bevat namelijk vooral koolhydraten en dit wil je uitbalanceren met eiwit en een beetje vet voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Ingrediënten basisvariant:

 • 100 ml kokoswater
 • 150 ml verse sinaasappelsap
 • Snufje zeezout

De tweede variant kost iets meer tijd, maar is beter uitgebalanceerd. 

Ingrediënten uitgebalanceerde variant:

 • 200 ml verse sinaasappelsap
 • 200 ml kokoswater
 • 12 gr collageen (Great lakes of Collabeef)
 • 30 gr kokosmelk
 • Snufje zeezout

Meer tips? Volg ons dan op Instagram. Daar delen wij veel tips en een inkijkje in ons (persoonlijke) leven met PCOS.

Isabelle & Loes

Isabelle & Loes

Isabelle Suurland (Hormoontherapeut) en Loes Reus (Orthomoleculair therapeut) zijn gespecialiseerd in PCOS en helpen vrouwen op een natuurlijke manier af te komen van hun klachten en zo optimaal mogelijk vruchtbaar te zijn. Zelf hebben zij ook PCOS en weten ze maar al te goed hoe is het om met dit syndroom te leven.

Lees ook dit

error: De inhoud is beschermd!